Lang op reis verzekering student

Of je nu van plan bent door Europa te gaan trekken, een wereldreis te maken of voor een langere periode in het buitenland wil gaan studeren, stage lopen of werken: bij een reguliere doorlopende reisverzekering loop je al snel tegen een maximale reisduur aan van gemiddeld 60 tot 90 dagen waarbinnen je reisverzekering dekking biedt. Om deze reden hebben verschillende verzekeraars, indien je voor een langere periode op reis gaat, een lang op reis verzekering in het leven geroepen.

Wat is nu precies een lang op reis verzekering, waar biedt deze verzekering dekking voor en bij welke verzekeraars kan je deze verzekering zoal afsluiten?

Wat is een lang op reis verzekering?

Een lang op reis verzekering biedt, in tegenstelling tot veel doorlopende reisverzekeringen, dekking voor lange reizen. Bij lange reizen kan je denken aan:

 • Een studieperiode, stage of (vrijwilligers)werk in het buitenland;
 • Een lange rondreis of wereldreis;
 • Backpacken;
 • Een periode als au pair in het buitenland.

Deze reisverzekeringsvariant is dus bij uitstek geschikt voor de fervent globetrotter, reizigers die er voor lange duur op uit gaan. De geldigheidsduur van lang op reis verzekeringen variëren van 1 tot 2 jaar. Ook als je gaat werken is de verzekering geldig, bijvoorbeeld werkzaamheden die bestaan uit administratieve, toezichthoudende of commerciële taken.

Let op! Niet voor alle soorten werkzaamheden blijft je reisverzekering geldig: bepaalde reisverzekeraars bieden geen dekking indien het werk bepaalde risico’s in zich draagt, zoals het werken met machines of in de keuken. Bekijk de polisvoorwaarden van je reisverzekeraar om hier uitsluitsel over te krijgen.

Dekking lang op reis verzekering

Voor welke zaken biedt een lang op reis verzekering dekking? Onderscheid kan worden gemaakt tussen de basisdekking en optionele aanvullende dekkingen.

Basisdekking lang op reis verzekering

De basisdekking van een lang op reis verzekering kan worden vergeleken met de basisdekking van een doorlopende reisverzekering. Over het algemeen biedt een lang op reis verzekering standaard dekking voor:

 • S.O.S.- of persoonlijke hulpverlening: veel lang op reis verzekeraars hebben een eigen alarmcentrale die 24/7 bereikbaar is en je van dienst is met hulpverlening en de nodige adviezen;
 • Bagagedekking: krijg je te maken met diefstal of verlies van je bagage? Of raakt je bagage beschadigd, bijvoorbeeld op de bagageband van het vliegveld? In dat geval krijg je via deze dekking, tot op bepaalde hoogte, een vergoeding voor de schade;
 • Buitengewone kosten: bij deze kosten dien je te denken aan uitzonderlijke kosten voor bijvoorbeeld de opsporings- en reddingsactie of repatriëring terug naar Nederland;
 • Schade aan je verblijf: indien je in je hotel of appartement per ongeluk iets beschadigt, komt deze schade voor vergoeding in aanmerking tot een bepaald maximum bedrag.

Aanvullende dekkingen lang op reis verzekering

In aanvulling op de basisdekking kunnen verschillende aanvullende dekkingen worden afgesloten, afgestemd op jouw reisdoel en -duur. Het gaat om de volgende aanvullende opties:

 • Medische kosten: op het moment dat je in het buitenland spoedeisende medische zorg nodig hebt krijg je met de Nederlandse zorgverzekering de behandeling tot maximaal het Nederlandse tarief vergoed. In het buitenland kunnen de tarieven fors hoger liggen, het verschil in kosten wordt door deze aanvullende dekking vergoed;
 • Ongevallendekking: op het moment dat je verwikkeld zou raken in een ongeval en als gevolg hiervan blijvende invalide raakt of zelfs overlijdt, worden de financiële consequenties hiervan tot op bepaalde hoogte gedekt;
 • Aansprakelijkheid: breng je per ongeluk schade toe aan een ander of diens spullen? Met aansprakelijkheidsdekking ben je hiervoor verzekerd;
 • Pechhulp: indien je met de auto of een ander voertuig reist, krijg je hulp op het moment dat je met pech langs de weg komt te staan. Deze hulp bestaat in reparatie of zelfs repatriëring van je voertuig;
 • Geld: wordt je bestolen of verlies je geld of waardecheques? Met deze dekking krijg je hiervoor tot een max. bedrag een vergoeding.

Afhankelijk van de verzekeraar waar je de lang op reis verzekering afsluit, kan een van de hier beschreven aanvullende dekkingen ook in het basispakket zijn opgenomen. Ook kan het zijn dat niet elke verzekeraar alle hier genoemde aanvullende opties aanbiedt.

Vergelijking: lang op reisverzekeringen

Ter verduidelijking van bovenstaande hebben wij de lang op reis verzekeringen van Allianz Global Assistance, Centraal Beheer Achmea en Covered Abroad met elkaar vergeleken.

Allianz Global Assistance

Allianz Global Assistance

De lang op reis (globetrotter)verzekering van Allianz Global Assistance biedt je maximaal 2 jaar dekking voor je verblijf in het buitenland. In onderstaande tabel wordt de dekking in grote lijnen uiteengezet:

Direct naar Allianz Global Assistance

Algemene dekkingen

Dekking

Premie per maand

Hulpverlening

Ja, opsporing- en reddingsacties tot max. €50.000. Repatriëring en extra reiskosten tot de kostprijs. Extra verblijfkosten tot €75 per dag.

