Dé studentenverzekering specialist

Aanvullende pakketten

Via je basiszorgverzekering ben je verzekerd tegen de meest voorkomende standaard zorgkosten. Niet alle vormen van zorg worden gedekt, terwijl jij misschien wel behoefte hebt aan zorg die buiten het basispakket valt, bijvoorbeeld fysiotherapie.

Verzekeraars bieden daarom de mogelijkheid aanvullende pakketten af te sluiten die deze extra zorgkosten tot op bepaalde hoogte dekken. De pakketten die worden aangeboden sluiten qua inhoud vaak goed aan op de doelgroep. Zo bestaan er bijvoorbeeld pakketten voor studenten en senioren.

Dekking basispakket

Alvorens in te gaan op de bestaande aanvullende pakketten, zal eerst kort worden stilgestaan bij de dekking van het basispakket. Voor welke vergoeding kom in aanmerking?

 • Zorg verleend door je huisarts of medisch specialist
 • Ziekenhuisverblijf en ziekenvervoer
 • Medicijnen
 • Fysiotherapie tot je 18e

Voor een compleet overzicht lees je hier meer over de vergoedingen in je basispakket.

Soorten aanvullende pakketten

Zorgverzekeraars stemmen de inhoud van de aanvullende pakketten af op bepaalde doelgroepen. Denk hierbij aan studenten & jongeren, gezinnen of senioren.

Doelgroep afhankelijk

In studentenpakketten zal je bijvoorbeeld vergoeding voor voorbehoedsmiddelen of fysiotherapie kunnen vinden, terwijl je in pakketten voor senioren vergoeding voor een mantelzorgmakelaar of manuele therapie kan vinden. De aanvullende pakketten zijn op die manier samengesteld om goed aan te sluiten op de levensfase van de doelgroep.

Dekking aanvullende pakketten

Er bestaan verschillende soorten pakketten die qua inhoud en dekking behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. Welke zaken komen er in aanmerking in de bestaande aanvullende pakketten? Omdat de namen van pakketten zodanig uiteen lopen, zal onderscheid worden gemaakt tussen Basis (laag), Extra (gemiddeld) en Top (hoog) dekking.

Fysiotherapie

In de verschillende aanvullende pakketten komt fysiotherapie vaak voor vergoeding in aanmerking. Je krijgt afhankelijk van de pakketvorm vaak een aantal behandelingen vergoed of tot een bepaald maximumbedrag.

 • Basis-pakketten: je krijgt gemiddeld tussen de 6-9 behandelingen vergoed.
 • Extra-pakketten: je krijgt gemiddeld tussen de 9-12 behandeling vergoed.
 • Top-pakketten: je krijgt gemiddeld tussen de 18-36 behandelingen vergoed.

Brillen en lenzen

Ook brillen en lenzen worden vaak vergoed in de bestaande aanvullende pakketten. Je krijgt in de meeste gevallen bij de aanschaf van brillen en lenzen een bepaald maximumbedrag vergoed door je aanvullend verzekeringspakket.

 • Basis-pakketten: de vergoeding varieert van €50,- tot €100,- per 2 of 3 jaar.
 • Extra-pakketten: de vergoeding varieert van €150,- tot €200,- per 2 of 3 jaar.
 • Top-pakketten: de vergoeding varieert van €200,- tot €450,- per 2 of 3 jaar.

Anticonceptie

Anticonceptie wordt in veel aanvullende pakketten vergoed. Het gaat hierbij met name om vrouwelijke anticonceptiemiddelen. Ook komen in bepaalde gevallen condooms voor vergoeding in aanmerking. Vanaf hun 21e kunnen vrouwen anticonceptie vergoed krijgen via een aanvullend pakket, tot die tijd wordt anticonceptie via je basispakket vergoed.

 • Basis-pakketten: de vergoeding is vaak 100% met vaak een maximum tussen de €50-€100,- voor vrouwen en max. 50 condooms per jaar.
 • Extra-pakketten: de vergoeding is vaak al 100% zonder maximumbedrag, in bepaalde gevallen geldt wel een maximum van tussen de €100-€350.
 • Top-pakketten: 100% vergoeding anticonceptiemiddelen voor vrouwen

Overige vergoedingen

De lijst met vergoedingen is te uitvoerig om in zijn geheel te bespreken. Voor studenten zijn met name bovenstaande vergoedingen interessant. Andere vergoedingen die je veel ziet terugkomen in aanvullende pakketten zijn die voor de tandarts, vaccinaties, psychologische hulp en alternatieve geneesmiddelen.

Vind je deze informatie nuttig?