Zorgtoeslag berekenen 2024

Wil je weten op hoeveel zorgtoeslag jij recht hebt? Vul hieronder de vragenlijst in om snel en eenvoudig je zorgtoeslag te berekenen.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een financiële bijdrage van de overheid aan mensen met een laag inkomen om de zorgkosten te helpen betalen. Deze mensen ontvangen maandelijks een bedrag dat bedoeld is om te helpen hun zorgverzekering te betalen. Op deze manier wil de Nederlandse overheid ervoor zorgen dat goede zorg betaalbaar is voor iedereen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor zorgtoeslag?

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Je moet een Nederlandse zorgverzekering hebben;
  • Je inkomen is niet te hoog. Als alleenstaande mag je per jaar niet meer dan €37.496 verdienen. Als je een toeslagpartner hebt dan mag dit niet meer dan €47.368 per jaar verdienen;
  • Je vermogen is niet te hoog. Dit mag niet meer zijn dan €140.213 als je alleenstaand bent. Als je een toeslagpartner hebt mag je vermogen niet meer zijn dan €177.301;
  • Je bent 18 jaar of ouder. Vanaf je 18e heb je een eigen zorgverzekering en kan je zorgtoeslag aanvragen.

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je aan bovenstaande voorwaarden voldoen. Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet kun je zorgtoeslag aanvragen. Je kunt de zorgtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Als je zorgtoeslag aanvraagt, moet je ook gegevens opgeven over je inkomen en verzekering. De Belastingdienst berekent vervolgens hoeveel zorgtoeslag je maximaal kunt krijgen.

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

Op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt hangt af van verschillende factoren. Woon je samen? Heb je veel geld op je spaarrekening? Dan ontvang je een ander bedrag dan iemand die alleen woont en nauwelijks een financiële buffer heeft. Om het je eenvoudig te maken hebben wij bovenstaande tool ontwikkeld zodat je eenvoudig en snel je zorgtoeslag kunt berekenen.

Telt mijn studiefinanciering mee als inkomen voor mijn zorgtoeslag?

Nee, je studiefinanciering wordt niet meegeteld bij het vaststellen van je inkomen. Het inkomen waarover zorgtoeslag wordt berekend is je bruto inkomen. Dut kun je vinden op je laatste belastingaangifte of je salarisstrook.

Wil je meer weten over de zorgtoeslag? Bijvoorbeeld wanneer de zorgtoeslag gestort wordt en wanneer je je aanvraag stop moeten zetten? Kijk dan op onze pagina waar je alles leest over de zorgtoeslag.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.