Regelgeving omtrent verzekeren scooter

Op het moment dat je een scooter hebt aangeschaft of misschien zelfs hebt gekregen, of het nu een gebruikte of nieuwe scooter betreft, is het belangrijk je te verdiepen in de geldende regelgeving. Niet alleen de in het verkeer geldende regelgeving, verplichte stof bij het behalen van je scooter rijbewijs, maar ook de geldende regels omtrent het verzekeren van je scooter.

In dit artikel staat de regelgeving omtrent het verzekeren van je scooter centraal: zowel de algemeen geldende regels vanuit de Nederlandse wetgeving als de algemene voorwaarden en specifieke regels opgelegd door je scooterverzekeraar. Ook wordt uitgelegd waar je met klachten terecht kan.

Algemene regelgeving

Op het moment dat je de eigenaar wordt van je nieuwe of gebruikte scooter en het kenteken op jouw naam is gezet ben je direct verplicht een scooterverzekering te regelen. Dat is ook het geval als je de scooter niet (direct) gaat gebruiken, een aantal voorbeelden:

  • Je bent van plan je scooter in de schuur te stallen;
  • Wellicht ga je de scooter nog een opknapbeurt geven;
  • Je moet je scooterrijbewijs nog halen.

Wil je het verzekeren van je bromfiets nog uitstellen?

Misschien wil je nog even wachten met het verzekeren van je bromfiets om één van bovenstaande redenen. In dat geval dien je het kenteken te schorsen bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Met het schorsen van je scooter geef je aan dat je niet zal deelnemen aan het verkeer op de openbare weg. Waar kan je een schorsing regelen? De meeste grote postkantoren bieden deze mogelijkheid, maar is ook zo online geregeld op de website van het RDW met je DigiD.

Tot slot: een schorsing kost je €10,50 op jaarbasis en dien je ieder jaar opnieuw te verlengen. Wil je de schorsing eerder stopzetten? Dat kan op ieder moment zonder extra kosten.

Ongeval?

Bij een ongeval dien je het Europees Schadeformulier in te vullen. Lees hier meer over het melden van schade

Specifieke regelgeving: algemene voorwaarden

Naast de algemeen geldende regelgeving voor je scooter wat betreft de verzekering zal je ook specifieke regels aantreffen in de algemene voorwaarden van de scooterverzekering die je op het oog hebt (of inmiddels al hebt afgesloten). Deze regels kunnen enigszins verschillen per verzekeraar maar komen in grote lijnen op veel punten overeen.

Waar vind je de specifieke regels voor je scooterverzekering?

De specifieke regels voor je scooterverzekering vind je terug in de polisvoorwaarden. Een aantal voorbeelden:

  • Wanneer gaat je verzekering in en hoe lang is de bedenktijd?;
  • Looptijd van je scooterverzekering en opzeggingsvoorwaarden;
  • Wanneer mag je de scooterverzekering opzeggen?;
  • De betaling van de premie voor je scooterverzekering;
  • Jouw verplichting bij het afnemen van de scooterverzekering, waaronder een zorgplicht en het zo snel mogelijk melden van schade;
  • Regels omtrent het vaststellen van de schade;
  • Regels omtrent de vergoeding van de schade;
  • De landen waarin je scooterverzekering geldig is;
  • De werking en regels van de schadevrije jaren.

Het is van belang, alvorens je een scooterverzekering afsluit, de verschillende verzekeringen op zowel dekking als premie met elkaar te vergelijken en je te verdiepen in bovenstaande algemene en specifieke regelgeving. Vergelijk hier een handige Top 5 scooterverzekering

Tot slot: een klacht indienen

Heb je een klacht over je scooterverzekeraar? Ten eerste kan je met klachten bij de verzekeraar zelf terecht. Wordt de klacht niet naar wens behandeld? Je kan dan een brief sturen naar het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening). Dit instituut zal trachten te bemiddelen tussen jou en de verzekeraar om tot een oplossing van het probleem te komen. Lukt dat niet? Dan neemt het Kifid een beslissing in de zaak.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.cbr.nl
  • www.rijsoverheid.nl
  • www.scootertheorieoefenen.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.