Met een rechtsbijstandverzekering biedt de verzekeraar je juridische hulp en advies, wanneer jij dit nodig hebt. De verzekeraar kan de benodigde hulp vergoeden in geld of in natura. Wanneer de verzekeraar geld uitkeert, zal je hiermee zelf de kosten van een advocaat of rechtshulp moeten dekken. Een voordeel is dat je hier zelf een keuze in kan maken. Sommige verzekeraars vergoeden de hulp alleen in natura. Zij hebben in dat geval juristen en juridische medewerkers in dienst die jou bij zullen staan in de juridische procedure. Ook kunnen zij je bijstaan in rechtszaken.
Over het algemeen ben je met een rechtsbijstandverzekering onder andere verzekert voor juridische hulp bij:
Verzekeraars bieden vaak verschillende modules aan, waardoor je zelf kan bepalen waarvoor je verzekerd bent. Dit zijn modules die betrekking hebben op bijvoorbeeld wonen, verkeer, werken, consument en fiscaal/ vermogen. Onder het kopje ‘Dekking‘ vindt je uitgebreide informatie over de inhoud van deze modules.
De dekking die een rechtsbijstandverzekering biedt verschilt per verzekeraar. Lees goed de polisvoorwaarden door voordat je een verzekering afsluit, zodat je weet waar je wel en niet voor verzekert bent.
Verzekeraars willen voorkomen dat mensen een rechtsbijstandverzekering nemen op het moment dat zij in een conflict zitten of deze aan zien komen. Daarom is er een wachttijd van 6 weken tot drie maanden voordat je rechtsbijstandverzekering in gaat. Binnen deze periode ben je dus nog niet verzekerd. Indien er binnen deze periode een situatie ontstaan die je niet kon zien aankomen, dan ben je wel verzekerd. Een voorbeeld hiervan is een verkeersongeluk of overstappen naar een rechtsbijstandverzekering bij een andere verzekeraar.
Wanneer je als meerderjarige niet getrouwd bent, studeert en uitwonend bent, kan je je laten meeverzekeren bij je ouders. Dit kan je als student geld besparen. Vraag dit dus goed na bij je ouders.
Indien je juridische vragen hebt, kan je voor gratis advies terecht bij het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). Hier werken rechtenstudenten die kennis hebben van uiteenlopende zaken zoals huurrecht, onderwijsrecht, arbeidsrecht, studiefinanciering en zorg- en huurtoeslag. Indien vragen of problemen erg complex zijn kan het zijn dat zij je doorverwijzen voor passende rechtshulp.
Vind je deze informatie nuttig?