Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers

Als zzp’er moet je veel zelf regelen. Opeens ben je bezig met boekhouden, marketing, relatiebeheer, je website en veel meer. Wanneer je voor een baas werkt, zorgt jouw werkgever er vaak voor dat er bepaalde verzekeringen voor je worden afgesloten, waaronder een aansprakelijkheidsverzekering. Als zzp’er moet je dit opeens zelf regelen. Hieronder lees je enkele tips en antwoord op vragen als ‘wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers?’ en ‘waarom heb ik een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers nodig?’.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers

Als ondernemer wil je verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid tot schadevergoeding. Hiervoor is de aansprakelijkheidsverzekering in het leven geroepen. Veel verzekeraars hebben een speciale versie van deze verzekering voor zzp’ers.

In feite verzekert de aansprakelijkheidsverzekering zzp’ers/freelancers tegen schade veroorzaakt tijdens werkzaamheden. Iedereen veroorzaakt wel eens (financiële)schade maar als zzp’er word je door een particuliere verzekering niet gedekt. Om goed uit te kunnen leggen wat een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers precies dekt, is het nodig om onderscheid te maken tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid.

Voor bepaalde beroepsgroepen is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Voorbeelden hiervan zijn financieel adviseurs en notarissen. Als je zzp’er bent in een andere beroepsgroep ben je niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wel kun je veel profijt hebben van deze verzekering wanneer je een hoge schadeclaim ontvangt door een klein foutje. Wellicht is het voor jou als zzp’er aantrekkelijk om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Lees hieronder verder over de verschillen tussen een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering bedrijven voor zzp’ers (AVB)

In feite is deze vorm van een aansprakelijkheidsverzekering bedoeld voor alle ondernemers, niet alleen voor zzp’ers. Wel zijn het juist zzp’ers die het grootste risico lopen bij een schadeclaim. Onderzoek heeft uitgewezen dat slechts 47% van de zzp’ers zichzelf heeft verzekerd tegen aansprakelijkheid.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoed materiële- en letselschade. De precieze dekking van de aansprakelijkheidsverzekering verschilt per aanbieder. Wel vallen de volgende zaken over het algemeen onder de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering:

  • Schade die jij zelf veroorzaakt bij een ander
  • Schade door het product of de dienst die je aanbiedt
  • Milieuschade

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp’ers (BAV)

Anders dan de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet voor iedere zzp’er van toepassing. De verzekering voor beroepsaansprakelijkheid is vooral gericht op ondernemers die een adviserende functie hebben, zoals ingenieurs en architecten.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert geen materiële- en letselschade maar richt zich meer op financiële schade die door jouw handelen is ontstaan. Een foutief advies kan enorme gevolgen hebben. Als zzp’er is het handig als je deze financiële gevolgen kan verhalen op een verzekering. Omdat de gevolgen zo groot kunnen zijn, zijn er veel opdrachtgevers die alleen zzp’ers inhuren die een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben.

Net als bij de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verschilt de dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering ook per aanbieder. Over het algemeen ben je bij de meeste verzekeraars verzekert tegen:

  • Herstel van schade
  • Schade door een beroepsfout
  • Rechtsbijstand

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers?

De premie kosten van deze verzekering verschillen per beroepsgroep. Zo is de premie voor zzp’ers in de bouw hoger dan die voor freelancers werkzaam als adviseur. De precieze premie kosten verschillen per verzekeraar.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers afsluiten

Voor veel zzp’ers betekent een schadeclaim gelijk faillissement. Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering dekt jou als ondernemer tegen deze risico’s. Een bijkomend voordeel van deze verzekering is dat de premie fiscaal aftrekbaar is.

Meer lezen over de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.