Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
enhanced_encryption Zorgverzekering
 • share Deel deze pagina

  print

  Vergoedingen brillen en lenzen

  De aanschaf van een nieuwe bril of het regelmatig aanschaffen van lenzen kan behoorlijk duur zijn voor een student. Het is daarom interessant om te bekijken in hoeverre zij deze kosten vergoed kunnen krijgen via hun zorgverzekering. Kan je bijvoorbeeld een vergoeding ontvangen voor deze kosten via je basiszorgverzekering? Of is het nodig een aanvullende verzekering af te sluiten?

  Verzekeringen dekking brillen en lenzen vergelijken

  Wat vergoedt je basisverzekering?

  De basisverzekering vergoedt slechts in uitzonderlijke gevallen de kosten van brillen of lenzen. Indien je bijvoorbeeld een bepaalde oogafwijking hebt als gevolg van een medische aandoening, kan je de kosten van lenzen vergoed krijgen indien dit medisch noodzakelijk is. Het gaat dan over het algemeen om speciale lenzen of andere bijzondere hulpmiddelen, niet de standaard bril of lenzen die je bij je plaatselijke opticien aanschaft. Wil je een vergoeding ontvangen voor de aanschaf van je bril of lenzen, dan dien je een aanvullende verzekering af te sluiten.

  Wat vergoedt een aanvullende verzekering?

  Bij veel verzekeraars kan je aanvullende verzekeringspakketten afsluiten. In een groot deel daarvan tref je een vergoeding aan voor brillen en lenzen. Om echt voordeel te halen uit een aanvullend pakket, is het verstandig naast brillen en lenzen ook van andere vergoedingen gebruik te maken, zoals de vergoeding van fysiotherapie of anticonceptiemiddelen. Zou je alleen een aanvullend pakket afsluiten voor de vergoeding van brillen en lenzen, dan weegt de hoogte van de premie in de meeste gevallen niet op tegen de vergoeding die je krijgt.

  Wat krijg je nu precies vergoed?

  • Lenzen op sterkte
  • Brilglazen op sterkte
  • Het montuur van je bril, indien je deze in combinatie met de glazen aanschaft

  Tot op welke hoogte je de kosten vergoed krijgt, verschilt behoorlijk per verzekeraar. Je ontvangt in de meeste gevallen een maximumbedrag over een bepaalde periode, bijvoorbeeld €150 per 2 jaar. Je betaalt overigens geen eigen risico over de onkosten van brillen en lenzen, deze kosten worden immers niet vergoed door je basispakket. Ook geldt er geen eigen wettelijke bijdrage.

  Om je meer inzicht te geven in wat de verschillende aanvullende pakketten van verzekeraars precies vergoeden, vergelijken wij de vergoeding van brillen en lenzen in de aanvullende pakketten van de volgende verzekeraars.

  Bij Anderzorg kan je kiezen uit twee verschillende aanvullende pakketten die een vergoeding bieden voor brillen en lenzen. Het gaat om Anderzorg Jong en Anderzorg Extra.

  Anderzorg Dekkingsgraad Maximale vergoeding Premie
  Extra 100% dekking

  Max. €150 per 2 jaar

  €14,95 p.m.
  Jong 100% dekking Max. €100 per 2 jaar €15,75 p.m.
  Info & Afsluiten

  FBTO biedt geen aanvullende verzekeringspakketten aan waarin je een vergoeding kan krijgen voor de onkosten van brillen en lenzen. Je kan kiezen uit een losse aanvullende module die je naast je basisverzekering kan afsluiten. Deze module biedt verschillende vergoedingen op het gebied van gezichtszorg en orthodontie, waaronder dus een vergoeding voor brillen en lenzen.

  FBTO Dekkingsgraad Maximale vergoeding Premie
  Module Gezichtszorg en Orthodontie 100% dekking Bij Specsavers tot max. €100,- voor een complete bril (per jaar).

  €21,99 (tot 23 jaar) €23,75 vanaf 23 jaar

  Info & Afsluiten

  Vind je deze informatie nuttig?

  Pagina’s