Module rechtsbijstand

Je hebt er vast wel eens over nagedacht; een rechtsbijstand verzekering. Ruim de helft van de Nederlanders heeft er een, maar waarom eigenlijk? Ook als student kan het verstandig zijn om rechtsbijstandsdekking op te nemen bij of in aanvulling op je aansprakelijkheidsverzekering. Je bent dan gedekt voor rechtsbijstand kosten als de verzekeraar van mening is dat jij niet aansprakelijk bent. Beide verzekeringen worden regelmatig in één adem genoemd. Of je deze verzekering nu wel of niet hebt afgesloten, we leggen je graag in dit artikel uit waarom aanvullende rechtsbijstandsdekking handig kan zijn.

Module rechtsbijstandsverzekering

Neem een situatie waarin je het aan de stok krijgt met jouw huisbaas: je wordt aansprakelijk gesteld voor een hevige lekkage waardoor er flinke schade aan de vloer van het pand is ontstaan. Juridische bijstand is in dergelijke situaties geen overbodige luxe, zeker als het op een rechtszaak aankomt dat een hoop tijd en geld kan kosten. Ook kan de situatie zich voordoen dat een ander jou of je eigendommen schade toebrengt en niet bereid is voor deze schade op te draaien. Voor dergelijke verhaalkosten en eventuele proceskosten ben je in de meeste gevallen verzekerd met een rechtsbijstandsverzekering. Voor de exacte dekking blijft het belangrijk de polisvoorwaarden van je verzekeraar te checken!

Dekkingen

Al heb je een rechtsbijstand module afgesloten in het pakket, soms is de dekking toch niet toereikend. Er wordt namelijk altijd eerst onderzocht door de verzekeraar of je volledig in je recht staat en of je niet ‘gedeeltelijk’ aansprakelijk bent. De beslissing van de verzekeraar is gebaseerd op de uitkomst van dit onderzoek. Pas als de verzekeraar vindt dat jij niet aansprakelijk bent, dan wordt er hulp verleend.

Ook gelden er verschillende dekkingsgebieden, zo kan het zijn dat je voor de kosten van ‘interne juristen’ van de rechtsbijstandverlener een onbeperkte vergoeding krijgt terwijl voor ‘externe juristen’ een maximaal bedrag geldt. Check hiervoor de polisvoorwaarden van jouw verzekering.

Premie

Je betaalt voor een extra module rechtsbijstandverzekering een vast bedrag per maand extra bovenop de aansprakelijkheidsverzekering. Het bedrag is onder meer afhankelijk van de gewenste dekking. Indien je bijvoorbeeld ook van externe juristen gebruik zou willen maken, kan je hiervoor bij bepaalde verzekeraars een maximaal bedrag kiezen. Verzekeraar Zelf is hiervan een voorbeeld: je hebt de keuze tussen een maximumbedrag van €15.000 of €30.000.

Eigen risico

Let er op dat sommige aansprakelijkheidsverzekeringen een eigen risico hebben. In veel gevallen is er geen eigen risico maar indien dit wel zo is, is het handig om te weten dat er per keer dat je een beroep doet op de verzekering een bedrag aan eigen risico moet worden betaald. Voor bepaalde aanvullende rechtsbijstandsdekkingen dien je mogelijk ook een eigen bijdrage te betalen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële gevolgen van door jou veroorzaakte materiële- of letselschade. Soms kan je ook een aansprakelijkheidsverzekering met aanvullende rechtsbijstandsdekking afsluiten. Met een aansprakelijkheidsverzekering heb je vaak wereldwijde dekking en zijn speciale situaties over het algemeen meeverzekerd, zoals huisdieren, oppassen en vriendendiensten.

Voorbeeld

Stel: je rijdt met je fiets tegen de nieuwe auto van je buurman. De schade bedraagt €500,- euro. Of je past in het huis van de buren op en één van de kinderen gooit daar een dure vaas om. De schade loopt behoorlijk in de cijfers en in dit geval biedt de aansprakelijkheidsverzekering uitkomst. Tot welk bedrag je verzekerd wilt zijn kan je zelf bepalen maar wel binnen een marge van 50.000 en 2.500.000. 

Verzekeringsgebieden en geschillen

Wat dekt de aanvullende rechtsbijstandsdekking eigenlijk precies? Afhankelijk van de verzekeringsvoorwaarden bij je aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering dekt de verzekering in de regel de kosten van rechtsbijstand op het moment dat iemand anders jou of jouw eigendommen schade heeft toegebracht, deze schade niet wil betalen en jij vastberaden bent het schadebedrag bij deze persoon te verhalen. Ook kan je een jurist of advocaat inschakelen op het moment dat je zelf aansprakelijk wordt gesteld, juridisch advies behoeft en niet op voorhand duidelijk is wie voor de schadegebeurtenis aansprakelijk is.

Verzekeraars werken vaak met een bepaalde rechtsbijstandsinstantie, zoals DAS of SRK. De dienstverlening van deze ‘interne’ juristen worden tot een bepaald bedrag of zelfs onbeperkt vergoed. Het kan ook zijn dat je bij een complexe, langdurige rechtszaak een extern advocaat wilt inschakelen. In een dergelijk geval bieden verzekeraars vaak een maximaal verzekeringsbedrag naar keuze ter vergoeding van deze kosten.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.