Dé studentenverzekering specialist

Basisdekking reisverzekering

De reisverzekering is onderdeel van de schadeverzekeringen. Een reisverzekering dekt je voor de materiële schade en letselschade tijdens een vakantie of reis. Een reisverzekering is doorgaans voor een groot deel zelf samen te stellen. Er is een basispakket dat je kunt afsluiten bij de reisverzekeraar. Vervolgens kun je dit zelf naar wens nog uitbreiden met aanvullende dekkingen, maar misschien heb je ook wel genoeg aan alleen de basisdekking. Je vindt hier meer informatie over wat een reisverzekering in de basis allemaal dekt.

Aanvulling op andere verzekeringen

Een reisverzekering kan gezien worden als een aanvulling op verzekeringen zoals een  zorgverzekering, een autoverzekering en een ongevallenverzekering. Een reisverzekering vult de dekking van eerdere verzekeringen aan tijdens je reis. Zo ben je met een basiszorgverzekering alleen gedekt voor behandelingen tegen het tarief dat in Nederland geldt. Als de medische kosten hoger zijn in het buitenland, dan dekt een reisverzekering dit verschil. Ook als je onverwachts door omstandigheden naar Nederland terug moet biedt een reisverzekering een vergoeding. Dit wordt niet gedekt door het basispakket van een zorgverzekering.

Basispakket

Sluit je een reisverzekering af voordat je op reis gaat, dan ben je verzekerd tegen materiële- en letselschade die je tijdens je vakantie/reis op kunt lopen. Wat er precies gedekt wordt is afhankelijk van de reisverzekering die je kiest, iedere reisverzekeraar mag namelijk zelf bepalen wat er gedekt wordt. De onderdelen die standaard in de meeste basispakketten zitten zijn de volgende:

  • Medische kosten
  • Bagage tot een bepaald bedrag
  • Toegang tot een 24/7 alarmcentrale
  • De huur van vervangend vervoer
  • Buitengewone kosten na een noodsituatie, zoals telefoonkosten

Steeds meer reisverzekeraars bieden ook de mogelijkheid om te kiezen tussen een een budget en een comfort basispakket. Het comfort basispakket is dan nog net iets uitgebreider als hierboven beschreven wordt. Kijk voor de exacte basisdekking in jouw persoonlijke polisvoorwaarden. Sommige verzekeraars kunnen nog meer of juist minder vergoedingen in het basispakket hebben zitten.

Dekkingsgebied

Bij de reisverzekering kun je kiezen uit de volgende dekkingsgebieden: Europa en Wereld. Behalve wanneer je een kortlopende reisverzekering afsluit kun je soms ook kiezen voor alleen Nederland. Onder Europa vallen alle Europese landen, plus Turkije, Rusland en de landen rondom de Middellandse Zee. Voor de basisdekking van de reisverzekering geldt dat deze meestal alleen Europa verzekert. Dit kun je dan altijd nog veranderen naar werelddekking wanneer je vertrekt naar een land buiten Europa. Meestal gebeurt dit in de vorm van de aanvullende module ‘werelddekking’.

Aanvullende opties

Het is mogelijk om bijvoorbeeld medische kosten en bagage ook aanvullend te verzekeren binnen de reisverzekering. Wanneer je bagage aanvullend verzekerd, dan wordt er meer geld uitgekeerd zodra je bagage wordt gestolen of beschadigd raakt. Meestal doen mensen dit wanneer ze erg dure apparatuur bij zich hebben. Ga je buiten Europa op vakantie? Sluit dan een aanvullende verzekering af voor medische kosten. In landen buiten Europa kunnen deze kosten erg hoog zijn en de basisdekking is dan niet altijd voldoende.

Vind je deze informatie nuttig?