Dekking gestolen fiets student

Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland en er worden jaarlijks dan ook veel fietsen gestolen. Uit onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat 45 procent van de fietsen gestolen wordt in de directe woonomgeving. Wat veel studenten niet weten, is dat je in dat geval een gestolen fiets kunt declareren op de inboedelverzekering. Of je voor de vergoeding in aanmerking komt is afhankelijk van waar en hoe de fiets precies gestolen is. Op deze pagina lees je precies wat de voorwaarden van inboedelverzekeraars rondom gestolen fietsen zijn.

Wat is verzekerd?

Veel studenten hebben er geen weet van, maar het afsluiten van een inboedelverzekering voor een fiets kan zeker de moeite waard zijn. Voor veel inboedelverzekeringen betaal je een premie van een paar euro per maand en daarvoor krijg je een dekking voor:

  • Fietsen, sportfietsen en bromfietsen die uit jouw woonruimte gestolen worden
  • Vandalisme aan de fiets

Schade die ontstaat door slijtage en roest valt niet onder de dekking. Wanneer het om andere schade of om diefstal van je fiets gaat raden wij je aan om altijd even jouw inboedelverzekeraar te bellen voor advies. De polissen van inboedelverzekeringen bestaan uit veel verschillende regeltjes en ook is iedere inboedelverzekering weer anders, wie weet biedt jouw verzekeraar ook in uitzonderingsgevallen een oplossing!

Diefstal uit een schuur

Een inboedelverzekering biedt een dekking voor alle spullen die zich in jouw woning bevinden. Ook een schuur valt volgens de voorwaarden van een inboedelverzekering onder deze woonruimte. Een fiets die uit jouw schuur gestolen wordt valt bij de meeste inboedelverzekeringen daarom onder de dekking.

Over het algemeen geldt dat je om in aanmerking te komen voor een vergoeding aan moet kunnen tonen dat de fiets echt op slot stond. Meestal is zichtbare braakschade aan de schuur geen voorwaarde, omdat ook diefstal van insluipers tegenwoordig bij veel inboedelverzekeraars onder de dekking valt. Dieven worden immers steeds handiger. Soms zal de verzekeraar je ook vragen om het framenummer van de fiets, zorg er dus voor dat je dit altijd paraat hebt.

Diefstal uit gezamenlijke stalling of berging

In het geval van diefstal uit een gezamenlijke stalling of een berging is het belangrijk dat je even in de polisvoorwaarden van jouw inboedelverzekering kijkt. Sommige inboedelverzekeraars bieden hier namelijk wel een dekking voor en andere aanbieders weer niet. Wanneer deze situatie wel onder de dekking valt is dat meestal onder de voorwaarden dat de fiets aantoonbaar op slot stond en ook de stalling of berging op slot was. Er wordt in deze gevallen dus meestal wel gekeken naar braakschade.

Diefstal op straat

Fietsen die op straat gestolen worden vallen niet onder de dekking van een inboedelverzekering. Ook een fiets die bijvoorbeeld op een oprit of in een niet afgesloten tuin staat wordt bijna nooit verzekerd. Wil je hier wel voor verzekerd zijn? Dan moet je een speciale fietsverzekering afsluiten.

Vergoeding voor de fiets

Wanneer je een gestolen fiets onder de juiste voorwaarden declareert bij de inboedelverzekering zal je niet altijd zomaar een nieuwe fiets ontvangen. Veel inboedelverzekeraars hebben de regel dat je de nieuwwaarde ontvangt tenzij het product nog minder dan 40 procent van deze nieuwwaarde waard was. De verzekeraar zal dus eerst bepalen hoeveel jouw fiets nog waard was en op basis daarvan de vergoeding bepalen. Let wel op: sommige verzekeraars hebben (brom)fietsen als uitzondering opgenomen in de polis en vergoeden hier altijd alleen de dagwaarde voor.

Aangifte doen

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de verzekeraar is het niet alleen belangrijk dat je de fietssleutels en het framenummer kunt overhandigen, maar ook een aangiftebewijs hebt. De inboedelverzekeraar zal de declaratie niet in behandeling nemen wanneer je geen officiële aangifte bij de politie hebt gedaan. Doe dit altijd zo snel mogelijk na de diefstal bij een politiebureau bij jou in de buurt.

Fietsverzekering

Heb je zowel een fietsverzekering als een inboedelverzekering? Dan geldt er de volgende regel: je dient eerst een vergoeding aan te vragen bij de fietsverzekering voordat je eventueel aanspraak kunt maken op een vergoeding via de inboedelverzekering. Specifieke verzekeringen gaan namelijk altijd voor inboedelverzekeringen.

Dekking andere voertuigen

Naast fietsen vallen er ook nog enkele andere vervoersmiddelen onder de dekking van de inboedelverzekering. Over het algemeen worden er geen motorrijtuigen vergoedt, maar de uitzonderingen op deze regel zijn meestal:

  • Snorfietsen
  • Bromfietsen
  • Elektrische fietsen
  • Motorgrasmaaiers

Elektrische fietsverzekering

E-bikes zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook zijn er steeds meer jongeren / studenten die een elektrische fiets gebruiken. Zeker nu je een helm op moet bij een snorfiets. De meeste e-bikes zijn rond de 2000,- tot wel 4000,- euro. Zeer aantrekkelijk voor dieven om te stelen. Je kan een heel zwaar slot kopen, of een elektrische fietsverzekering afsluiten! Op www.elektrischefietsverzekering.nl kan je alle informatie vinden over de verschillende aanbieders. Tevens is het mogelijk alle e-bikes te vergelijken.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.