Vergoedingen kraamzorg

Op het moment dat je als relatief jonge student in aanraking komt met zwangerschap en bevalling is persoonlijke en professionele begeleiding van een kraamzorgverlener meer dan welkom. In deze spannende en bijzondere tijd loop je als toekomstig ouder natuurlijk tegen een hoop vragen aan. Wij zullen in dit artikel één van deze vele vragen beantwoorden: namelijk in hoeverre kraamzorg voor vergoeding in aanmerking komt vanuit je basisverzekering. Ook zal worden uitgelicht voor welke vergoedingen je een aanvullende verzekering dient af te sluiten.

Wat doet een kraamverzorger?

Na de bevalling krijg je normaliter 8 acht dagen hulp van een kraamverzorger. De kraamverzorger helpt je met de verzorging van je pasgeboren baby en leert je alle belangrijke ins en outs die komen kijken bij de verzorging. Hoe kan je je baby het beste aanleggen voor borstvoeding? En hoe kan je op een veilige manier je baby in bad doen? Bij al deze handelingen staat je kraamverzorger je bij met tips en uitleg. Maar een kraamverzorger doet meer: ook het huishouden wordt gedeeltelijk voor je uit handen genomen. De badkamer en slaapkamer worden schoon en fris gehouden en bezoek wordt voor je ontvangen.

In hoeverre komt kraamverzorging voor vergoeding in aanmerking?

Vanuit het basispakket van je zorgverzekering komen zowel de kosten van kraamverzorging als verloskundige zorg voor vergoeding in aanmerking. Hoelang je kraamzorg krijgt hangt af van je indicatie (neergelegd in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg) en je zorgverzekering. Je krijgt minimaal 24 uur tot maximaal 80 uur kraamverzorging vergoed, uitgesmeerd over ten hoogste 10 dagen (geteld vanaf de bevallingsdag). Ben je bijvoorbeeld in het ziekenhuis bevallen? Dan worden de uren in het ziekenhuis hiervan afgetrokken. Bij bepaalde kraamverzorgers kan je, mocht je meer kraamverzorging willen, op eigen rekening langer hulp in huis ontvangen.

Aanvullende verzekering

Ben je op zoek naar een vergoeding voor de eigen bijdrage? Dan kan je bij diverse zorgverzekeraars een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.