De aanschaf van een nieuwe bril of het regelmatig aanschaffen van lenzen kan behoorlijk duur zijn voor een student. Het is daarom interessant om te bekijken in hoeverre zij deze kosten vergoed kunnen krijgen via hun zorgverzekering. Kan je bijvoorbeeld een vergoeding ontvangen voor deze kosten via je basiszorgverzekering? Of is het nodig een aanvullende verzekering af te sluiten?
Wat vergoedt je basisverzekering?
De basisverzekering vergoedt slechts in uitzonderlijke gevallen de kosten van brillen of lenzen. Indien je bijvoorbeeld een bepaalde oogafwijking hebt als gevolg van een medische aandoening, kan je de kosten van lenzen vergoed krijgen indien dit medisch noodzakelijk is. Het gaat dan over het algemeen om speciale lenzen of andere bijzondere hulpmiddelen, niet de standaard bril of lenzen die je bij je plaatselijke opticien aanschaft. Wil je een vergoeding ontvangen voor de aanschaf van je bril of lenzen, dan dien je een aanvullende verzekering af te sluiten.
Wat vergoedt een aanvullende verzekering?
Bij veel verzekeraars kan je aanvullende verzekeringspakketten afsluiten. In een groot deel daarvan tref je een vergoeding aan voor brillen en lenzen. Om echt voordeel te halen uit een aanvullend pakket, is het verstandig naast brillen en lenzen ook van andere vergoedingen gebruik te maken, zoals de vergoeding van fysiotherapie of anticonceptiemiddelen. Zou je alleen een aanvullend pakket afsluiten voor de vergoeding van brillen en lenzen, dan weegt de hoogte van de premie in de meeste gevallen niet op tegen de vergoeding die je krijgt.
Wat krijg je nu precies vergoed?
- Lenzen op sterkte
- Brilglazen op sterkte
- Het montuur van je bril, indien je deze in combinatie met de glazen aanschaft
Tot op welke hoogte je de kosten vergoed krijgt, verschilt behoorlijk per verzekeraar. Je ontvangt in de meeste gevallen een maximumbedrag over een bepaalde periode, bijvoorbeeld €150 per 2 jaar. Je betaalt overigens geen eigen risico over de onkosten van brillen en lenzen, deze kosten worden immers niet vergoed door je basispakket. Ook geldt er geen eigen wettelijke bijdrage.