Wie zijn meeverzekerd?

Op deze pagina vind je informatie over verschillende verzekeringsvormen en welke personen er meeverzekerd zijn bij een aansprakelijkheidsverzekering. Een logee is bijvoorbeeld ook meeverzekerd. Dat kan handig zijn wanneer jouw logee per ongeluk rode wijn over jouw tapijt laat vallen. Daarnaast kan je kosten besparen door je als in- of uitwonende student mee te laten verzekeren bij je ouders.

Verzekeringsvormen

Er zijn twee verzekeringsvormen. Een aansprakelijkheidsverzekering kan afgesloten worden door particulieren, ook wel AVP genoemd. De verzekerde verzekert zichzelf en zijn gezin tegen het risico van aansprakelijkheid. Naast een AVP kan een aansprakelijkheidsverzekering worden afgesloten voor bedrijven, ook wel AVB genoemd. Hiermee verzekert een bedrijf zich tegen het risico van aansprakelijkheid. Op deze website wordt uitgegaan van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Dekking

Er zijn twee soorten dekkingen binnen de aansprakelijkheidsverzekering; een alleenstaande dekking en een gezinsdekking. Het is verstandig om goed te kijken welke dekking bij jou past, om zo onnodige kosten te besparen. Wanneer mensen een alleenstaande dekking hebben, zijn de volgende personen verzekerd:

 • De verzekerde zelf
 • Logees, tenzij deze zelf of bij ouders meeverzekerd zijn
 • Huispersoneel. Wanneer het huispersoneel betreft moet de aansprakelijkheid gerelateerd zijn aan de werkzaamheden die hij of zij uitvoert.

Dekking aansprakelijkheidsverzekering ouders voor studerend kind

Hoewel bij iedere verzekeraar en afhankelijk van de verzekering andere voorwaarden kunnen gelden, kan worden gesteld dat bij het grootste deel van de aansprakelijkheidsverzekeraars uitwonende, studerende kinderen nog gewoon onder de dekking vallen van de aansprakelijkheidsverzekering van hun ouders.

Waar vind ik deze informatie?

Om te controleren of je huidige aansprakelijkheidsverzekering dekking biedt voor studerende kinderen die buiten de deur wonen, kan je in de polisvoorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering onder het kopje ‘verzekerden’ of ‘wie is verzekerd’ meer informatie over alle meeverzekerde personen vinden. Bij ‘verzekerden als gezin’ zal je veelal een omschrijving aantreffen voor de dekking van meerderjarige, ongehuwde kinderen die voor de studie of stage buiten de deur wonen.

Om enig inzicht te bieden in aansprakelijkheidsverzekeringen die dekking bieden voor meeverzekerde kinderen en de daarbij geldende voorwaarden, hebben wij een tabel overzicht opgesteld.

Verzekeraar

Uitwonend, studerend kind meeverzekerd?

Premie per maand

aegon

Ja, tot einde studie

Vanaf €2,73

Info & Afsluiten

fbtoaangepast

Ja, tot 27 jaar

Vanaf €2,93

Info & Afsluiten

inshared2

Ja, indien zij binnen Europa studeren

Vanaf €2,30

Info & Afsluiten

Ja, wereldwijd

Vanaf €4,24

Info & Afsluiten

Voorwaarden en dekking verschillen dus per verzekeraar. Ook is belangrijk rekening te houden met het feit dat gehuwde uitwonende, studerende kinderen niet onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering van ouders vallen.

Losse aansprakelijkheidsverzekering studerend kind

Indien je aansprakelijkheidsverzekering geen dekking biedt voor studerende, uitwonende kinderen of je als ouder zelf geen aansprakelijkheidsverzekering hebt maar dit voor je kind wel wenst, kan je kind ook zelf een aansprakelijkheidsverzekering aanbieden. Studenten zijn veel de hort op, tijdens feestjes of sport kan er het nodige misgaan en studerende kinderen hebben niet altijd een buffer om deze schade op te vangen. Een aantal tips en belangrijke aandachtspunten:

 • Je kind is verzekerd voor schade die hij of zij per ongeluk aan anderen of diens eigendommen toebrengt. Schade die tijdens een aanrijding met de brommer of auto wordt toegebracht of op werk (bijbaantje), is niet meeverzekerd. De dekking varieert van €1.000.000,- tot €2.500.000,- afhankelijk van de gekozen dekking en verzekeraar.
 • Bij bepaalde verzekeraars geldt een eigen risico of kan je een eigen risico kiezen: in ruil voor een lagere premie neem je een deel van eventuele schade voor eigen rekening.
 • Om extra korting te krijgen op je aansprakelijkheidsverzekering, kan je ervoor kiezen deze verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten als waar je andere verzekeringen hebt lopen. Indien deze verzekeraar pakketkorting of stapelkorting biedt, kan dit je een extra besparing opleveren.
 • Een andere manier om korting te krijgen is een studenten all-in-1 pakket af te sluiten. Als uitwonende student zijn er verschillende belangrijke verzekeringen, waaronder je inboedelverzekering en bijvoorbeeld buitenshuisverzekering. Met een studentenpakket sluit je eenvoudig in één keer alle belangrijke verzekeringen tegen een scherpe premie af.
 • Je hebt bij veel verzekeraars de keuze iedere maand je premie te betalen of in één klap voor een jaar. Indien je kiest voor het betalen van een jaarbedrag, krijg je een aantal procent extra korting op je premie.

Gezinsdekking

Bij een gezinsdekking, geldt dezelfde dekking als bij alleenstaande dekking. Hiernaast zijn ook de volgende personen meeverzekerd:

 • De echtgenoot of (geregistreerde) partner
 • Minderjarige kinderen, meerderjarige kinderen en ongehuwde kinderen. Wanneer meerderjarige of ongehuwde kinderen voor hun studie uitwonend zijn, vallen zij ook onder deze verzekering.
 • Inwonende groot- of schoonouders en bloed- of aanverwanten

Samenwonen

Wanneer je samenwoont met je partner of van plan bent om samen te gaan wonen is het voordeliger om in plaats van twee losse aansprakelijkheidsverzekeringen voor alleenstaande, een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking te nemen. Hiermee bespaar je kosten voor je premie. Het maakt hierbij niet uit of je wel of niet getrouwd bent. Het is voor studenten niet mogelijk om een gezinsdekking te nemen voor een studentenhuis.

Huisdieren

De meeste verzekeraars vergoeden ook schade die veroorzaakt is door huisdieren. Wettelijk gezien vallen huisdieren onder de verantwoordelijkheid van de verzekerde. Als bezitter van een huisdier kan je aansprakelijk worden gesteld wanneer jouw huisdier zelfstandig en door eigen gedrag ergens schade veroorzaakt. Een voorwaarde om aanmerking te komen voor een vergoeding is wel dat de verzekerde het dier ‘particulier’ bezit.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.