Dekking buitenshuis

Op het moment dat je een inboedelverzekering afsluit om je ‘loszittende’ spullen binnenshuis te beschermen tegen verschillende vormen van schade, kan je er voor kiezen een aanvullende buitenshuisdekking af te sluiten. Zo zijn de kostbare spullen die je vaak mee de deur uit neemt, zoals je laptop, camera of smartphone, ook beschermd tegen verschillende vormen van schade zoals diefstal.

Waarom buitenshuisdekking afsluiten?

Een reisverzekering biedt ook dekking tegen beschadiging, verlies of diefstal van je waardevolle spullen buitenshuis, echter in de meeste gevallen alleen op het moment dat je daadwerkelijk op vakantie bent. Met een buitenshuisverzekering ben je ook verzekerd in Nederland tegen schade aan je waardevolle spullen die je vaak buitenhuis bij je draagt. Je hebt bij ongeveer 50% van de verzekeraars die een buitenshuisdekking aanbieden bovendien werelddekking; de bescherming houdt dus niet op bij de grens.

Wat valt er precies onder de dekking?

De dekking van een buitenshuisverzekering is niet altijd even transparant, wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij:

Een buitenshuisverzekering wordt vaak onderverdeeld in productcategorieën. Denk hierbij aan de categorieën:

 • Audioapparatuur;
 • Foto- film- of videoapparatuur;
 • (zonne)brillen;
 • Laptops en tablets;
 • Sieraden;
 • Smartphone’s;
 • Muziekinstrumenten.

Elke categorie kent, afhankelijk van de verzekeraar en de bijbehorende buitenshuisverzekering, een verzekerde maximumvergoeding. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je voor diefstal, verlies of schade aan je laptop of tablet maximaal tot €1.250,- vergoed krijgt.

Nieuwwaarde of dagwaarde?

In de regel krijg je in het eerste jaar na aankoop van een waardevol product de nieuwwaarde vergoed. Kunnen je spullen hersteld worden? Dan krijg je een vergoeding voor de herstelkosten. Voorts zal na het eerste jaar de vergoeding worden bepaald op basis van de dagwaarde van het product. Dit geldt echter niet bij alle inboedelverzekeraars, lees de polisvoorwaarden hier dus goed op na.

Vergoeding per schadegebeurtenis en eigen risico

Ten slotte wordt er vaak een maximumvergoeding per schadegebeurtenis gegeven. Om je een idee te geven: deze ligt in de regel tussen de €5000,- en €7000,-. Ook hanteren veel verzekeraars een eigen risico. Dat betekent dat bijvoorbeeld per schadegebeurtenis de eerste €50,- voor eigen rekening komt.

Wat is niet verzekerd?

In bepaalde gevallen zijn de spullen die je buitenhuis bij je draagt niet verzekerd tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld diefstal, schade of verlies. Zo vergoeden veel verzekeraars de schade niet op het moment dat:

 • De schade opzettelijk is toegebracht of veroorzaakt;
 • Er sprake is van gebruiksslijtage, bijvoorbeeld krassen of barsten;
 • De spullen worden gebruikt ter uitvoering van je baan;
 • De schade is veroorzaakt door vervoer tijdens bijvoorbeeld verhuizing of vervoer naar een opslag- of reparatielocatie.

Wat kost aanvullende buitenshuisdekking?

Indien je aanvullende buitenshuisdekking afsluit, betaal je een hogere premie. Deze premie is afhankelijk van verschillende factoren, al is bij veel verzekeraars sprake van een vaste prijs. Bepalend is dus bij welke verzekeraar je de buitenshuisdekking wilt gaan afsluiten. Ook speelt, indien van toepassing, de verzekerde waarde een rol in de hoogte van de premie.

Bij welke verzekeraar?

Er zijn verzekeraars die standaard bij de inboedelverzekering buitenshuisdekking hebben inbegrepen, zoals Aegon. Bij dergelijke verzekeraars is het derhalve niet nodig apart een aanvullende buitenshuisdekking af te sluiten. Het is in de regel niet mogelijk een losse buitenshuisverzekering af te sluiten; verzekeraars zullen vergen dat je bij hen ook een inboedelverzekering hebt lopen. Om een idee te krijgen van de dekking, hoogte van de premie en de verzekeraars die een (aanvullende) buitenshuisdekking aanbieden, kan je ook onze inboedelverzekeraars met elkaar vergelijken.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.