Politiekeurmerk Veilig Wonen

Wist je dat een inbreker gemiddeld slechts een halve minuut nodig heeft om een huis binnen te komen?

Het gemis van eigendommen als gevolg van een inbraak is vervelend, maar daarnaast kan het ook emotioneel een flinke impact hebben. Het is belangrijk om je veilig te voelen in je eigen huis en inbraakpreventie kan hieraan bijdragen. Als jouw woning voldoet aan bepaalde eisen, kan het een keurmerk krijgen. Kort omschreven is dit Politiekeurmerk Veilig Wonen een keurmerk voor een goed beveiligde woning. De preventiemaatregelen zorgen ervoor dat een inbreker aanzienlijk meer tijd nodig heeft om binnen te komen.

In dit artikel kun je lezen wat het keurmerk inhoudt, welke voordelen het met zich meebrengt en aan welke eisen een woning moet voldoen. Je leest daarnaast wat het keurmerk kost en wat de geldigheidsduur is.

Wat is het Politiekeurmerk Veilig Wonen precies?

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen, afgekort als PKVW, is een kwaliteitskeurmerk voor een woning die voldoende tegen inbraak beveiligd is. Het keurmerk is in Engeland ontstaan onder de naam ‘Secured by Design’. In Nederland was in eerste instantie de politie verantwoordelijk voor de inbraakpreventie, maar in 2005 is het stokje overgedragen aan de gemeente. Voorafgaand aan het ontvangen van het keurmerk zal een Politiekeurmerk-expert een woningcheck bij je uitvoeren. Hierbij wordt gekeken naar onder andere de sloten, verlichting en de inbraakmogelijkheden. De expert zal de benodigde maatregelen met je doornemen en kan hiervoor een offerte opstellen.

Als je akkoord gaat met de offerte, zal de expert de benodigde aanpassingen doen aan de woning, zodat jij het certificaat kunt ontvangen. Om geld te besparen, kun je deze geadviseerde maatregelen ook zelf uitvoeren, maar doe dit alleen als je weet hoe het in elkaar steekt.

Voordelen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Onderstaand worden vier voordelen van het keurmerk opgesomd:

  • Sticker van het keurmerk bij de voor- en achterdeur. Er is bewezen dat dit de kans op een inbraak aanzienlijk verkleint. Voor inbrekers is het zien van de sticker namelijk al een reden om de woning over te slaan;
  • Korting op de inboedelverzekering. Veel inboedelverzekeraars bieden korting op de premie van de inboedelverzekering wanneer een woning het keurmerk heeft;
  • Meerwaarde bij het verkopen van de woning door de aangebrachte beveiliging;
  • Een veiliger gevoel.

Eisen voor het keurmerk

Je kunt niet zomaar een certificaat ontvangen. Hiervoor moet de woning aan enkele eisen voldoen. Deze eisen worden ook wel inbraakvertragers genoemd. Na het lezen van de volgende punten kun je een idee krijgen van de benodigde preventiemaatregelen:

  • Gecertificeerde sloten op zowel deuren als ramen;
  • Verlichting bij de buitendeur(en);
  • Een alarmsysteem;
  • Rookmelders op meerdere plekken;
  • Je moet van binnenuit iemand kunnen zien die bij de voordeur staat.

Je kunt op deze pagina meer lezen over inbraakpreventie voor een studentenhuis.

Wat kost het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

Als de woning al voldoende beveiligd is, zijn er enkel kosten verbonden aan de inspectie door de expert en het certificaat. De prijs voor het certificaat is ongeveer €40,-. Als er aanpassingen nodig zijn betaal je deze vanzelfsprekend ook. De tarieven van zowel de inspectie als de aanpassingen zijn per PKVW- bedrijf verschillend. Je kunt bij het merendeel van de bedrijven vooraf vrijblijvend een offerte opvragen.

Geldigheidsduur van het certificaat

Vanaf de datum van afgifte is het PKVW-certificaat maar liefst 10 jaar geldig. Na het verlopen moet de woning opnieuw gekeurd worden door een expert. Als je in een woning met het keurmerk gaat wonen kun je een indien gewenst via de site van het PKVW een duplicaat van het certificaat ontvangen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.politiekeurmerk.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.