Wat te doen bij inbraak studentenhuis

In het gemiddelde studentenhuis liggen meerdere laptops , sierraden, smartphones, instrumenten en andere waardevolle spullen. Voor ongenode gasten een flinke buit! Het zal je dan ook niet verbazen dat een inbraak in een studentenhuis geen uitzondering is.

Maar wat moet je doen bij een inbraak in een studentenhuis? In dit artikel staan de stappen die je na een inbraak moet nemen om onder andere gestolen spullen te blokkeren en declareren. Daarnaast worden inbraakpreventie en een keurmerk voor goed beveiligde woningen in het kort omschreven.

Er wordt op dit moment ingebroken. Wat nu?

Ben je thuis en vermoed je dat er wordt ingebroken? Vermijd dan de confrontatie met de dief. Laat merken dat je thuis bent door geluid te maken en het licht aan te doen. Blijf in elk geval rustig en bel zo spoedig mogelijk de politie (112).

Er is ingebroken. Wat nu?

  • Doe aangifte. Neem contact op met de politie (0900 – 8844) of ga langs bij het politiebureau om aangifte te doen van de inbraak. Is er een beveiligingscamera? Overhandig dan ook deze beelden aan de politie;
  • Blokkeer eigendommen. Zijn er één of meerdere betaalpassen of mobiele telefoons gestolen? Blokkeer dan direct de betaalpas en/of de simkaart;
  • Verzamel beeldmateriaal ter bewijs. Maak foto’s van bijvoorbeeld een gebarricadeerde deur of een opengebroken raam;
  • Licht de huisbaas in. De meeste studentenhuizen zijn in het bezit van een overkoepelende organisatie of een huisbaas. Het is dan ook belangrijk om de eigenaar van het pand in te lichten over de gebeurtenis;
  • Vraag indien nodig een nieuw legitimatiebewijs aan. Is jouw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart meegenomen? Maak dan een afspraak bij de desbetreffende gemeente om een nieuwe pas aan te vragen. Ben je ook je zorgpas kwijt? Neem contact op met je zorgverzekeraar voor het blokkeren van de vorige en het aanvragen van een nieuwe zorgpas;
  • Declareer de schade. Om een vergoeding te kunnen ontvangen voor de kosten van de inbraak, moet je een schadeformulier invullen. Dit formulier kun je opvragen bij de verzekeraar. Op deze pagina kun je meer lezen over de declaratie.

Waar wordt het meest ingebroken

Statistisch gezien worden de meeste inbraken in Amsterdam gepleegd. Echter, de kans dat er wordt ingebroken is in Utrecht het grootst. Hier vinden per inwoner de meeste inbraken plaats, zelfs zoveel dat de kans op inbraak in Utrecht 160% hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Gelukkig kun je als student maatregelen nemen om de kans op inbraak in je studentenhuis te verlagen.

Inbraakpreventie voor studenten

Tips om je studentenhuis minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers zijn op te delen in meerdere categorieën. Omdat vooral tijdens de zomervakantieperiode wordt ingebroken deelt de politie tips die speciaal gericht zijn op deze periode.

  • Plaats geen berichten op social media dat je op vakantie gaat of bent
  • Zorg dat verschillende lichten voorzien zijn van een tijdschakelaar.
  • Licht de buren in van vakantieplannen. Zo weten zij dat het niet klopt als ze toch iets horen of zien in je huis
  • Laat wat koffie kopjes of borden slingeren in het huis. Hierdoor wek je de indruk dat je huis bewoond is.

Naast de inbraakpreventietips voor de zomervakantieperiode zijn er ook tips die ervoor zorgen dat je studentenhuis het gehele jaar een minder interessant doelwit is voor inbraken.

  • Koop een speciaal inbraak-proof slot
  • Kijk de ramen na of deze niet eenvoudig open zijn te breken
  • Laat nooit sleutels aan de binnenzijde van een slot zitten
  • Verstop geen sleutels buiten de deur
  • Draai altijd de deur op slot en sluit alle ramen en als je de deur uit gaat

Waardevolle eigendommen goed verzekerd

Helaas is het niet mogelijk om je studentenhuis 100% inbraak-proof te maken. Iedere zomer weer zijn er weer studenten die moeten opdraaien voor de aanschaf van een nieuwe laptop of smartphone. Wil jij je eigendommen goed verzekerd hebben in geval van inbraak? Sluit dan een studenten inboedelverzekering af zodat je verzekerd bent tegen schade veroorzaakt door brand, wateroverlast of inbraak.

Keurmerk voor inbraakpreventie

Heb jij al eens gehoord van het Politiekeurmerk Veilig Wonen? Dit is een keurmerk voor woningen die voldoende beveiligd zijn tegen inbraak. Kort gezegd moet de woning gekeurd worden, eventuele aanpassingen gedaan worden en daarna kan het huis een certificaat ontvangen. Voor veel inbrekers schrikken alleen de stickers al af. Een bijkomend voordeel van het certificaat is dat enkele verzekeraars een korting geven op de inboedelverzekering.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.