Dé studentenverzekering specialist

No-claim korting

De no-claim korting is een onderwerp die onder van belang is bij de autoverzekering. In dit artikel vind je alle ins en outs met betrekking tot deze korting.

Wat is een no-claim korting?

De no-claim korting wordt ook wel de bonus-malus regeling genoemd. De meeste verzekeringsmaatschappijen gebruiken de bonus-malus regeling wanneer ze de premie voor de autoverzekering moeten berekenen. Voor ieder jaar dat je rijdt zonder schade ontvang je als verzekerde een korting. Deze korting geldt voor de verzekeringspremie die je ieder jaar betaalt. Soms kan deze korting oplopen tot zo’n 80% van de jaarpremie.

De achterliggende reden voor het werken met de no-claim korting door de meeste autoverzekeraars is dat automobilisten welke geen of weinig schade rijden goedkoper zijn dan automobilisten die veel schade rijden om te verzekeren. Wanneer jij schade rijdt en deze daarna claimt, stijgt de verzekeringspremie als gevolg van een daling van de no-claim korting.

Kortingspercentages

Wanneer je jarenlang schadevrij rijdt heb je grote kans op een hoge no-claim korting. De korting die je ontvangt verschilt per verzekeraar. De autoverzekeraars mogen zelf namelijk de kortingspercentages bepalen. Sluit je een autoverzekering af, dan doe je er goed aan om de verschillende bonus-malus ladders te vergelijken van verschillende autoverzekeraars.

Korting berekenen

Verzerkeringsmaatschappijen bepalen dus zelf de bonus-malus ladder. Je ziet in een soort schema eenvoudig op hoeveel no-claim korting je recht hebt en hoeveel treden je terugvalt wanneer je een schad claimt. De bonus-malus ladder vind je vaak terug in de polis van je autoverzekering of op hun website. Mocht je willen weten op welke trede je je op een bepaald moment bevindt, dan moet je eerst je schadevrije jaren weten. Deze schadevrije jaren vraag je op bij je autoverzekeraar of bij een tussenpersoon.

Invloeden op korting

We hebben nu genoemd dat het aantal schadevrije jaren een rol speelt bij het vaststellen van de premie van je autoverzekering. Echter wordt er ook gekeken naar het type voertuig dat je hebt, je leeftijd en je woonplaats.

Kleinere schades

Het claimen van een schade heeft eigenlijk altijd invloed op de no-claim korting, mits je geen no-claim beschermer hebt. De groote van de schade maakt niets uit. Om het terugvallen van de korting tegen te gaan betalen veel automobilisten kleinere schades veelal zelf in plaats van deze te claimen bij de verzekeringsmaatschappij.

Schade claimen niet altijd voordelig

Soms kan het helemaal niet financieel aantrekkelijk zijn om een schade te claimen, want na sommige schadeclaims betaal je alleen maar meer premie. Bovendien kan het lang duren voordat je weer terug bent op het premieniveau van daarvoor. Bij het claimen van een schade zak je namelijk een aantal treden tegelijk op de ladder, dus niet maar één trede. Je daalt gemiddeld rond de vijf treden per schade die je claimt. Wanneer je meerdere schades claimt per jaar daal je sneller op de bonus-malus ladder.

Schade door derden

Soms kan de verzekeraar de geleden schade in geld terughalen op de schuldige wederpartij. Jij daalt dan niet op de ladder. Schades die ontstaan bij inbraak, diefstal, vandalisme, hagel, ruitbreuk, storm, loslopende dieren o.i.d. vallen meestal ook niet binnen de no-claim. Het is verstandig dit vooraf te controleren.

Vind je deze informatie nuttig?