Uitsluitingen inboedelverzekering

Op het moment dat je besluit een inboedelverzekering af te sluiten, heb je de keuze uit verschillende dekkingsgraden. In de regel kan je kiezen voor een uitgebreid, extra uitgebreid of all-risk dekking. Hoewel alle varianten in de kern een ruime dekking kennen, zijn er ook gebeurtenissen/risico’s waartegen je je niet kan verzekeren. Deze zijn altijd uitgesloten van dekking. Om welke gebeurtenissen en risico’s gaat het?

Uitsluitingen

Er zijn bepaalde schadegebeurtenissen die buiten de dekking van je inboedelverzekering vallen. Zo zijn er verschillende vormen van calamiteiten waartegen je je niet kan verzekeren:

 • Schade als gevolg van rellen, opstanden of oorlog
 • Natuurrampen, zoals overstromingen of aardbevingen
 • Atoomkernreactie

Kostbare inboedel

Hoewel niet helemaal uitgesloten van verzekering, worden veel kostbare spullen slechts beperkt verzekerd door je inboedelverzekering. Het gaat om:

 • Audiovisuele apparaten, zoals je televisie of hi-fi stereo set: met name in grote steden hanteren verzekeraars vaak een maximumvergoeding met betrekking tot diefstal van deze categorie spullen
 • Kunst- en antiekobjecten en schilderijen: deze zaken worden vergoed tegen de dagwaarde. Wil je de verzamel/kunstwaarde, dan is het aanbevelenswaardig door een expert een taxatierapport op te laten stellen
 • Lijfsieraden kennen in geval van diefstal in de regel een maximumvergoeding tot €2500,-
 • Geld: de vergoeding van gestolen geld(papier) wordt beperkt door verzekeraars vergoed

In hoeverre de beperkingen gelden is mede afhankelijk van de verzekeringsvariant die je hebt afgesloten. Bij bepaalde verzekeraars is het mogelijk de verzekerde bedragen te verhogen of een extra kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Een dergelijke verzekering biedt extra ruime dekking voor schade aan je kostbaarheden, zoals kunstobjecten, antiek, lijfsieraden of muziekinstrumenten. Je bent dan in de meeste gevallen ook verzekerd voor diefstal buitenshuis.

Overige uitsluitingen

Overige uitsluitingsgronden waardoor je verzekering niet tot uitkering van het schadebedrag overgaat zijn:

 • Schade als gevolg van een slecht onderhouden woning
 • Bouw- of constructiefouten met betrekking tot je woning
 • Schade als gevolg van neerslag, doordat je bijvoorbeeld een deur, raam of luik open hebt laten staan
 • Opzettelijk verlies van of schade aan je spullen

Uitsluitingen buitenhuisverzekeringen

Bij veel verzekeraars is het ook mogelijk je spullen buiten de deur te verzekeren tegen diefstal of beschadiging. Lees hier meer over de buitenshuisverzekering. Uitgesloten van deze verzekering zijn de volgende situaties:

 • Je hebt niet goed voor je spullen gezorgd of op je spullen gelet. Je laat bijvoorbeeld je telefoon op tafel in een café (een niet goed afgesloten ruimte) liggen terwijl je naar het toilet gaat
 • Schade aan je spullen die voor je werk zijn gebruikt
 • Beschadiging voortvloeiend uit normaal gebruik, denk aan krasjes, deuken of barsten.
 • Diefstal uit je auto of ander vervoersmiddel. De schade wordt wel uitgekeerd op het moment dat je kan bewijzen dat je de auto goed hebt afgesloten, de gestolen spullen in je kofferbak lagen en de inbreker de spullen niet heeft kunnen zien. Vereist is derhalve dat de politie sporen van braak aantreft aan de buitenzijde van je auto
 • Schade aan je inboedel als gevolg van transport of verhuizing naar een opslag- of reparatielocatie of opslag bij een erkend verhuizer.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.