Soorten rechtsbijstandverzekeringen

Er zijn verschillende soorten rechtsbijstandverzekeringen. Er zijn vast en zeker wel een aantal die op jou van toepassing zouden kunnen zijn. Wellicht ben je studentondernemer of in je vrije tijd fanatiek motorrijder? De verschillende soorten lichten we op deze pagina toe.

Rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekering verzekert je voor juridische hulp wanneer je een conflict hebt. Dit kan een conflict zijn op bijvoorbeeld het gebied van werk, consumentenrecht of erfrecht. Wanneer je een rechtsbijstandsverzekering afsluit kan je vaak kiezen uit meerdere aanvullende modules die deze verschillende situaties dekken. Daarnaast zijn er specifieke soorten rechtsbijstandsverzekeringen, zoals voor motorrijtuigen, gezinnen en bedrijven.

Rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen

Bij de rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen zijn zaken gedekt die te maken hebben met jouw motorvoertuig en jouw deelname aan het verkeer, dit kan dus erg belangrijk zijn.

  • Je kunt schade verhalen die door een derde zijn veroorzaakt, dit wordt ook wel verhaalsrechtbijstand genoemd.
  • Heb je iets te snel gereden en is je rijbewijs of auto ingenomen? Met de rechtsbijstandverzekering kun je deze kwestie oplossen. Dit wordt ook wel de rijbewijsrechtsbijstand genoemd.
  • Wanneer je in het bezit bent van een auto kan er iets misgaan met degene die je auto heeft gerepareerd of er kan iets fout gaan tijdens de aankoop of reparatie van een auto. Dit wordt de contractrechtsbijstand genoemd.
  • Ben je betrokken bij een verkeersongeluk waar je zelf niet verantwoordelijk voor bent, dan kun je beroep doen op de strafrechtbijstand.

Meer informatie over het verschil tussen de rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen en de autoverzekering lees je hier.

Verkeersrechtsbijstandverzekering

De verkeersrechtsbijstandverzekering is een soort aanvulling op de motor rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering dekt alleen meer zaken en niet zoals bij bovenstaande verzekering maar één auto of een ander voertuig. Deze verzekering dekt daarnaast niet alleen wanneer je in Nederland bent, maar ook wanneer je een conflict krijgt in een ander land. Het maakt bovendien niet uit om wat voor soort voertuig het gaat: van boot tot fiets is mogelijk. Daarnaast ben je ook als voetganger verzekerd.

Bedrijfsrechtsbijstandverzekering

Ben je studentondernemer? Een bedrijfsrechtsbijstandverzekering is dan wellicht interessant voor jou. Wanneer je met je bedrijf in een conflict terecht komt, ben je verzekerd voor juridische hulp. Je zou bijvoorbeeld met een klant in geschil kunnen raken over een financiële kwestie, met een personeelslid binnen je bedrijf of met een vergunninghouder over een vergunning.

Gezinsrechtsbijstandverzekering

Wellicht ben je al aan het nadenken over je toekomst en over settelen. Het is dan handig om te weten dat er een gezinsrechtsbijstandverzekering bestaat. Dit is een brede verzekering waarbij verschillende dekkingen worden aangeboden. Zo ben je met een gezinsrechtsbijstandverzekering verzekerd voor:

  • Erfrecht en familieconflicten
  • Woonconflicten
  • Arbeidsrecht
  • Consumentenzaken
  • Verkeersrechtsbijstand
  • Vermogensconflicten

Je kunt een gezinsrechtsbijstandverzekering afsluiten wanneer je getrouwd bent of een samenlevingscontract hebt. Als ongetrouwde student kan je nog meeverzekerd zijn op je de polis van de gezinsrechtsbijstandverzekering van je ouders.

Dubbel verzekerd

Het is belangrijk om je van te voren goed te oriënteren op de verschillende rechtsbijstandverzekeringen. Het kan zijn dat soorten verzekeringen en aanvullende modules elkaar overlappen. Kijk daarom goed waarvoor je al verzekerd bent, zo voorkom je een dubbele verzekering.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.