Vergoedingen psychologische zorg

Ook studenten kunnen te maken krijgen met psychische problemen. Of je nou last hebt van faalangst, studiestress, depressieve gevoelens of relatieproblemen. Iedereen heeft wel eens een dipje, maar indien die onrustige en nare gevoelens langdurig aan blijven houden kan je steeds slechter in je vel gaan zitten. Uiteindelijk kan dit je prestaties in het dagelijks leven beïnvloeden. Waarom zou je in zo’n geval voor professionele hulp kiezen? En in hoeverre wordt deze hulp vergoed door je zorgverzekering?

Waarom professionele hulp?

Hoewel je vaak ook terecht kan bij vrienden, partner en/of familie, kan het zijn dat je de problemen waar je tegenaan loopt zelf niet het hoofd kan bieden. Of misschien vind je het juist lastig om met deze mensen over je problemen te praten. De behoefte aan een objectief luisterend oor, die je professioneel advies kan geven, kan in zo’n geval groot zijn. De gesprekken met een professional zijn bovendien vertrouwelijk, dus wat je bespreekt blijft tussen jullie.

Waar kan je voor hulp terecht?

Er zijn in principe twee wegen die je kan bewandelen. De meest gangbare weg is met psychische klachten naar de huisarts te gaan. Deze kan je zelf behandelen of doorverwijzen naar andere professionals. Je kan ook zelf direct een psycholoog opzoeken. Nadeel hiervan is dat je de behandelkosten die je maakt dan niet vergoed krijgt door je zorgverzekering, daarvoor heb je namelijk een verwijsbrief van de huisarts nodig.

De huisarts

De huisarts zal aan de hand van je klachten bepalen of hij zelf tot behandeling overgaat of dat hij je doorverwijst naar een andere professional. Bij lichte psychische klachten zal de huisarts naar alle waarschijnlijkheid zelf tot behandeling overgaan. Het komt regelmatig voor dat huisartsen hulp krijgen van een psycholoog of praktijkondersteuner GGZ die in hun praktijk werkzaam is.

Basis GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg)

Hulpverlening via basis GGZ vindt plaats door professionals als GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychiaters of psychotherapeuten. Je komt in aanmerking voor deze hulpverlening indien je huisarts je doorverwijst. Je mag dan in principe je eigen hulpverlener kiezen.

Gespecialiseerde GGZ

Indien je zware psychische problemen hebt, kan je terecht bij de gespecialiseerde GGZ. Hier wordt je eveneens geholpen door psychiaters, klinische, of GZ-psychologen of psychotherapeuten. Indien je huisarts constateert dat je te maken hebt met dergelijke ernstige psychische problemen, zal hij/zij je naar de daarvoor aangewezen specialist doorverwijzen.

Vergoeding verzekering psychische zorg

Psychologische hulpverlening wordt volledig vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Je hoeft dus geen eigen bijdrage meer te betalen. Vanaf 2021 worden alle nodige behandelingen vergoed.

Vergoeding behandeling huisarts

Indien je via je huisarts of de daar werkzame praktijkondersteuner of psycholoog hulpverlening ontvangt, wordt dit geheel vergoed vanuit je basisverzekering. Voor deze vorm van psychologische hulp betaal je bovendien geen eigen risico.

Vergoeding GGZ hulpverlening

Wordt je doorverwezen naar een basis- of gespecialiseerde GGZ professional, dan worden de behandelkosten in de regel ook compleet vergoed.

Let wel goed op of je zorgverzekeraar werkt met gecontracteerde zorgverleners. Veel zorgverzekeraars hebben namelijk contracten met bepaalde zorgverleners zodat ze de behandelingen tegen lagere prijzen kunnen aanbieden. Kies je voor een zorgverlener waar je verzekeraar geen contract mee heeft? Dan kan het zijn dat je verzekeraar niets of slechts een deel vergoed van de behandelkosten. Of je zorgverzekeraar werkt met gecontracteerde zorgverleners, kan je terug vinden in de polisvoorwaarden.

Vergoeding alternatieve therapieën

Ben je van plan een alternatieve vorm van therapie te volgen? In de meeste gevallen komen deze niet voor vergoeding in aanmerking. Controleer bij je zorgverzekeraar of de speciale therapie die je op het oog hebt voor vergoeding in aanmerking komt. Soms heb je een (medische) indicatie nodig om de therapie vergoed te krijgen, bijvoorbeeld bij mindfulness-trainingen.

Eigen risico

In tegenstelling tot de behandelkosten bij de huisarts, vallen de kosten bij basis- of gespecialiseerde GGZ wel onder het eigen risico. Dit betekent dat indien je de eerste €385,- van de zorgkosten die onder het eigen risico nog niet opgemaakt hebt, je dit deel van de kosten zelf moet betalen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.