Duikvakantie

Tropische vissen, kleurrijk koraal, griezelige scheepswrakken en mysterieuze zeedieren: de oceaan heeft iets magisch… Het is dan ook geen wonder dat we de onderwaterwereld graag verkennen tijdens een duikvakantie. De zeeën en oceanen bij bestemmingen als Egypte, Thailand, Mexico, Zuid-Afrika of Australië hebben veel te bieden, maar een duikvakantie vergt ook de nodige voorbereiding. Hoe zit het met uitrusting, welke risico’s loop je en wat vergoedt je verzekeraar? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Bestemmingen

Je kunt bijna over de hele wereld wel terecht voor een duik, maar vooral in de warmere en tropische landen zijn de echte bijzondere duikspots gevestigd. Elke bestemming heeft haar eigen unieke eigenschappen. Zo heb je in Egypte of Australië kans om dolfijnen tegen te komen, kom je in Costa Rica, de Filipijnen of Maleisië oog in oog te staan met schilpadden, zie je in Nieuw-Zeeland of Kroatië misschien wel wrakstukken en heb je in Zuid-Afrika of de Galapagoseilanden kans om tussen de haaien te zwemmen. Een bijkomend voordeel is dat veel van deze bestemmingen ook nog eens een heerlijk klimaat hebben. Zo kun je na een indrukwekkende duik heerlijk bijkomen met een cocktail op het strand. Houd je het liever wat dichter bij huis? Je kunt in Europa ook prima terecht! Denk maar eens aan Malta, Mallorca of Cyprus. Een verrassende bestemming is IJsland, waar je bij Thingvellir heerlijk kunt duiken in helder water.

Verzekeren

Meestal moet je een onderwatersportdekking extra afsluiten als een module op je reisverzekering en is dit niet standaard inbegrepen. Controleer voor vertrek of je deze dekking hebt. Er wordt door verzekeraars onderscheid gemaakt tussen twee soorten duikvakanties: recreatief duiken en technisch duiken.

Recreatief duiken houdt in dat je niet dieper gaat dan 40 meter. Als je dit doet met een duikbrevet op zak kun je je meestal verzekeren met een onderwatersportdekking. Zo wordt je dure apparatuur bij schade of verlies gewoon verzekerd en hoef je je bij een ongeval ook geen zorgen te maken over onverwachte kosten. De FBTO reisverzekering heeft bijvoorbeeld een optie om een onderwaterdekking af te sluiten.

Ga je decompressieduiken, grotduiken of wrakduiken? Of ga je dieper dan 40 meter de zee in? Dan wordt dat technisch duiken genoemd. Niet alle reisverzekeraars verzekeren deze vorm van duiken, dus check van tevoren goed de polisvoorwaarden! Je kunt je in zo’n geval verzekeren door een speciale ‘extreme sporten’ verzekering af te sluiten.

Duikuitrusting en apparatuur

Een betrouwbare en goede uitrusting is bij het duiken onmisbaar, je bent hier immers van afhankelijk als je je tientallen meters onder het wateroppervlak bevindt. Denk aan duikcomputers, duiklampen (vooral handig als je gaat wrakzoeken of in grotten gaat duiken!) , ademautomaten of maskers. Al met al heel wat, maar als je een duikcursus neemt bij een duikschool hoef je je geen zorgen te maken: je kunt apparatuur vaak gewoon lenen. Regelingen over het verzekeren van de apparatuur zal je dan zelf met de duikschool moeten afstemmen.

Neem je op duikvakantie je eigen apparatuur mee? Let er dan goed op dat deze is meeverzekerd. Het duiken met persluchtcilinders of andere ademapparatuur brengt namelijk een extra risico met zich mee. Vaak is dit bij een reisverzekering met onderwaterdekking inbegrepen, maar controleer altijd van de voren of dat ook echt het geval is! Zo kun je onbezorgd op vakantie.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.