Actieve vakantie

Ben jij een echte avonturier? Dol op sporten, spannende situaties en actieve vakanties? Het is dan belangrijk dat je extra goed nadenkt over je reisverzekering. Aan vergoedingen voor ongevallen tijdens bijzondere sporten en wintersport worden vaak aparte voorwaarden vastgesteld door reisverzekeraars.

Soorten activiteiten

We spreken van een actieve vakantie als je tijdens je vakantie één of meerdere gevaarlijke of extreme sporten beoefent. Extreme sporten bestaan er in alle soorten en maten. De belangrijkste ingrediënten? Hoogte, snelheid, risico en adrenaline. Vaak komt er ook speciale en geavanceerde uitrusting aan te pas. Enkele voorbeelden van zulke sporten zijn:

 • Raften
 • Kitesurfen
 • Ijsklimmen
 • Hanggliding
 • Parachutespringen
 • Bungeejumpen
 • Canyoing
 • Cliff jumping

Of je nou met hoge snelheid met je mountainbike van de berg afraast, in kolkende rivieren kanoot of de hoogte opzoekt door middel van paragliding: je loopt een zeker risico. Ook je verzekeraar weet dit en zal daarom in 99% van de gevallen geen onkosten vergoeden. Ten minste, als je een reguliere reisverzekering afsluit.

Verzekering

In tegenstelling tot reguliere sporten als wandelen, fietsen en snorkelen, dekt je reisverzekering geen onkosten bij schade en ongevallen die je hebt opgelopen bij het uitoefenen van een extreme sport. Om onbezorgd op reis te gaan is het echter zeer verstandig je wel te verzekeren, juist omdat je met een actieve vakantie meer risico loopt. Daarnaast maak je vaak ook nog eens gebruik van dure uitrusting. Grofgezegd bestaan er twee opties: een aanvullende dekking nemen op je bestaande reisverzekering of een speciale reisverzekering afsluiten die is bedoeld voor actieve vakanties.

Aanvullende dekking

Wat er wel of niet wordt gedekt is afhankelijk van je reisverzekeraar. Zo kan het voorkomen dat een extreme sport waar een relatief laag risico aan zit verbonden gewoon wordt gedekt. Lees dus goed de polis door! Er bestaat vaak de optie om een aanvullende reisverzekering af te sluiten, die je dekt in gevallen van pech en schade. Ook hier gelden per verzekeraar verschillende mogelijkheden. Staat er tijdens je vakantie één extreme activiteit op het programma? Bespreek dan met je reisverzekeraar de mogelijkheid om voor een aanvullend bedrag alleen deze activiteit te verzekeren. Je hoeft dan geen aparte reisverzekering af te sluiten.

Aparte verzekering voor gevaarlijke sporten

Als je huidige verzekeraar geen vergoeding kan bieden voor de sporten die je wilt beoefenen, is het verstandig om een aparte verzekering af te sluiten die erop gericht is alle bijkomende onkosten te dekken als dit nodig is. Denk hierbij aan de volgende situaties:

 • Uitgebreidere dekking voor bagage: schade of verlies
 • Extra dekking voor ongevallen en medische kosten
 • Hulp van alarmcentrales wereldwijd
 • Een extra aansprakelijkheidsverzekering

Zo kun je bij Allianz Global Assistance bijvoorbeeld een reisverzekering afsluiten voor extreme sporten. Er zijn verschillende opties, van een Europese dekking tot een dekking wereldwijd. Let er dus wel even op dat je de juiste verzekering te pakken hebt. Sommige sporten zijn zo extreem of gevaarlijk, dat reisverzekeraars zich hier niet aan wagen en deze dus compleet uitsluiten van dekking. Denk hierbij aan activiteiten met een extreem hoog risico op ongevallen, zoals cliffjumping, sportklimmen zonder verzekering of stuntvliegen.

Wintersport

Onder extreme sporten vallen ook skiën en snowboarden. Vaak valt wintersport buiten de dekking van je reguliere reisverzekering omdat je te maken hebt met een zeker risico en gebruikt maakt van dure uitrusting. Hoe het precies zit met wintersport en verzekeren lees je hier.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.