Dé studentenverzekering specialist

Inboedelverzekering studentenkamer

Verlaat jij binnenkort het ouderlijk nest en verhuis je naar jouw (toekomstige) studentenstad? Een hele stap, wonen en studeren in een vaak nieuwe omgeving doet een behoorlijk beroep op je zelfstandigheid. Dat betekent ook dat je zelf verantwoordelijk wordt voor het regelen van belangrijke verzekeringszaken. Een belangrijke verzekering om al je spullen op je kamer te verzekeren tegen onder meer water- en brandschade en diefstal is een inboedelverzekering. Deze verzekering is niet verplicht, toch is het afsluiten daarvan niet onverstandig.

Waar is een inboedelverzekering goed voor?

Met de term inboedel worden alle ‘loszittende’ spullen in je huis bedoeld, bijvoorbeeld je meubels, kasten, apparatuur etc. Een inboedelverzekering biedt je een vergoeding indien er schade aan je inboedel ontstaat, bijvoorbeeld door brand, waterschade of diefstal. Met name in studentenwoningen met huisgenoten is de kans groter op ongelukken en zijn aantrekkelijke doelwitten voor dieven.

In je studentenkamer heb je al snel een behoorlijk aantal waardevolle spullen: denk alleen al aan je computer, tablet, televisie, smartphone, muziekinstallatie, meubels en alle kleding. Dat maakt een inboedelverzekering voor je studentenkamer geen overbodige luxe. Waar dien je als student op te letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering? En hoe kan je extra besparen?

Inboedelverzekering voor je studentenkamer

Bij de meeste verzekeraars kan je een inboedelverzekering speciaal toegesneden op jouw leefsituatie als student afsluiten. Bij het afsluiten van de verzekering zal om het type woning worden gevraagd, waarbij je kamerbewoning kan selecteren. De inboedelwaarde en premie worden op deze wijze automatisch afgestemd op jouw studentenkamer. Welke opties heb je normaliter, afhankelijk van je verzekeraar?

  • Basisdekking inboedelverzekering: met deze dekking komt schade aan je inboedel als gevolg van bijvoorbeeld blikseminslag, brand- en rookschade, diefstal en pogingen tot inbraak, waterschade en springende leidingen als gevolg van vorst voor vergoeding in aanmerking.
  • Extra uitgebreide dekking: bij veel verzekeraars kan je de basisdekking uitbreiden met dekking voor bijvoorbeeld schade aan je diepvries- of koelkastinhoud als gevolg van stroomuitval of schroei- en smeltschade.
  • Allrisk dekking inboedelverzekering: met deze verzekeringsvariant is je inboedel tegen vrijwel elk van buiten komend onheil verzekerd, bijvoorbeeld aardbevingen of overstromingen.

Tips bij het afsluiten van je inboedelverzekering

In onderstaand overzicht worden een aantal belangrijke aandachtspunten beschreven bij het afsluiten van een inboedelverzekering.

  • Alvorens je een inboedelverzekering afsluit, is het handig een lijst te maken van al je bezittingen en hiervan een waardebepaling te maken. Op basis van de waardebepaling weet je ongeveer welk verzekerd bedrag het beste op jouw situatie aansluit en voorkom je onder- of oververzekering. De inboedelverzekeringen voor kamerbewoning zijn vaak al afgestemd op de gemiddelde waarde van de inboedel op studentenkamers.
  • Ander belangrijk aandachtspunt voor het afsluiten van je inboedelverzekering is te checken of je niet al een collectief bent verzekerd voor schade aan je inboedel via je huisbaas of huisvester. Deze informatie kan je terug vinden in het huurcontract.
  • Kan je kamer op slot? Indien je een inboedelverzekering afsluit voor studentenkamers (kamerbewoning) is dit voor dekking een vereiste!
  • Bewaar aankoopbewijsjes van belangrijke aankopen en maak indien nodig foto’s van bepaalde inboedel en serienummers om de waarde/leeftijd van deze spullen aan te kunnen tonen in geval van schade. Tot slot is het belangrijke deze bewijzen te digitaliseren dan wel ergens anders dan op je eigen kamer op te slaan in verband met de mogelijkheid dat deze door de schade (bijvoorbeeld brand) verloren gaan.

Kortingsmogelijkheden

Hoe kan je tot slot extra besparen op je inboedelverzekering? Doe je voordeel met onderstaande tips!

  • Kijk of je bij verzekeraars waar je andere verzekeringen hebt lopen wellicht in aanmerking komt voor pakket- of stapelkorting. Hoe meer verzekeringen je afsluit, hoe hoger de korting oploopt.
  • Bepaalde verzekeraars bieden studenten all-in-1 pakketten  waarbij je tegen een scherpe premie meerdere vliegen in één klap slaat. Zo kan je Bespaar extra op je inboedelverzekering door deze tezamen af te sluiten met andere belangrijke verzekeringen die om de hoek komen kijken op het moment dat je zelfstandig wordt en op kamers gaat.
  • Heb je een bijbaan? Wellicht kan je via je werkgever nog extra collectiviteitskorting krijgen op je inboedelverzekering!

Vind je deze informatie nuttig?