Wie zijn meeverzekerd?

Op deze pagina vind je informatie over verschillende verzekeringsvormen en welke personen er meeverzekerd zijn bij een aansprakelijkheidsverzekering. Een logee is bijvoorbeeld ook meeverzekerd. Dat kan handig zijn wanneer jouw logee per ongeluk rode wijn over jouw tapijt laat vallen. Daarnaast kan je kosten besparen door je als in- of uitwonende student mee te laten verzekeren bij je ouders.

Verzekeringsvormen

Er zijn twee verzekeringsvormen. Een aansprakelijkheidsverzekering kan afgesloten worden door particulieren, ook wel AVP genoemd. De verzekerde verzekert zichzelf en zijn gezin tegen het risico van aansprakelijkheid. Naast een AVP  kan een aansprakelijkheidsverzekering worden afgesloten voor bedrijven, ook wel AVB genoemd. Hiermee verzekert een bedrijf zich tegen het risico van aansprakelijkheid. Op deze website wordt uitgegaan van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Dekking

Er zijn twee soorten dekkingen binnen de aansprakelijkheidsverzekering; een alleenstaande dekking en een gezinsdekking. Het is verstandig om goed te kijken welke dekking bij jou past, om zo onnodige kosten te besparen. Wanneer mensen een alleenstaande dekking hebben, zijn de volgende personen verzekerd:

  • De verzekerde zelf
  • Logees, tenzij deze zelf of bij ouders meeverzekerd zijn
  • Huispersoneel. Wanneer het huispersoneel betreft moet de aansprakelijkheid gerelateerd zijn aan de werkzaamheden die hij of zij uitvoert.

Gezinsdekking

Bij een gezinsdekking, geldt dezelfde dekking als bij alleenstaande dekking. Hiernaast zijn ook de volgende personen meeverzekerd:

  • De echtgenoot of (geregistreerde) partner
  • Minderjarige kinderen, meerderjarige kinderen en ongehuwde kinderen. Wanneer meerderjarige of ongehuwde kinderen voor hun studie uitwonend zijn, vallen zij ook onder deze verzekering.
  • Inwonende groot- of schoonouders en bloed- of aanverwanten

Studenten

Wanneer je student bent kan je je bij je ouders laten meeverzekeren. Dit is mogelijk indien je een meerderjarige, in- of uitwonende ongehuwde student bent. Hiervoor hoeven jij of je ouders geen extra premie te betalen.

Samenwonen

Wanneer je samenwoont met je partner of van plan bent om samen te gaan wonen is het voordeliger om in plaats van twee losse aansprakelijkheidsverzekeringen voor alleenstaande, een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking te nemen. Hiermee bespaar je kosten voor je premie. Het maakt hierbij niet uit of je wel of niet getrouwd bent. Het is voor studenten niet mogelijk om een gezinsdekking te nemen voor een studentenhuis.

Huisdieren

De meeste verzekeraars vergoeden ook schade die veroorzaakt is door huisdieren. Wettelijk gezien vallen huisdieren onder de verantwoordelijkheid van de verzekerde. Als bezitter van een huisdier kan je aansprakelijk worden gesteld wanneer jouw huisdier zelfstandig en door eigen gedrag ergens schade veroorzaakt. Een voorwaarde om aanmerking te komen voor een vergoeding is wel dat de verzekerde het dier ‘particulier’ bezit.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?