Studie in het buitenland

Wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat om te studeren moet je ervoor zorgen dat je goed verzekerd bent voor medische hulp. Daarnaast neem je veel bagage en belangrijke spullen mee, kun je schade veroorzaken of te maken krijgen met lastige verhuurders. Er zijn daarom een aantal verzekeringen belangrijk wanneer je naar het buitenland vertrekt. Lees hier welke verzekeringen verplicht zijn of goed van pas kunnen komen.

Globetrotterverzekering

Met een globetrotter reisverzekering kan je maximaal twee jaar verzekerd in het buitenland doorbrengen. Daarnaast heeft deze verzekering speciale extra dekkingen die handig zijn voor iedereen die voor langere tijd naar het buitenland gaat, zoals volledige medische dekking (met name handig als je de Nederlandse zorgverzekering niet kan aanhouden of in het geval de medische tarieven in het land waar je gaat studeren een stuk hoger liggen), dekking voor ongevallen en aansprakelijkheid (dit is niet altijd via je universiteit geregeld), je bagage en hulpverlening. Met deze verzekering ben je bovendien, in tegenstelling tot de doorlopende reisverzekering, vaak niet gebonden aan een kortere maximale verblijfsperiode in het buitenland.

Hoe ben jij verzekerd?

Zorgverzekering: Wanneer je maximaal 8 maanden naar het buitenland gaat om te studeren ben je verplicht om het basispakket van de zorgverzekering aan te houden.

Aanvullende zorgverzekering: Hiermee kan je vrijwillig een extra dekking voor medische hulp in het buitenland afsluiten.

Doorlopende reisverzekering: Je bent verzekerd voor schade, diefstal en medische zorg, maar vaak is dit voor slechts een beperkt aantal maanden achtereen.

Globetrotter reisverzekering: Een zeer volledige reisverzekering die alle belangrijke zaken voor maximaal 2 jaar in het buitenland dekt.

Belangrijke verzekeringen op een rij

Zorgverzekering

Voor medische spoedeisende hulp in het buitenland ben je verzekerd met je Nederlandse basiszorgverzekering. Je krijgt deze behandelingen vergoed tegen het Nederlandse tarief. Is de zorg duurder in het land waar jij verblijft, dan betaal je de resterende kosten zelf. Ook geldt het eigen risico op zorgkosten in het buitenland en krijg je hiervoor geen vergoeding vanuit de zorgverzekering. Als aanvulling op de basiszorgverzekering kun je daarom een reisverzekering nemen, deze vergoedt kosten buiten het Nederlandse tarief en vaak ook het eigen risico.

Ga nu naar de Studenten Zorgvergelijker

Doorlopende reisverzekering

Reisverzekeringen bestaan uit basisverzekeringen die je kan aanvullen met extra dekkingen. Met de basisverzekering ben je over het algemeen gedekt voor medische hulp, schade aan- of verlies van bagage en schade aan je accommodatie. Het is wel belangrijk om te controleren wat de maximale periode is dat je met je doorlopende reisverzekering in het buitenland verzekerd bent. Vaak is dat slechts een tot drie maanden. Soms kun je een langere verblijfsperiode extra bijverzekeren. Anders is een globetrotter reisverzekering een betere optie.

Ga nu naar de Top 5 reisverzekeringen

Rechtsbijstandverzekering

Ook in het buitenland kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Je kunt schade aan iemand of zijn bezittingen veroorzaken of juridische hulp nodig hebben. Vooral in corrupte landen is dit een probleem. Je Nederlandse rechtsbijstandsverzekering is vaak niet geldig in het buitenland. Je kunt dan een speciale kortlopende of doorlopende rechtsbijstandsverzekering afsluiten met Europa- of werelddekking. Je Nederlandse aansprakelijkheidsverzekering is meestal gewoon geldig in het buitenland.

Ga nu naar de Top 5 rechtsbijstandverzekeringen

Wat heb je aan deze verzekeringen?

Karlijn (21):

Ik woonde in hartje Madrid in een gezellig studentenhuis met nog 3 Erasmus studenten.

Rondom de nationale feestdag van Spanje in oktober hadden we allemaal een lang weekend vrij en besloten we om een auto te huren en naar Zaragoza te rijden. Toen we terugkwamen bleek er ingebroken te zijn in ons studentenhuis. Gelukkig had ik veel waardevolle spullen meegenomen, maar mijn laptop was wel weg. Ik heb vervolgens foto`s genomen van de schade, een officiële aangifte bij de politie gedaan en dit ingediend bij mijn reisverzekeraar. Al snel kreeg ik bericht dat ik honderden euro’s kreeg gestort voor een nieuwe laptop!

Jurjen (22):

Tijdens mijn studieperiode in Bournemouth stak ik iets te enthousiast de straat over, ondanks dat je er al enkele maanden woont vergeet je toch soms nog even dat het verkeer in Engeland van de andere kant komt. Ik werd geraakt door een scooter en moest met een gebroken voet naar het ziekenhuis. Via de alarmcentrale van mijn reisverzekeraar kreeg ik direct informatie over het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Daarnaast had ik een volledige medische dekking op mijn reisverzekering waardoor ik mijn eigen risico en de krukken die ik moest huren niet zelf hoefde te betalen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.