Fysiotherapeut student

Als student leidt je een actief leven. Je dient je tijd te verdelen tussen onder meer je studie, bijbaantje, sport- en stapavondjes. Je lichaam krijgt behoorlijk wat te verduren door al deze activiteiten. Het komt dan ook regelmatig voor dat studenten een bezoekje brengen aan de fysiotherapeut. Welke zorg verleent een fysiotherapeut precies? En in hoeverre vergoedt je zorgverzekering deze zorg?

Welke zorg verleent de fysiotherapeut precies?

Een fysiotherapeut behandelt uiteenlopende klachten aan het menselijk bewegingsapparaat. Een verkeerde studiehouding kan bijvoorbeeld al snel leiden tot vastzittende schouders en een pijnlijke rug. Ook kan het zijn dat je tijdens het sporten een blessure oploopt, door je rug gaat tijdens tilwerkzaamheden voor je bijbaantje of moet revalideren na een operatie. Deze en andere klachten kunnen goed behandeld worden door een fysiotherapeut.

Na het vaststellen van de klachten tijdens een intakegesprek wordt een behandelplan opgesteld. Afhankelijk van de

lichamelijke klachten die je hebt, bestaat de behandeling uit bijvoorbeeld oefen- of massagetherapie. De oefeningen en/of massages dienen ter verbetering van de soepelheid en beweeglijkheid en trachten zoveel mogelijk eventuele pijn te bestrijden. De fysiotherapeut heeft hierbij een ondersteunende rol, je blijft als patiënt zelf verantwoordelijk voor het genezingsproces.

Basisverzekering

Voor studenten van 18 jaar en ouder wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Er geldt één uitzondering: indien je een chronische aandoening hebt die voorkomt op een door de overheid vastgestelde lijst met chronische aandoeningen krijg je de kosten van fysiotherapie vanaf de 21e behandeling volledig vergoed. Dat betekent dat de eerste 20 behandelingen uit eigen zak betaald dienen te worden.

Aanvullende verzekering

Wil je toch een vergoeding ontvangen voor de behandelkosten die je maakt bij de fysiotherapeut, dan dien je een aanvullende verzekering fysiotherapie af te sluiten. Bij verschillende verzekeraars kan je een aanvullend pakket en/of een aanvullende module afsluiten. Indien je kiest voor een aanvullend pakket worden naast fysiotherapie ook andere zaken vergoed, zoals anticonceptie of brillen of lenzen.

Kies je voor een aanvullende module, dan kies je bewust alleen voor het toevoegen van fysiotherapie in aanvulling op je basisverzekering.

Wat krijg je uiteindelijk precies vergoed?

Dat is afhankelijk van het vergoedingssysteem wat de verzekeraar hanteert. Veel verzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar. Het kan ook zijn dat een verzekeraar een maximumbedrag aan behandelkosten per jaar vergoed. Ten slotte dekt de verzekeraar een bepaald percentage van de kosten, dit wordt de dekkingsgraad genoemd. Een tweetal voorbeelden ter verduidelijking:

  • Bij verzekeraar X krijg je 80% van de behandelkosten vergoed tot een maximum van €500,- per jaar.
  • Bij verzekeraar Y krijg je 100% van de behandelkosten vergoed tot een maximum van 12 behandeling per jaar.

Tarieven fysiotherapie

Voor fysiotherapie gelden geen vaste tarieven, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij alle tandartsen in Nederland. Elke fysiotherapeut dient duidelijk zichtbaar in zijn behandelkamer de voor zijn praktijk geldende tarieven op te hangen. Het gemiddelde reguliere tarief ligt rond de €29,- per behandeling.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.