Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Het kan zijn dat je te maken krijgt met een juridisch conflict. Deze kan betrekking hebben op bijvoorbeeld werk, wonen of onderwijs. Stel je wordt onterecht ontslagen of je krijgt ruzie met je huurbaas over de huurprijs. Kosten van juridische bijstand, waaronder het inhuren van een advocaat, lopen al gauw flink op. Een rechtsbijstandverzekering kan je voor deze kosten verzekeren.

Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering biedt de verzekeraar je juridische hulp en advies, wanneer jij dit nodig hebt. De verzekeraar kan de benodigde hulp vergoeden in geld of in natura. Wanneer de verzekeraar geld uitkeert, zal je hiermee zelf de kosten van een advocaat of rechtshulp moeten dekken. Een voordeel is dat je hier zelf een keuze in kan maken. Sommige verzekeraars vergoeden de hulp alleen in natura. Zij hebben in dat geval juristen en juridische medewerkers in dienst die jou bij zullen staan in de juridische procedure. Ook kunnen zij je bijstaan in rechtszaken.

Dekking

Over het algemeen ben je met een rechtsbijstandverzekering onder andere verzekert voor juridische hulp bij:

  • Persoonlijke schade waar een ander verantwoordelijk voor is.
  • Strafzaken
  • Persoonlijk geschil met de overheid
  • Conflicten met betrekking tot contractrecht
  • Burenrecht

Verzekeraars bieden vaak verschillende modules aan, waardoor je zelf kan bepalen waarvoor je verzekerd bent. Dit zijn modules die betrekking hebben op bijvoorbeeld wonen, verkeer, werken, consument en fiscaal/ vermogen. Onder het kopje ‘Dekking‘ vindt je uitgebreide informatie over de inhoud van deze modules.

De dekking die een rechtsbijstandverzekering biedt verschilt per verzekeraar. Lees goed de polisvoorwaarden door voordat je een verzekering afsluit, zodat je weet waar je wel en niet voor verzekert bent.

Wachttijd

Verzekeraars willen voorkomen dat mensen een rechtsbijstandverzekering nemen op het moment dat zij in een conflict zitten of deze aan zien komen. Daarom is er een wachttijd van 6 weken tot drie maanden voordat je rechtsbijstandverzekering in gaat. Binnen deze periode ben je dus nog niet verzekerd. Indien er binnen deze periode een situatie ontstaan die je niet kon zien aankomen, dan ben je wel verzekerd. Een voorbeeld hiervan is een verkeersongeluk of overstappen naar een rechtsbijstandverzekering bij een andere verzekeraar.

Meeverzekeren bij ouders

Wanneer je als meerderjarige niet getrouwd bent, studeert en uitwonend bent, kan je je laten meeverzekeren bij je ouders. Dit kan je als student geld besparen. Vraag dit dus goed na bij je ouders.

Landelijk Studenten Rechtsbureau

Indien je juridische vragen hebt, kan je voor gratis advies terecht bij het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). Hier werken rechtenstudenten die kennis hebben van uiteenlopende zaken zoals huurrecht, onderwijsrecht, arbeidsrecht, studiefinanciering en zorg- en huurtoeslag. Indien vragen of problemen erg complex zijn kan het zijn dat zij je doorverwijzen voor passende rechtshulp.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.