Wat te doen bij inbraak studentenhuis

In het gemiddelde studentenhuis liggen meerdere laptops , sierraden, smartphones, instrumenten en andere waardevolle spullen. Voor ongenode gasten een flinke buit! Het zal je dan ook niet verbazen dat een inbraak in een studentenhuis geen uitzondering is.
Maar wat moet je doen bij een inbraak in een studentenhuis? In dit artikel staan de stappen die je na een inbraak moet nemen om onder andere gestolen spullen te blokkeren en declareren. Daarnaast worden inbraakpreventie en een keurmerk voor goed beveiligde woningen in het kort omschreven.

Er is ingebroken. Wat nu?

  • Doe aangifte. Neem contact op met de politie (0900 – 8844) of ga langs bij het politiebureau om aangifte te doen van de inbraak. Is er een beveiligingscamera? Overhandig dan ook deze beelden aan de politie;
  • Blokkeer eigendommen. Zijn er één of meerdere betaalpassen of mobiele telefoons gestolen? Blokkeer dan direct de betaalpas en/of de simkaart;
  • Verzamel beeldmateriaal ter bewijs. Maak foto’s van bijvoorbeeld een gebarricadeerde deur of een opengebroken raam;
  • Licht de huisbaas in. De meeste studentenhuizen zijn in het bezit van een overkoepelende organisatie of een huisbaas. Het is dan ook belangrijk om de eigenaar van het pand in te lichten over de gebeurtenis;
  • Vraag indien nodig een nieuw legitimatiebewijs aan. Is jouw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart meegenomen? Maak dan een afspraak bij de desbetreffende gemeente om een nieuwe pas aan te vragen. Ben je ook je zorgpas kwijt? Neem contact op met je zorgverzekeraar voor het blokkeren van de vorige en het aanvragen van een nieuwe zorgpas;
  • Declareer de schade. Om een vergoeding te kunnen ontvangen voor de kosten van de inbraak, moet je een schadeformulier invullen. Dit formulier kun je opvragen bij de verzekeraar. Op deze pagina kun je meer lezen over de declaratie.

Preventie inbraak studentenhuis

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar soms is het helaas al te laat. Om het risico van een inbraak te verlagen is het dan ook verstandig om enkele stappen te ondernemen. Voorbeelden van inbraakpreventie zijn goede buitenverlichting met een bewegingssensor en voorzie ook ramen en deuren op de bovenverdieping van een slot of alarm. Denk hierbij aan een balkon. Als dergelijke preventie niet aanwezig is kun je een verzoek indienen bij de huisbaas of de overkoepelende organisatie met het verzoek om systemen te plaatsen.

Er wordt ook aangeraden om persoonlijke berichten op social media af te schermen. Dat jij samen met je huisgenoten een weekendje weg bent, of bij je ouders logeert kun je beter niet delen met buitenstaanders.

Keurmerk voor inbraakpreventie

Heb jij al eens gehoord van het Politiekeurmerk Veilig Wonen? Dit is een keurmerk voor woningen die voldoende beveiligd zijn tegen inbraak. Kort gezegd moet de woning gekeurd worden, eventuele aanpassingen gedaan worden en daarna kan het huis een certificaat ontvangen. Voor veel inbrekers schrikken alleen de stickers al af. Een bijkomend voordeel van het certificaat is dat enkele verzekeraars een korting geven op de inboedelverzekering.

Vind je deze informatie nuttig?