Vergoedingen sportarts

Als je naast student een topsporter bent of juist een amateur met veel chronische klachten tijdens het sporten, dan is het absoluut niet verstandig om gewoon door te blijven sporten zonder de expertise van een sportarts. Je kan in deze situaties altijd medisch advies inwinnen bij een sportarts. We hebben in dit artikel de vergoedingen, met betrekking tot de sportarts, voor je op een rijtje gezet.

Wat doet een sportarts?

Een sportarts is een medisch specialist die zich bezighoudt met het herstellen, waarborgen en bevorderen van de gezondheid van mensen die deelnemen aan sportieve activiteiten. Er moet hierbij sprake zijn van sport-specifieke belastbaarheid en belasting.

Met een sportarts neem je jouw specifieke problemen onder de loep en stel je oefeningen ter bevordering van je herstel af. Ook kan je tests doen, ter bevordering van een revalidatietraject maar de sportarts kan ook sportmedische begeleiding van individuele sporters en teams begeleiden.

Ook kan je bij een sportarts verschillende preventieve sportmedische onderzoeken laten doen waarbij je kan kiezen uit verschillende onderzoekspakketten. Deze zijn afgesteld op de leeftijd en sportintensiteit. Een uitgebreid onderzoek kan bestaan uit het testen van het bewegings- en houdingsapparaat, hartfilmpje, inspanningstest en longfunctietest.

Sportmedisch advies

We verstaan hieronder sportmedisch onderzoek, sportmedisch consult, sportkeuringen en sportmedische behandelingen.

Soorten tests

  • Behandeling en advisering voor sporters met een chronische blessure. Ook voor sporters met vragen over schoeisel, voeding, training en alle andere medische problemen in relatie met sportbeoefening.
  • Groot Sportmedisch onderzoek SMI;
  • Basisplus Sportmedisch onderzoek SMI;
  • Basis Sport Medisch onderzoek SMI

Alleen vergoeding bevoegd specialist

  • Je krijgt enkel een vergoeding als je bij een bevoegde sportarts (of een persoon die werkt onder zijn verantwoordelijkheid) op consult gaat.
  • Het is van belang dat deze sportarts werkzaam is bij een Sport Medische instelling of Sport Medisch Adviescentrum(SMA) of SportGeneeskundige Afdeling (SGA) die ook is aangesloten bij een federatie van Sport Medische instellingen.

Wat wordt er niet vergoed?

  • Je krijgt de kosten voor een cursus of prestatiebegeleiding ook niet vergoed.

Extra kosten om rekening mee te houden

Als de kosten hoger uitvallen dan de maximale vergoeding, zijn deze voor eigen rekening. Houd hier dus rekening mee zodat je niet onverwachts een hoge rekening in je maag gesplitst krijgt.

Eigen risico

Deze vorm van zorgverlening wordt momenteel niet vanuit de basisverzekering gedekt en daarom geldt er geen eigen risico. Sinds 2019 valt een vergoeding van de sportarts in de basisverzekering.

Online sportarts

Veel sportverenigingen, waaronder de Nederlandse Badmintonvereniging, hebben de mogelijkheid om een sportarts online te benaderen. Dus check even of jouw sportclub deze mogelijkheid ook aanbiedt. Dan kan je vanuit je luie stoel medisch advies inwinnen.

Alle studenten zorgverzekeringen vergelijken? Vergelijk op eigen risico, keuze vrijheid en alle aanvullende zorgverzekeringen. Check hier onze Studenten Zorgvergelijker

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.