€9,-

Ongevallen**

Vergoeding bij overlijden max. €25.000 en bij blijvende invaliditeit max. €75.000.

€2,25

Bagage**

Afhankelijk van de variant, dekking tot max. €1000,- (Budget), €3500,- (Comfort) of €5000,- (Premium).

Vanaf €2,25

Medische kosten**

Vergoeding medische kosten in het buitenland tot de Nederlandse kostprijs.

Met Nederlandse zorgverzekering €6,75

Zonder Nederlandse zorgverzekering €10,80

Rechtsbijstand**

In Europa tot de kostprijs en buiten Europa max. €5000 voor contractuele geschillen en €50.000 voor overige gebeurtenissen.

€2,25

Aansprakelijkheid**

Uitkering bij aansprakelijkheid tot max. €1.000.000,-.

€2,70

*Deze tabel is gebaseerd op een student onder de 27 jaar die voor een jaar gaat reizen.

** Hoewel bovengenoemde dekking als ‘algemene’ dekkingen worden omschreven, kunnen deze optioneel worden afgesloten.

Algemene dekkingen

Dekking

Premie per maand

Werelddekking

Geldigheid van de verzekering wereldwijd

€7,20,-

Wintersport en bijzondere sporten

Vergoeding voor niet gebruikte skipassen, gehuurde spullen en lessen als gevolg van ziekenhuisopname en schade aan uitrusting

€2,25

S.O.S. autohulp

Binnen Europa recht op hulp bij een ongeval, diefstal of pech langs de weg. Vervangend vervoer, indien nodig, tot max. 30 dagen

€6,75

*Deze tabel is gebaseerd op een student onder de 27 jaar die voor een jaar gaat reizen.

Centraal Beheer Achmea

De lang op reis verzekering van Centraal Beheer Achmea biedt dekking voor een maximale reisduur van 365 dagen. De reisverzekering biedt alleen dekking voor vrijetijdsbesteding. Onder de basisdekking valt:

Direct naar Centraal Beheer

Basispakket

Europadekking

Werelddekking

Hulpverlening

Alarmcentrale 24 per dag en 7 dagen per week bereikbaar en dekking onverwachte kosten

Alarmcentrale 24 per dag en 7 dagen per week bereikbaar en dekking onverwachte kosten

Ongevallen

In geval van een ongeval met blijvende invaliditeit tot gevolg wordt maximaal €50.000,- vergoed. Bij overlijden is dat €5000,-.

In geval van een ongeval met blijvende invaliditeit tot gevolg wordt maximaal €50.000,- vergoed. Bij overlijden is dat €5000,-.

Bagage

Tot maximaal € 2.500,- per persoon per reis

Tot maximaal € 2.500,- per persoon per reis

Premie

€ 3,34 per maand

€ 3,53 per maand

In aanvulling op de basisdekking kunnen de volgende aanvullende dekkingen worden afgesloten:

Aanvullende opties

Dekking

Premie per maand

Medische kosten

Medische kosten bovenop Nederlandse tarief en spoedeisende tandheelkundige kosten veroorzaakt door een ongeval vergoed tot maximaal €350,-

€0,79

Voertuighulp

Hulp van de alarmcentrale bij pech of ongeval. Verzekerd is hulpverlening langs de weg, reparatie langs de weg (tot max. €250,- arbeidsloon) en indien nodig vervoer van je voertuig naar een garage dichtbij. Indien reparatie niet binnen 4 werkdagen lukt, wordt het voertuig inclusief bagage weer terug naar Nederland gebracht.

€0,90

Vervangend vervoer

Indien reparatie binnen 2 werkdagen niet mogelijk is, krijg je een vervangende auto, caravan, vouwwagen of motor. Indien de alarmcentrale geen vervangend vervoer kan regelen, worden de huurkosten van het vervangend vervoer vergoed (tot max. 6 weken)

€1,80

Winter- en onderwatersport

Hulpverlening via de alarmcentrale in noodsituaties en bij ongevallen. Dekking kosten van hulpverlening en wat betreft wintersport ook dekking voor het begeleid off piste skiën. Indien de wintersport vroegtijdig moet worden beëindigd, krijg je de resterende waarde van de skipassen vergoed.

€0,60

Annulering

Gedekt zijn onder meer annuleringskosten, vertraging van meer dan 8 uur op de heenreis, annuleren als gevolg van ziekenhuisopname, ontslag of het overlijden van een dierbare in de 1e of 2e graad.

€3,74

Tot slot: een aantal tips

Een aantal handige tips en aandachtspunten bij het afsluiten van je lang op reis verzekering:

 • Indien je voor langer dan een jaar naar het buitenland gaat of in het buitenland betaald werk gaat verrichten (in Europa kan je tot 3 maanden betaald werk verrichten met een Nederlandse zorgverzekering), kan je de Nederlandse zorgverzekering niet aanhouden en dien je volledige medische dekking af te sluiten bij bijvoorbeeld je lang op reis verzekering;
 • Vergeet bij het opzeggen van je zorgverzekering ook niet je zorgtoeslag stop te zetten: teveel uitbetaalde zorgtoeslag dien je altijd terug te betalen;
 • Ga je je uitschrijven bij je Nederlandse gemeente? Doe dit dan na het afsluiten van je reisverzekering. Voor het afsluiten van deze verzekering dien je namelijk ingeschreven te staan bij een Nederlandse gemeente;
 • Bij het uitschrijven bij je gemeente, is het verstandig een Nederlands postadres aan te houden en via een gemachtigde de belastingdienst op de hoogte te brengen van je lange reis.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.