Stage lopen in China
Wil je je stage doen in het buitenland en ben je nieuwsgierig naar andere culturen? Dan is China misschien wel wat voor jou. Je zult er een hoop leren over de Chinese cultuur en daardoor misschien ook wel over jouw eigen cultuur. China is niet alleen cultureel interessant, je vindt er ook sprookjesachtige natuurgebieden. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een stage wilt gaan doen in China.
Reisverzekering stage in China
Als je stage gaat lopen in China is het een goed idee om een globetrotter verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld bij Allianz Global Assistance of Covered Abroad. Dit is een reisverzekering voor mensen die langere tijd in het buitenland verblijven. Een reguliere doorlopende reisverzekering is niet altijd voor een lange periode achter elkaar geldig. De globetrotter verzekering is tot wel 24 maanden geldig. Als je geen Nederlandse zorgverzekering kunt behouden, kun je een volledige medische dekking afsluiten. Als je je Nederlandse zorgverzekering wel behoudt, is het mogelijk om een aanvullende medische dekking te nemen. Ook kun je je bagage laten verzekeren en bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering nemen. Zo heb je al je verzekeringen onder één dak.
Populaire bestemmingen
Als je niet vloeiend Chinees spreekt is de kans op een passende stage het grootst in de grote steden met internationale bedrijven. De meeste grote steden liggen in het oostelijke deel van China. Shanghai is met meer dan 22 miljoen inwoners de grootste stad ter wereld. Andere grote bekende steden zijn natuurlijk Beijing (Peking) en Hong Kong, maar China heeft nog meer metropolen met meerdere miljoenen inwoners. Zo kun je bijvoorbeeld ook naar steden als Guangzhou, Wuhan, Tianjin of Shenzhen.
Een stage vinden
De meeste kans om in China een stage te vinden maak je bij grote internationale bedrijven. Als je geen Chinees spreekt, let er dan op dat je een bedrijf zoekt waarbinnen de voertaal Engels is. Het is verstandig om na te vragen of je onderwijsinstelling misschien connecties heeft met China waar je gebruik van kunt maken. Je kunt ook informeren bij de Nederlandse ambassade in Beijing. Daar worden enkele keren per jaar stages aangeboden. Verder zijn er externe stagebureaus die je verder kunnen helpen. Sommige zijn zelfs gespecialiseerd in stages in China.
Benodigde documenten
Als je stage gaat lopen in China heb je een visum nodig. Bekijk van tevoren goed de verschillende soorten visums. Zo is er een studentenvisum (X-visum), een werkvisum (Z-visum) of een visum voor mensen op uitwisseling of studiereis (F-visum). Welk visum het meest geschikt is, hangt voornamelijk af van het type stage dat je wilt gaan doen. De visumaanvraag kan veel tijd in beslag nemen, dus zorg dat je er op tijd mee begint. Het kan ook nodig zijn dat je je diploma’s laat legaliseren. Vraag dit na bij je stagebedrijf of -instelling. Denk ook aan de geldigheid van je paspoort en maak kopieën van alle belangrijke documenten.
Zorgverzekering
Als je stage gaat lopen in China, dan kun je in sommige gevallen je Nederlandse zorgverzekering behouden en in sommige gevallen niet. Dit hangt af van meerdere factoren, zoals je stagevergoeding, je leeftijd en hoe lang je van plan bent in China te blijven. Als je geen stagevergoeding ontvangt, korter dan een jaar in China blijft en jonger bent dan 30, blijft je zorgverzekering meestal gewoon geldig. Of je zorgverzekering geldig blijft, wordt bepaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Neem contact op met de SVB om je verzekeringsstatus te laten beoordelen. Bepaalt de SVB dat je niet in Nederland verzekerd kunt blijven, dan zul je op zoek moeten gaan naar een alternatief. Je kunt bijvoorbeeld een zorgverzekering in China afsluiten of je kunt een globetrotter verzekering afsluiten, gewoon in Nederland.
Financiën
De kosten voor levensonderhoud liggen in China een stuk lager dan in Nederland. Zelfs in de grote steden is het leven goed betaalbaar. Woonruimte is ook minder duur dan in Nederland. Je kunt verder goed binnen een budget blijven door gebruik te maken van het openbaar vervoer en niet bij de dure restaurants uit eten te gaan.
Als je ingeschreven blijft staan bij een Nederlandse universiteit, kun je meestal je studiefinanciering gewoon meenemen naar het buitenland. Neem contact op met DUO voor meer informatie. Er zijn ook verschillende beurzen beschikbaar voor mensen die voor een gedeelte van hun studie naar het buitenland gaan. Het kan de moeite waard zijn om uit te zoeken of je voor een beurs in aanmerking komt.
Huisvesting
In de grote miljoenensteden van China wonen veel mensen bij elkaar op een relatief klein oppervlak. Er is dan ook veel hoogbouw en veel mensen wonen er in flats. Als je gebruik maakt van een extern stagebureau, dan zullen zij je meestal helpen bij het vinden van huisvesting. Vaak kom je dan terecht in een appartement met huisgenoten. Mogelijk kan het bedrijf waar je stage gaat lopen je ook helpen met het vinden van huisvesting. Bekijk van tevoren of je vanaf je woonruimte met het openbaar vervoer goed je stagebedrijf kunt bereiken. In erg grote steden kan een reis binnen één stad alsnog vaak lang duren als de wijken ver uit elkaar liggen of als je vaak moet overstappen.
Werkcultuur
De werkcultuur in China verschilt erg van de Nederlandse werkcultuur. Zo is in China status erg belangrijk. Het is voor een Chinees dan ook heel erg om gezichtsverlies te lijden in een werkomgeving. Geen respect tonen voor iemands hogere positie of iemand in het openbaar bekritiseren, geldt als een grove belediging. Verder werken Chinezen erg hard en zijn ze erg gedisciplineerd. Het is in China ook belangrijk om een goed netwerk te hebben.
Tips
- De officiële valuta van China is de Renminbi, de nationale munt is de Yuan.
- Er bestaan meerdere Chinese talen. De standaardtaal van China is het Standaardmandarijn. Als mensen het over het Chinees hebben, dan bedoelen ze meestal het Standaardmandarijn. In de praktijk worden er in de verschillende delen van het land echter verschillende dialecten gesproken.
- Chinese talen behoren tot een heel andere taalfamilie dan Westerse talen. Verschillende tonen kunnen bijvoorbeeld verschillende betekenissen hebben. Daarom is het voor Nederlanders vaak erg lastig om een Chinese taal vloeiend te leren spreken.
- Wist je dat het klimaat in China zo bijzonder is dat er een klimaatclassificatie naar is vernoemd? Het zogenoemde Chinaklimaat is een gematigd klimaat met natte zomers. Gemiddelde klimaatcijfers zijn voor China lastig te geven, omdat het land zo groot is. Om meer te weten te komen, kun je het beste het specifieke klimaat opzoeken van het gebied waar je naartoe gaat.
- In China komt veel extreem weer voor, zoals orkanen, hagelstormen en zandstormen. Ondanks het gematigde klimaat kan er ook extreme hitte en extreme vorst voorkomen.
- Tot slot: een stage in China is een enorme ervaring. Stap met een open mind in dit avontuur, dan haal je er het meeste uit.