Bespaartips

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering? En hoe bespaar je kosten op een aansprakelijkheidsverzekering? Natuurlijk erg handig wanneer je student bent en het niet breed hebt. Hieronder de belangrijkste tips op een rijtje.

Vergelijken premie verschillende verzekeraars

De hoogte van de premie van een aansprakelijkheidsverzekering kan flink uiteenlopen bij verschillende verzekeraars. Het loont dan ook de moeite om de hoogte van de premie met elkaar te vergelijken. Er zijn websites die je hierbij kunnen helpen en de premies voor je op een rijtje zetten. De duurdere premies blijken twee keer zo duur te zijn dan de goedkoopste. Hiermee kan je als student aardig kosten besparen en hou je geld over voor andere zaken.

Overweging eigen risico

Bij sommige verzekeraars heb je de mogelijkheid om vrijwillig een eigen risico af te sluiten. Het voordeel hiervan is dat de verzekeraar je een lagere premie kan aanbieden. Dit kan oplopen tot een voordeel van 15 euro per jaar. Een nadeel is dat je een deel (het eigen risico) van de schade zelf moet vergoeden. De verzekeraar probeert hiermee te voorkomen dat mensen kleine schades innen. De consumentenbond adviseert om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten zonder eigen risico, aangezien de premie laag is en een eigen risico weinig financieel voordeel oplevert.

Hoogte van verzekerde bedrag

Het is belangrijk om te kijken naar het bedrag waarvoor je verzekerd wilt zijn. Je kan je over het algemeen verzekeren voor een bedrag tussen 500.000 euro en 2.500.000 euro. Dit lijkt veel, maar letselschade en materiële schade kunnen al gauw hoog oplopen. Je doet er verstandig aan om je voor minimaal 1.000.000 euro te laten verzekeren. Zo kom je niet voor onverwachtse kosten te staan.

Pakketkorting

Verzekeraars bieden vaak een pakketkorting aan, indien je meerdere verzekeringen bij je verzekeraar afsluit. Hoe meer verzekeringen je afsluit, hoe hoger de korting. Dit kan oplopen tot een korting tussen 10% en 15%. Je kan nog meer geld besparen door per verzekering te kijken naar de laagste premie die verschillende verzekeraars bieden. Dit kost tijd, maar hiermee bespaar je wel kosten.

Uitwonende student verzekeren bij je ouders

Wanneer je studeert en op kamers woont, kan je je laten meeverzekeren bij / door je ouders. Wanneer je ouders een gezinsdekking hebben, ben je als uitwonende student namelijk gratis meeverzekerd. Dit bespaart je aanzienlijk kosten en biedt je dekking voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. Vraag dit na bij je ouders en voorkom je dat je onnodig betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering.

Samenwonen

Samenwonende stelletjes zijn een stuk voordeliger uit door zich met z’n tweeën te verzekeren. Twee losse verzekeringen kosten namelijk meer dan wanneer je er samen één afsluit. Als je allebei al een aansprakelijkheidsverzekering hebt, bekijk dan welke van de twee de voorwaarden heeft die het best bij jullie passen en vergelijk ook de nieuwe premies met elkaar. Zeg er één op en laat deze naam bij de andere polis bijschrijven. Je kan natuurlijk ook met z’n tweeën een hele nieuwe verzekering afsluiten, zo kunnen jullie samen geld besparen als jullie gaan samenwonen

Tot slot: betaal vooruit

Verder is er nog een optie die niet voor iedere student weggelegd is, maar zeker de moeite waard is om te overwegen. Als het aankomt op het betalen van je premie voor je aansprakelijkheidsverzekering, gaat dit meestal maandelijks. Vaak kun je echter ook kiezen voor betaling per kwartaal of jaarlijks. Het kan zo zijn dat jouw verzekeraar een korting aanbiedt als je per jaar betaalt. Vraag dit na bij je verzekeraar en pas indien mogelijk de betaaltermijn aan.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.