Vrijwilligerswerk in het buitenland

Vrijwilligerswerk doen in een ander land is een bijzondere ervaring. Samen met je andere vrijwilligers heb je een geweldige tijd in een andere cultuur, terwijl je ook nog eens de samenleving helpt. Er zijn enorm veel soorten vrijwilligerswerk en je kan over de hele wereld terecht. Wat jouw situatie ook is, zorg voor een goede reisverzekering.

Reisverzekering voor vrijwilligerswerk

Op het moment dat je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat verrichten, ga je vaak voor een lange periode de grens over om je handen uit de mouwen te steken. Veel reisverzekeringen kennen een zogenaamde maximale reisduur: je reisverzekering is over het algemeen bij een doorlopende reisverzekering tussen de 60 en 90 aaneengesloten dagen geldig. Daarnaast bieden je Nederlandse verzekeringen niet altijd voldoende dekking voor vrijwilligerswerk in het buitenland. Veel standaard reisverzekeringen dekken geen (vrijwilligers)werk. Vooral als je iets gaat doen met meer risico, zoals medisch werk of bouwwerkzaamheden. Gelukkig bieden sommige vrijwilligersorganisaties hun eigen verzekering aan. Maar die gelden alleen tijdens het vrijwilligerswerk, niet in je vrije tijd. Veel zorgverzekeringen bieden slechts een vergoeding voor medische kosten tot aan het Nederlandse tarief. Alle kosten die daar bovenuit stijgen komen zonder reisverzekering met dekking voor aanvullende medische kosten voor eigen rekening. Dus het is belangrijk dat je zelf nog een extra verzekering regelt.

Een aantal reisverzekeraars biedt om deze reden een globetrotterverzekering aan. Een globetrotterverzekering biedt dekking voor reizen van lange duur, tot maximaal 2 jaar, en bieden bovendien een complete dekking voor zaken als aansprakelijkheid, medische kosten en ongevallen. Zo kom je tijdens je vrijwilligerswerk niet voor mogelijke onaangename verrassingen te staan!

Onbetaald

Vrijwilligerswerk is, zoals de naam al aangeeft, bijna altijd onbetaald. Je verblijft dan dus in het buitenland zonder vast inkomen. In dat geval blijft je Nederlandse zorgverzekering gewoon geldig. Je bent daarmee automatisch verzekerd voor medische hulp in het buitenland, mits het spoedeisend is. Daarnaast is ook alleen zorg tot het Nederlandse tarief verzekerd. Alles buiten deze voorwaarden moet je zelf betalen. Voor een betere dekking is een aanvulling op je zorgverzekering dus noodzakelijk.

Buiten Europa

Veel vrijwilligersprojecten zijn in verre landen waar ontwikkelingshulp erg gewenst is. Veel voorkomende projecten werken met weeskinderen, scholen of ziekenhuizen in landen zoals Ghana, Zuid-Afrika of Cambodja. Je bent in ieder geval ver van huis! Wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt is het belangrijk dat je aanvullend de werelddekking laat verzekeren. Controleer daarnaast of je niet buiten het maximaal aantal dagen van je doorlopende reisverzekering reist. Voor lange, verre reizen kan een globetrotter reisverzekering meer geschikt zijn.

Binnen Europa

Ook binnen Europa zijn er veel vrijwilligersprojecten. Zo kun je bijvoorbeeld weeskinderen helpen in Roemenië of lesgeven in Moldavië. Wanneer je binnen Europa blijft hoef je geen speciale werelddekking af te sluiten op je reisverzekering. Mocht je voor lange tijd vrijwilligerswerk gaan doen, zorg er dan wel voor dat je een aanvullende module voor een langere reistijd op je reisverzekering afsluit.

Veiligheid

Vrijwilligerswerk vindt niet altijd plaats in de meest veilige gebieden. De projecten worden dan ook vaak geheel verzorgd door een Nederlandse organisatie. Zo weet je altijd zeker dat je goed terecht komt. Toch is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Niet alleen voor medische kosten, maar ook voor bijvoorbeeld diefstal van je bagage. De criminaliteit kan een stuk hoger liggen in het land waar je naar toe gaan dan dat je in Nederland gewend bent. Controleer daarom voor je vertrek goed de polisvoorwaarden van je reisverzekering.

Rechtsbijstand

In het buitenland kunnen de regels wat betreft rechtsbijstand en corruptie sterk verschillen met de Nederlandse cultuur. Wanneer je in een onverwachte situatie terecht komt, is het fijn dat je je geen zorgen hoeft te maken over geldzaken. Zo kan het gebeuren dat je schade aanricht aan iemand anders zijn bezittingen of in een rechtszaak verwikkeld raakt. Voor deze situaties kun je een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Verzekeren via reisorganisatie

Veel van de organisaties werken samen met een verzekeringspartner en bieden daarom ook reisverzekeringen aan. Soms is het nemen van deze reisverzekering een voorwaarde voor deelname aan het vrijwilligersproject. Wanneer dit niet het geval is kan het de moeite waard zijn om enkele aanbieders online te vergelijken voordat je de reisverzekering afsluit. Er zijn onder verzekeraars namelijk veel verschillen qua prijzen en polisvoorwaarden.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.