Stage lopen op Malta

Malta is een republiek die bestaat uit zeven kleine eilanden in de Middellandse Zee, ten zuiden van Italië. Het is één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Malta is populair bij toeristen, vanwege de mooie natuur, de culturele rijkdom en het prettige klimaat. Wil je er langer blijven dan alleen voor een vakantie? Dan kun je erover denken om je stage op Malta te gaan doen. In dit artikel lees je waar je aan moet denken als je op Malta stage wilt lopen.

Reisverzekering

Als je op reis gaat is het altijd een goed idee om een reisverzekering af te sluiten. Als je lang naar het buitenland gaat, is een globetrotterverzekering aan te raden. Dit is een zeer uitgebreide reisverzekering die je voor wel 24 maanden achtereen kunt afsluiten. Je kunt er ook een aanvullende of volledige medische dekking bij afsluiten. Daarnaast is het mogelijk om een aansprakelijkheidverzekering te nemen. Verder kun je je verzekering aanvullen met allerlei modules die bijvoorbeeld dekking bieden tegen ongevallen of verlies van bagage.

Lees meer over verzekeringen tijdens je stage in het buitenland.

Zorgverzekering

Je kunt je Nederlandse zorgverzekering behouden als je geen stagevergoeding ontvangt en jonger bent dan 30 jaar. Op Malta kun je gebruikmaken van de European Health Insurance Card (EHIC). Met deze kaart heb je ook op Malta recht op spoedeisende medische hulp. Je kunt de kaart aanvragen bij je zorgverzekeraar. Soms staat de kaart al afgedrukt op de achterzijde van je zorgpas.

Ontvang je wel een stagevergoeding, dan is het vaak zo dat je Nederlandse zorgverzekering komt te vervallen. Om te controleren of je nog recht hebt op de Nederlandse zorgverzekering kun je contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als je je zorgverzekering niet kunt behouden, zul je je op een andere manier moeten verzekeren tegen ziektekosten. Je kunt een zorgverzekering afsluiten op Malta of bijvoorbeeld een globetrotter verzekering nemen. Bij een globetrotter verzekering kun je een volledige medische dekking afsluiten en met deze verzekering kan maanden achter elkaar in het buitenland verblijven. Je kan een globetrotter verzekering o.a. afsluiten bij Covered Abroad en Allianz Global Assistance.

Populaire bestemmingen

Malta behoort tot de kleinste landen van de wereld. Er zijn wel een aantal leuke plaatsen waar je naartoe kunt gaan. De hoofdstad is Valletta, een kleine stad met nog geen 7.000 inwoners, maar met prachtige barokke architectuur. Valletta staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Andere mooie plaatsen op Malta zijn Mdina, Marsaxlokk, Mosta en Victoria.

Een stage vinden

Belangrijke sectoren op Malta zijn toerisme en buitenlandse handel. Je hebt dus de meeste kans om een passende stage te vinden als je een stage zoekt in één van deze sectoren. Maar ook als je in een andere sector aan de slag wilt, kun je een stage vinden op Malta. Als je zelf een stage gaat zoeken, kun je bijvoorbeeld grote internationale bedrijven aanschrijven die een vestiging hebben op Malta. Ook via je onderwijsinstelling of via een extern stagebureau kun je aan een stage komen.

Benodigde documenten

Malta is lid van de Europese Unie, dus je hebt geen visum nodig om naar Malta te gaan. Als je van plan bent om langer dan drie maanden op Malta te blijven, heb je wel een verblijfsvergunning nodig. De verblijfsvergunning moet je aanvragen binnen drie maanden nadat je op Malta bent gearriveerd. Denk ook aan de geldigheid van je paspoort of identiteitsbewijs en maak kopieën van al je belangrijke documenten.

Financiën

De kosten van levensonderhoud op Malta zijn lager dan in Nederland. Ook de lonen liggen er lager dan in Nederland. Als je een stagevergoeding ontvangt, zal dit dus volgens Nederlandse begrippen misschien niet zo veel zijn. Maar op Malta ben je ook minder geld kwijt aan dagelijkse boodschappen en huur. Je kunt bovendien meestal gewoon je studiefinanciering behouden als je ingeschreven blijft aan een Nederlandse onderwijsinstelling. Misschien kom je ook wel in aanmerking voor een Erasmus-beurs. Dit is een beurs voor studenten die een deel van hun studie in een ander EU-land gaan doen.

Huisvesting

Op Malta wonen veel studenten en jongeren in een appartement met huisgenoten. Vaak slapen ze zelfs met twee personen op één kamer. Let er bij het zoeken naar woonruimte dus op of de kamer voor jou alleen is of dat je hem deelt met iemand anders. Als je op uitwisseling gaat is het vaak ook mogelijk om in een gastgezin te verblijven. Dit is een leuke manier om de taal en de cultuur van het land goed te leren kennen. Je kunt je stagebureau of je stageplaats vragen of ze je kunnen helpen met het vinden van woonruimte. Als ze deze service niet bieden, hebben ze misschien wel handige tips voor je zoektocht.

Werkcultuur

Malta is lange tijd een kolonie geweest van het Verenigd Koninkrijk. De werkcultuur lijkt dan ook wel wat op de Britse werkcultuur. Wel heeft de gemiddelde Maltees wat meer temperament dan de gemiddelde Brit. Op Malta is het belangrijk dat je een relatie opbouwt met je zakelijke contacten. Wees dus netjes en beleefd. Spreek mensen in het begin altijd aan met meneer of mevrouw en de achternaam. Wanneer mensen elkaar beter leren kennen, is het mogelijk om over te stappen op het gebruik van de voornaam en worden de omgangsvormen wat informeler. Verder is het belangrijk dat je altijd van tevoren een afspraak maakt om zaken te bespreken. Wees op de afspraak dan ook op tijd, dat wordt door Maltezen erg op prijs gesteld.

Tips

  • De twee officiële talen op Malta zijn Engels en Maltees. Het Maltees is ontstaan uit het Arabisch, maar heeft daarna nog veel invloeden gehad van andere talen. Daarom komen er bijvoorbeeld veel leenwoorden uit het Engels en het Italiaans voor in het Maltees.
  • De nationale munt op Malta is de Euro. Je hoeft op Malta dus geen bedragen om te rekenen.
  • Op Malta rijdt men aan de linkerkant van de weg.
  • Malta heeft zeven oude megalithische tempels die op de werelderfgoedlijst staan. Het is dus zeker de moeite waard om ze te gaan bekijken.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.