Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens verward met een WA verzekering (WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid). Er is een duidelijk verschil dus feitelijk klopt dit niet. Als je autorijdt is een WA verzekering verplicht. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht en staat los van autorijden. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt ben je gedekt voor schade aan derden. Maar wat is dat precies, schade aan derden en waarom is het zo belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben? Dat leggen wij je graag uit.

Materiële schade

Een ongelukje daar hebben we allemaal wel eens mee te maken en vaak komt het heel onverwachts. Je rijdt bijvoorbeeld per ongeluk tegen een auto of geparkeerde fiets van iemand anders aan, of er springt een waterleiding in jouw woning, dat vervolgens een lekkage veroorzaakt bij de buren. In deze situatie ben jij degene die materiële schade heeft veroorzaakt. Op dat moment ben jij juridisch aansprakelijk en kan op jou de schade worden verhaald. Onder andere in zo’n situatie kan je maar beter een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Waarom is een aansprakelijkheidsverzekering in dergelijke gevallen zo waardevol?

Letselschade

Onder letselschade verstaan we verwondingen of psychische klachten die door een ongeluk zijn ontstaan. Als gevolg daarvan is iemand anders niet in staat om te werken. Deze persoon loopt belangrijke inkomsten mis en heeft recht op een schadevergoeding. In dit geval is er sprake van een juridische aansprakelijkheid en kan er letselschade worden verhaald bij jou.

Verschil materiële schade en letsel schade

Materiële schade is concreet in geld uit te drukken en letselschade niet. Het gaat bij materiële schade immers om spullen en dus niet om lichamelijk of geestelijk letsel.

Risicovolle sporten

Let er ook op dat je aanvullend verzekerd kan zijn, hierbij ben je dus gedekt voor risico’s die niet in je basisverzekering gedekt zijn.

Een hoge rekening door schade aan derden?

Een klein ongelukje lijkt misschien onschuldig maar kan helaas grote schade aanrichten. En dat brengt hoge kosten met zich mee. Precies daarom is het belangrijk dat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Zo kom je nooit voor financiële verrassingen te staan, als gevolg van een door jou veroorzaakt ongeval. Want zowel bij materiële als letselschade liegen de rekeningen er niet om. Neem die gesprongen leiding die een enorme lekkage bij de buren veroorzaakt, de rekening kan zo oplopen tot een paar duizend euro. Een bedrag wat je als student niet snel kan missen!

Lees de voorwaarden

Onlangs in een dergelijke situatie beland en wil je weten waar je met je rekening naartoe kan? Wat is wel en niet gedekt? Lees, voordat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, altijd de verzekeringsvoorwaarden. Let er bijvoorbeeld op dat je zelf kan bepalen tot welk bedrag je gedekt bent en dat je andere personen mee kan verzekeren. Door de voorwaarden goed te checken weet je precies waar je aan toe bent.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.