Samenwonen verzekering

Mocht je binnenkort gaan samenwonen met je vriend, vriendin of gewoon met vrienden, dan gelden er andere regels voor een inboedelverzekering dan wanneer je deze individueel zou afsluiten. De waarde van je inboedel verandert en je kan met meerdere verzekeringen komen te zitten.

Dubbele polis opzeggen

Wanneer je gaat samenwonen wil je natuurlijk niet dubbel verzekerd zijn door meerdere inboedelverzekeringen. Het is daarom van belang dat een van jullie polissen opgezegd wordt. Het maakt niet uit welke van de twee dit is. Het is echter verstandig om de goedkoopste verzekering of de verzekering met de langslopende termijn te houden. Het is goed om op de volgende dingen te letten wanneer je de andere inboedelverzekering opzegt:

  • Opzegtermijn – Het is niet altijd mogelijk een inboedelverzekering tussentijds op te zeggen. Kijk voor meer informatie hierover bij opzeggen inboedelverzekering.
  • Reden doorgeven – Vermeld wanneer je schriftelijk de inboedelverzekering opzegt de reden waarom. Wanneer je aangeeft dat je gaat samenwonen willen sommige verzekeraars het feit dat tussentijds opzeggen niet mag soms door de vingers zien.

Aanpassen verzekerde waarde

Door het samenwonen zitten jullie nu ook met een dubbele inboedel. Je moet eraan denken dat je zelf de nieuwe waarde hiervan doorgeeft. De waarde zal waarschijnlijk hoger uitvallen dan eerst. Het vaststellen van de waarde kun je op twee manieren doen:

  • Maak een inventarisatielijst – Je kunt de exacte waarde van de inboedel vaststellen door de nieuwwaarde van ieder voorwerp te noteren op een inventarisatielijst. Maak een vrij nauwkeurige schatting van deze nieuwwaarde. Mocht je een te hoge schatting maken dan betaal je ook meer premie. Maak je een te lage schatting, dan ben je onderverzekerd.
  • Inboedelwaardemeter – De inboedelwaardemeter is een hulpmiddel om de waarde van jouw inboedel vast te stellen. Kijk voor meer informatie hierover bij ‘Inboedelwaardemeter’.

Oververzekerd

Pas op dat je niet oververzekerd raakt. De inboedelwaardemeter hanteert gemiddelden van verschillende huishoudens in Nederland. Hebben jullie bijvoorbeeld een hoog inkomen maar staan er in jullie huis veel tweedehands meubels die je van familie, vrienden en kennissen hebt gekregen, dan bestaat de kans dat je oververzekerd bent en dat je teveel premie betaalt.

Check de dekking

Ga bij jezelf na of er door jullie overgebleven inboedelverzekering nog wel voldoende wordt gedekt. Meestal dekt de inboedelverzekering schade en verlies door brand, diefstal, blikseminslag, vandalisme en waterschade. Daarnaast zijn er ook nog de uitgebreide en all-risk dekking. Kijk voor meer informatie over de verschillende dekkingen bij ‘Soorten dekkingen’.

Extra verzekeren

Op het moment dat je gaat samenwonen zullen jullie vast de belangrijkste verzekeringen al hebben afgesloten. Het is erg verstandig om de volgende verzekeringen af te sluiten om het moment dat je samen met iemand anders gaat leven:

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.