Dé studentenverzekering specialist

Vergoedingen kraamzorg

Op het moment dat je als relatief jonge student in aanraking komt met zwangerschap en bevalling is persoonlijke en professionele begeleiding van een kraamzorgverlener meer dan welkom. In deze spannende en bijzondere tijd loop je als toekomstig ouder natuurlijk tegen een hoop vragen aan. Wij zullen in dit artikel één van deze vele vragen beantwoorden: namelijk in hoeverre kraamzorg voor vergoeding in aanmerking komt vanuit je basisverzekering. Ook zal worden uitgelicht voor welke vergoedingen je een aanvullende verzekering dient af te sluiten.

Wat doet een kraamverzorger?

Na de bevalling krijg je normaliter 8 acht dagen hulp van een kraamverzorger. De kraamverzorger helpt je met de verzorging van je pasgeboren baby en leert je alle belangrijke ins en outs die komen kijken bij de verzorging. Hoe kan je je baby het beste aanleggen voor borstvoeding? En hoe kan je op een veilige manier je baby in bad doen? Bij al deze handelingen staat je kraamverzorger je bij met tips en uitleg. Maar een kraamverzorger doet meer: ook het huishouden wordt gedeeltelijk voor je uit handen genomen. De badkamer en slaapkamer worden schoon en fris gehouden en bezoek wordt voor je ontvangen.

In hoeverre komt kraamverzorging voor vergoeding in aanmerking?

Vanuit het basispakket van je zorgverzekering komen zowel de kosten van kraamverzorging als verloskundige zorg voor vergoeding in aanmerking. Hoelang je kraamzorg krijgt hangt af van je indicatie (neergelegd in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg) en je zorgverzekering. Je krijgt minimaal 24 uur tot maximaal 80 uur kraamverzorging vergoed, uitgesmeerd over ten hoogste 10 dagen (geteld vanaf de bevallingsdag). Ben je bijvoorbeeld in het ziekenhuis bevallen? Dan worden de uren in het ziekenhuis hiervan afgetrokken. Bij bepaalde kraamverzorgers kan je, mocht je meer kraamverzorging willen, op eigen rekening langer hulp in huis ontvangen.

Eigen risico en eigen bijdrage

Hoewel er geen eigen risico geldt voor de kosten van kraamzorg, dien je wel voor elk kraamzorguur een eigen bijdrage te betalen. Het College van Zorgverzekeraars heeft de eigen bijdrage voor kraamverzorging in 2022 op €4,50,- per uur vastgesteld. Voor elke dag kraamverzorging die je in het betreffende ziekenhuis ontvangt na de bevalling betaal je bovendien €17,50,- aan eigen bijdrage voor zowel de moeder als het kind. Deze eigen bijdrage geldt overigens alleen op het moment dat je geen medische indicatie hebt gekregen.

Aanvullende verzekering

Ben je op zoek naar een vergoeding voor de eigen bijdrage? Dan kan je bij diverse zorgverzekeraars een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Vind je deze informatie nuttig?