Inboedelverzekering huisgenoten

Waarom een inboedelverzekering belangrijk is

Sta je op het punt om op kamers te gaan of je studentenappartementje te betrekken? Je wordt zelfstandig in vele opzichten en bij de verhuizing naar je nieuwe kamer of appartement is het belangrijk met de juiste verzekeringen op zak te gaan genieten van deze nieuwe plek. Eén van deze verzekeringen is de inboedelverzekering: met deze verzekering zijn je spullen verzekerd tegen de schadegevolgen van bijvoorbeeld brand of diefstal door inbraak.

Waarom is een inboedelverzekering belangrijk? En zijn er speciale inboedelverzekeringen voor studentenwoningen?

Waarom een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering beschermt je spullen tegen verschillende vormen van schade of verlies: brand, waterschade en diefstal bijvoorbeeld. Deze vormen van schade liggen zeker in studentenhuizen, waar je met meerdere bewoners in één pand zit, op de loer. Je hebt hierdoor niet altijd alles zelf in de hand: een deur of raam wat per ongeluk open blijft staan, een aangebrand en vergeten prutje op het vuur of een niet goed gedoofde sigaret in de prullenbak dat vlam vat. Daar komt nog bij dat studentenwoningen een graag gezien doelwit zijn van inbrekers. Jij en je medestudenten zullen allemaal de nodige dure inboedel hebben: laptops, tablets, muziekinstallaties en televisies. En in de weekenden staan studentenwoningen toch nog vaak leeg, iets wat inbrekers maar al te goed weten!

Inboedelverzekering voor je studentenkamer met huisgenoten

Op het moment dat je op kamers gaat of een appartement betrekt en je nieuwe woning gaat delen met huisgenoten, spelen de meeste inboedelverzekeraars in op deze gedeelde bewoning. Bij het afsluiten van je inboedelverzekering dien je in veel gevallen aan te geven dat de inboedelverzekering voor kamerbewoning is. Voor kamerbewoning kan over het algemeen een lagere inboedelwaarde worden verzekerd, toegespitst op wat jij aan spullen in je kamer hebt staan, zodat je tegen een lage premie goed verzekerd bent voor eventuele schade. Een aantal belangrijke aandachtspunten:

  • Let op de verzekerde inboedelwaarde: is deze voldoende om de waarde van al je spullen in je kamer bij elkaar opgeteld te dekken? Handig is hiervoor een soort inventarislijst te maken.
  • Let ook op oververzekering: het is niet nodig een duurdere inboedelverzekering af te sluiten met een zeer hoge inboedelwaarde.
  • Indien je een inboedelverzekering afsluit voor kamerbewoning, eisen veel verzekeraars dat je kamer op slot moet kunnen. Op deze manier kunnen huisgenoten niet ongewenst je kamer binnentreden.
  • Neem je dure spullen of apparatuur ook vaak mee buiten de deur, bijvoorbeeld je laptop, tablet of smartphone? Overweeg dan ook deze spullen te verzekeren tegen beschadiging, verlies en diefstal via een buitenshuisverzekering.

Is het mogelijk een inboedelverzekering te delen met huisgenoten?

Bij veel verzekeraars kan de inboedelverzekering voor de gehele waarde van de inboedel in een woning worden afgesloten. Desalniettemin wordt bij het afsluiten van de verzekering bij een groot deel van de verzekeraars het type bewoning en de gezinssamenstelling gevraagd. Uit deze samenstelling blijkt dat de verzekering voor jezelf, je partner en eventuele kinderen kan worden afgesloten. Indien er sprake is van kamerbewoning, wordt de premie ook afgestemd op jouw situatie als uitwonende student. Dit leidt over het algemeen tot een lagere premie en voorkomt dat er eventueel onvoldoende dekking is voor de totale inboedel tezamen.

Gezamenlijke inboedelverzekering

Wel kan je bij je huisbaas/studentenhuisvester informeren of er al een soort collectieve inboedelverzekering is afgesloten voor alle huisgenoten/bewoners van je studentenwoning. In deze gevallen rekent de verhuurder de kosten voor een inboedelverzekering vaak door in je huurprijs. Op deze manier voorkom je dat je dubbel verzekerd raakt!

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.