Dekking kostbaarhedenverzekering

Als je kostbaarheden in je bezit hebt, zoals kunst, een verzameling of dure apparatuur, is het verstandig om deze apart mee te verzekeren in je inboedelverzekering. Maar de inboedelverzekering vergoed vaak maar tot een bepaald bedrag. Als je eigendommen veel geld waard zijn, is het daarom verstandig om voor deze voorwerpen een aparte verzekering af te sluiten. Dit kan met een kostbaarhedenverzekering. Hieronder lees je wat dit precies betekent.

Wat is een kostbaarhedenverzekering?

Een kostbaarhedenverzekering dekt schade aan of diefstal van kostbaarheden zoals muziekinstrumenten, kunst, sieraden, een bijzondere verzameling, antiek of dure apparatuur zoals een computer, camera of audio-installatie. Voor het afsluiten van een kostbaarhedenverzekering moet de waarde van de kostbaarheden worden bepaald.

Vastleggen

Om een kostbaarhedenverzekering af te sluiten, is een goed en volledig taxatierapport belangrijk. Zorg ervoor dat alles wat je wilt meeverzekeren in het rapport is vastgelegd, aangezien dit een overzicht is van je kostbare spullen. Het is raadzaam om regelmatig de lijst door te lopen en deze aan te vullen wanneer je iets van grote waarde aanschaft. Op deze manier voorkom je verrassingen als er iets gebeurt. Het is ook verstandig om foto’s te maken van al je kostbaarheden.

Premie

De premie van je kostbaarhedenverzekering wordt berekend als een percentage van het verzekerde bedrag. Daarnaast zijn ook het dekkingsgebied (alleen binnen Nederland, binnen Europa of wereldwijd) en de mate van beveiliging (met name bij kunst en antiek) van invloed op de premie. Het is belangrijk om te realiseren dat deze premie aanzienlijk kan zijn, dus zorg ervoor dat het taxatierapport volledig en duidelijk is om een passende dekking te verkrijgen.

Taxeren

Als je je waardevolle spullen wilt laten taxeren, kun je een taxateur inschakelen. Een taxateur bepaalt de waarde van je kostbaarheden op basis van verschillende factoren. Het is ook mogelijk dat je verzekeraar de waarde van je spullen achteraf taxeert aan de hand van aankoopnota’s en juweliersverklaringen. Het hebben van een taxatierapport heeft meerdere voordelen. Allereerst wordt de waarde van het taxatierapport gehanteerd, niet de dagwaarde van de spullen. Daarnaast biedt het rapport duidelijkheid over de waarde van je kostbaarheden. Mocht een van je kostbaarheden gerepareerd moeten worden, dan worden de reparatiekosten vergoed op basis van de factuur.

Ruimere dekking

Een kostbaarhedenverzekering biedt doorgaans een ruimere dekking dan een reguliere inboedelverzekering. Inboedelverzekeringen hebben vaak een beperkte dekking, waarbij vergoedingen doorgaans tot ongeveer €2.500 worden uitgekeerd. Met een kostbaarhedenverzekering zijn kostbare voorwerpen ook buitenshuis verzekerd. Het is echter belangrijk om te weten dat een kostbaarhedenverzekering alleen schade dekt die van buitenaf is veroorzaakt. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je polis altijd up-to-date is, aangezien schade aan voorwerpen die niet bekend zijn bij de verzekeraar niet vergoed wordt.

Sieraden

Sieraden vallen doorgaans onder de standaard dekking van een inboedelverzekering, maar de dekking is vaak beperkt. Als je veel waardevolle sieraden hebt, is het aan te raden om een aparte kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Met een kostbaarhedenverzekering geniet je van een ruimere dekking en ben je ook buitenshuis verzekerd.

Gebruiksvoorwerpen

Als de verzekerde items ook gebruiksvoorwerpen zijn, worden eventuele schades zoals deuken of krassen alleen vergoed als er tevens sprake is van andere schade. Krassen kunnen namelijk het gevolg zijn van normaal gebruik. Bij gebruiksvoorwerpen is er nog een ander aspect: een afschrijvingspercentage dat door de verzekeraar in mindering wordt gebracht. Dit percentage is afhankelijk van de leeftijd van de spullen.

Uitsluitingen

Bijna alle schadeoorzaken worden gedekt, met uitzondering van catastrofes (zoals oorlog, aardbevingen, nucleaire reacties of overstromingen), slijtage bij normaal gebruik (krassen, deuken, vlekken, enzovoort), schade door defecten van het voorwerp of schade door reiniging of bewerking door een niet-deskundige.

Schade door eigen schuld of onzorgvuldigheid valt ook niet onder de dekking. Als het voorwerp gerepareerd kan worden, worden de reparatiekosten vergoed. Indien reparatie niet mogelijk is, wordt de uitkering gebaseerd op de waarde van de taxatie, de dagwaarde of de nieuwwaarde. Als de waarde van het voorwerp na reparatie is gedaald, ontvang je een aanvullende vergoeding.

Stellenclausule

Voor voorwerpen die je in paren koopt, is er de ‘stellenclausule’. Denk bijvoorbeeld aan oorbellen. Als je er één van verliest, ben je eigenlijk de helft van de waarde verloren, niet de hele waarde van de set. Maar doordat je één oorbel verloren bent, is de waarde van de andere oorbel eigenlijk ook gedaald. Bij een stellenclausule wordt zowel de waarde van de verloren oorbel vergoed als de waardevermindering van de andere oorbel.

Een voorbeeld: je hebt oorbellen gekocht van €300. Iedere oorbel is dus €150 waard. Door het verlies van één oorbel (waarde €150), is de andere nog maar €75 waard (een waardevermindering van €75). De uit te keren vergoeding bedraagt dan €150 + €75 = €225.

Samenloop van verzekeringen

Het kan gebeuren dat je verlies van of schade aan verschillende voorwerpen bij verschillende verzekeringen moet melden, dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij brand. Dit kan bijvoorbeeld als je je meubilair (dat valt onder de normale inboedelverzekering) bent verloren, maar ook een kunststuk (dat valt onder de kostbaarhedenverzekering). Dit wordt een ‘samenloop van verzekeringen’ genoemd. Een kostbaarhedenverzekering kan je alleen afsluiten in combinatie met een inboedelverzekering.

Bij welke verzekering moet ik de schade melden?

Onder verzekeraars is afgesproken dat een specifieke verzekering altijd voor de algemene verzekering gaat. In het geval van een inboedelverzekering en een kostbaarhedenverzekering: de inboedelverzekering vergoedt wat de kostbaarhedenverzekering niet dekt. Doe dus eerst een beroep op je kostbaarhedenverzekering. In overleg stel je samen met de verzekeraar het schadebedrag vast. De verzekeraar kan als het nodig is ook een deskundige inschakelen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.