Veelgestelde vragen inboedelverzekering

Ben je van plan om een inboedelverzekering af te sluiten of heb je deze al afgesloten en wil je bijvoorbeeld schade declareren? De kans is groot dat je hierover een vraag hebt. Op deze pagina kun je de antwoorden vinden op enkele veelgestelde vragen met betrekking tot een inboedelverzekering.

Wat is een inboedelverzekering?

Kort omschreven kan schade aan je inboedel vergoed worden door de inboedelverzekering. Voorbeelden hiervan zijn inbraak-, brand- en waterschade.

Is het afsluiten van een inboedelverzekering verplicht?

Nee, het is niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Het is desalniettemin wel verstandig!

Ik woon in een studentenhuis en wil dat mijn inboedel verzekerd is. Moet ik dan zelf een inboedelverzekering afsluiten voor het verzekeren van mijn spullen in mijn studentenkamer?

Ja. Ook als je één enkele kamer huurt in een studentenhuis ben je zelf verantwoordelijk voor het verzekeren van je spullen. Sommige inboedelverzekeraars hebben het op slot kunnen van je kamer als vereiste opgenomen in de polisvoorwaarden.

Valt mijn smartphone onder de inboedelverzekering?

Ja en nee. Binnenshuis is de smartphone in sommige situaties, zoals bij schade door brand of bluswater, wel verzekerd. Je bent echter binnenshuis niet verzekerd voor schade door bijvoorbeeld het laten vallen van je telefoon of door het laten verdrinken van je smartphone in het toilet. Meer informatie over het verzekeren van je smartphone kun je op deze pagina lezen.

Ik ben verhuisd. Is mijn inboedelverzekering nog steeds geldig op mijn nieuwe adres?

Een inboedelverzekering sluit je niet af voor een specifiek woonadres. In jouw nieuwe woning is de inboedel dus nog steeds verzekerd. Let wel, de verzekeraar houdt rekening met de woonruimte en de locatie voor het uitkeren van een vergoeding. Het is daarom van belang om met een inboedelwaardemeter te controleren of je in je nieuwe woning niet onder- of oververzekerd bent.

Wat is het verschil tussen onder- en oververzekerde inboedel?

Bij schade zal de desbetreffende verzekeringsmaatschappij kijken naar de door jou opgegeven waarde van de inboedel. Wat gebeurt er als het bedrag dat je hebt opgegeven te laag is? Dit wordt onderverzekerd genoemd en in dit geval krijg je geen volledige vergoeding. Je ontvangt namelijk de schadevergoeding tot de maximale inboedelwaarde die je hebt opgegeven. En wat houdt het in als je een te hoog bedrag hebt verzekerd? Je bent dan oververzekerd en betaalt mogelijk al maanden of jarenlang een te hoge premie. Kortom, zowel onder- als oververzekerde inboedel is vervelend en kan kostbaar zijn. Dit kun je voorkomen door je inboedelwaarde te berekenen met behulp van een inboedelwaardemeter.

Wat is het verschil tussen een inboedel- en een opstalverzekering?

Het grootste verschil hierbij zit in de ‘verhuisbaarheid’ van spullen. Het zijn allebei woonverzekeringen, maar een opstalverzekering dekt vastzittende spullen en een inboedelverzekering juist losstaande spullen. Een voorbeeld is het dekken van roetschade aan muren door de opstalverzekering, terwijl de inboedelverzekering juist de door roet aangetaste televisie dekt.

Wat is het verschil tussen een inboedel- en een aansprakelijkheidsverzekering?

Het grootste verschil hiertussen zit in de veroorzaker van de schade. Een inboedelverzekering dekt namelijk de schade aan je inboedel door onvoorziene gebeurtenissen. Een voorbeeld hierbij is blikseminslag. De aansprakelijkheidsverzekering dekt daarentegen schade die jij bij een ander of aan andermans spullen hebt veroorzaakt.

Wanneer kan ik een inboedelverzekering opzeggen?

Het merendeel van de inboedelverzekeraars hanteert een minimale contractduur van een jaar. Na het eerste jaar kun je de verzekering opzeggen wanneer je wilt, met een opzegtermijn van een maand. Bij sommige verzekeraars kan je tegen een bepaald bedrag de verzekering eerder opzeggen, oftewel afkopen. Bekijk de polis van jouw inboedelverzekeraar voor de specifieke opzegvoorwaarden.

Hoe kan ik inboedelschade declareren?

‘Kleine’ schade kun je simpelweg met een (online) schadeformulier declareren bij de verzekeraar. In sommige gevallen zal een expert aan huis de schade komen vaststellen. Bij dringende situaties kun je 24/7 contact opnemen met jouw inboedelverzekeraar door het noodnummer te bellen. Dit wordt ook wel het calamiteitennummer genoemd.

Hoe duur is een inboedelverzekering?

Jouw inboedel kan al voor een paar euro per maand verzekerd zijn. Je kunt namelijk al vanaf €4,- per maand een inboedelverzekering afsluiten. Let wel, de premie is afhankelijk van allerlei factoren, zoals de inboedelwaarde en in de regel geldt: hoe uitgebreider de verzekering, hoe hoger de premie. Zoek je een passende inboedelverzekering? Klik op onderstaande button om te vergelijken:

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.