Inboedelwaardemeter

Bij op kamers gaan komt veel kijken. Hoogstwaarschijnlijk staat hierbij het afsluiten van een inboedelverzekering niet bovenaan je prioriteitenlijstje. Toch is dit wel erg belangrijk! Een inboedelverzekering kan namelijk jouw eigendommen tegen onverwachte schade, zoals brand- of waterschade, verzekeren. Dit kan een hoop geld besparen, mits de inboedelwaarde juist doorgeven is bij de inboedelverzekeraar. Een inboedelwaardemeter kan helpen bij het vaststellen van de waarde van jouw inboedel.

Wat is een inboedelwaardemeter en wat kan er gebeuren als de inboedelwaarde niet klopt? Hoe en wanneer moet je deze invullen en wat moet je doen als de waarde van je inboedel verandert? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.

Hoe werkt het?

De inboedelwaardemeter wordt elk jaar gebaseerd op een onderzoek naar de inboedel van huishoudens in Nederland. Door middel van het beantwoorden van een aantal vragen kun je berekenen hoe hoog de waarde van je inboedel is. Je kunt denken aan vragen over je inkomen, leeftijd, de oppervlakte van je woning en je gezinssamenstelling. In sommige gevallen werkt de waardemeter niet, omdat het dan om een te groot inkomen of een te groot huis gaat. Als student zal dit naar alle waarschijnlijkheid niet zo zijn.

Juiste waarde

Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het inschatten van de juiste hoogte van jouw inboedelwaarde. Hiervoor moet je uitgaan van de nieuwwaarde van je inboedel. Wanneer je een te lage inschatting maakt, kan het gebeuren dat je niet alles krijgt uitgekeerd. Mocht je een te hoge waarde opgeven, dan betaal je maandelijks te veel premie. De hoogte van de premie is namelijk onder andere afhankelijk van de inboedelwaarde. Doorgaans geldt de regel: hoe hoger de waarde, hoe meer premie je zult betalen. Als je een te hoge waarde hebt doorgegeven zul je dus meer premie betalen. En dat is zonde, want je krijgt namelijk in ieder geval geen hoger bedrag uitgekeerd dan de waarde die er verzekerd is.

Waar vind je de inboedelwaardemeter?

De inboedelwaardemeter wordt ieder jaar vastgesteld door het Verbond van Verzekeraars. Dit is een belangenvereniging op de Nederlandse markt voor particuliere verzekeraars. De particuliere verzekeraars zullen daarom de inboedelwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars meestal als leidraad gebruiken.

Geldigheid

De resultaten van de inboedelwaardemeter zijn ongeveer vijf jaar geldig. De verzekeraar moet dan na ongeveer vijf jaar de verzekeringsnemer vragen om de meest recente versie van de inboedelwaardemeter in te vullen. De reden hiervoor is de waarde van je inboedel binnen een paar jaar erg kan veranderen. Bij verhuizing of na schade moet de inboedelwaardemeter soms ook opnieuw worden ingevuld.

Verandering inboedel

Wanneer je in een studentenhuis woont, kan het zo zijn dat je op een gegeven moment je tweedehands meubels inruilt voor een heuse nieuwe inboedel. Houd er dan rekening mee dat waarschijnlijk de waarde van je inboedel stijgt. Dit heeft consequenties voor de inventarisatielijst die je op dat moment hebt opgesteld, en deze zul je dus moeten aanpassen. Ook wanneer je verhuist, kan dit voor een verandering in je inboedelwaarde zorgen.

Wist je dat…

…je door de verzekeraar verzekerd bent tegen onderverzekerde inboedel als je de inboedelwaardemeter hebt ingevuld? Op deze pagina kun je meer lezen over onderverzekering.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.