Vergoedingen ooglaseren

Ben je het zat om continue een bril of lenzen te moeten dragen? Dan kan je voor een ooglaserbehandeling kiezen. Op die manier wordt de kromming van je oog aangepast, waardoor je weer scherp zicht kunt krijgen. Het is dan niet meer nodig een bril of lenzen te dragen. Hoe gaat een ooglaserbehandeling in zijn werk? Wat zijn de voor- en nadelen daarvan? En in hoeverre krijg je de kosten van een ooglaserbehandeling vergoed via je zorgverzekering?

Hoe gaat een ooglaserbehandeling in zijn werk?

Er is niet één soort ooglaserbehandeling, je kan kiezen uit meerdere soorten behandelingstechnieken. De behandelingen zijn erop gericht je oogafwijking te verhelpen of zoveel mogelijk te verminderen. Het voert te ver door om alle behandelingsvormen hier te bespreken, volstaan wordt met een tweetal voorbeelden.

Een eerste voorbeeld is refractieve oogchirurgie. Bij deze ingreep wordt de onjuiste lichtbreking in je oog verholpen door middel van een laserstraal die een stuk van je hoornvlies verdampt. Op die manier verandert de bolling en kunnen lichtstralen weer op de juiste manier op het netvlies vallen.

Een andere ingreep is contactlens implementatie. Er wordt in dat geval een nieuwe lens op je eigen natuurlijke ooglens geplaatst.

Wat zijn de risico’s?

De kans op complicaties is klein, maar de behandeling is niet geheel zonder risico’s. Je ogen kunnen onherstelbaar beschadigen met als gevolg nog slechter zicht of de noodzaak tot nabehandeling. In een onderzoek uit 2010 blijkt echter dat slechts bij 0,37% van de deelnemers aan de onderzoeksgroep complicaties waren opgetreden. Ooglaseren is dus veilig, maar heeft net als andere soorten operaties bepaalde risico’s.

De hoge behandelkosten vormen een ander nadeel van de ooglaserbehandeling. Een ooglaserbehandeling kost gemiddeld zo’n €2500,-. Veel mensen kiezen er derhalve voor om in landen als Turkije de behandeling goedkoper te laten uitvoeren. Maar is dat wel nodig? In hoeverre komt je (aanvullende) zorgverzekering je tegemoet in de kosten?

Wat vergoedt je basisverzekering?

Via de basisverzekering krijg je in de regel geen vergoeding voor ooglaserbehandelingen. Wel kan het zijn dat je als gevolg van een bepaalde hoornvliesafwijking via een medische indicatie een vergoeding kan krijgen. Of je hiervoor in aanmerking komt, kan je raadplegen in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar.

Wat vergoedt een aanvullende verzekering?

Indien je een vergoeding wil ontvangen voor bepaalde ooglaserbehandelingen, dien je een aanvullende verzekering af te sluiten. Afhankelijk van de verzekeraar, worden sommige behandelingen vergoed tot op bepaalde hoogte. Dit is afhankelijk van de geboden dekkingsgraad en de maximale (jaarlijkse) vergoeding. Zo kan een verzekeraar bijvoorbeeld 100% van de kosten vergoeden tot maximaal €200,- per jaar. Let hierbij op gecontracteerde zorgverleners. Veel verzekeraars maken prijsafspraken met bepaalde klinieken. Indien je dan toch kiest voor een andere kliniek, krijg je in de regel een lagere vergoeding.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.