Inboedelverzekering diefstal

Indien je wordt geconfronteerd met diefstal in je studentenwoning is dat natuurlijk behoorlijk schrikken, waardevolle en persoonlijke spullen zijn je ontnomen en wellicht is er ook nog schade toegebracht aan je kamer of studentenwoning. Diefstal gaat vaak gepaard met inbraak: dieven verschaffen zich toegang tot je kamer zonder hier toestemming voor te hebben gekregen en ontnemen je waardevolle spullen, zonder de bedoeling om deze terug te geven.

Voor welke vormen van diefstal en in hoeverre biedt de inboedelverzekering eigenlijk vergoeding voor alle diefstalschade?

Vergoeding schade inboedelverzekering bij diefstal

In de meeste gevallen wordt door je inboedelverzekeraar voor twee vormen van diefstal een vergoeding geboden, het gaat om:

  • Diefstal voorafgegaan door inbraak;
  • Diefstal waarbij geen sprake is geweest van inbraak.

Ook indien iemand dus met jouw toestemming in je studentenwoning komt en iets steelt, valt dit bij verschillende verzekeraars onder de dekking van je inboedelverzekering.

Uitzondering

Dit kan echter anders zijn op het moment dat je in een studentenhuis op kamers zit: in dit geval worden door het gros van de inboedelverzekeraars de zogenaamde ‘binnenbraakclausule’ gehanteerd. In dat geval krijg je alleen een vergoeding voor de schade als gevolg van de diefstal indien er sporen van braak zijn en de ruimte goed was afgesloten.

Wat krijg je precies vergoed?

Op het moment dat je te maken krijgt met een diefstal, vind je in de polisvoorwaarden van je verzekeraar terug wat precies voor vergoeding in aanmerking komt en wat de voorwaarden van vergoeding zijn. Allereerst wordt de waarde van de gestolen spullen vastgesteld en op basis van deze waarde wordt vervolgens door je verzekeraar een vergoeding uitgekeerd. Een aankoopbewijs of bepaalde correspondentie over de aankoopwaarde kunnen als bewijs dienen. Een aantal bijzondere gevallen en beperkingen worden hieronder besproken.

Diefstal zonder sporen van braak

Diefstal zonder sporen van braak is lastiger te bewijzen, desalniettemin zijn er inboedelverzekeraars die toch een vergoeding bieden voor de schade. Om een vergoeding te krijgen hoeft er dus niet altijd te zijn ingebroken, ook kan je in de meeste gevallen een vergoeding krijgen op het moment dat:

  • Er door een openstaand raam of deur naar binnen is geslopen;
  • Er is ingebroken met een gestolen dan wel vervalste sleutel.

Diefstal vanuit de (openstaande) schuur

Vanuit je inboedelverzekeraars is diefstal uit je schuurtje, kleine garage of ander bijgebouwtje ook gedekt. Hier geldt in de regel wel de strenge eis dat er sporen van braak aanwezig moeten zijn. Slechts een handvol verzekeraars vergoedt de schade ook op het moment dat je de schuur niet hebt afgesloten. In onderstaande tabel wordt een overzicht van een aantal van deze verzekeraars gegeven.

Inboedelverzekeraar

Diefstal uit schuur of ander bijgebouw

Aegon

Verzekerd, ook zonder braaksporen

Centraal Beheer

Verzekerd, ook zonder braaksporen

OHRA

Verzekerd, alleen bij braaksporen

Univé

Verzekerd, alleen bij braaksporen

Indien je erg waardevolle spullen in je schuur hebt staan, bijvoorbeeld fietsen, brommers of dure tuinapparatuur, is het dus belangrijk goed de polis van je verzekeraar na te slaan op de vergoedingsvoorwaarden. Nog een aantal belangrijke aandachtspunten:

  • Bij bepaalde verzekeraars een maximumbedrag aan vergoeding in geval van diefstal uit een bijgebouw;
  • Indien diefstal plaats heeft gevonden in een gemeenschappelijke ruimte geldt in de regel de eis dat er sporen van braak dienen te zijn.

Beperkingen dekking diefstal inboedelverzekering

Een groot deel van de inboedelverzekeraars hanteert een beperkte dekking van de diefstalschade in de volgende gevallen:

  • Diefstal lijfsieraden, denk hierbij aan waardevolle horloges, een ketting of dure armband. De dekking kan verschillen per verzekeraar, maar is meestal beperkt tot max. €2.500,-. Met een kostbaarhedenverzekering kan je deze dekking naar wens uitbreiden.
  • Diefstal van geld: dit is normaliter tot max. €500,- gedekt.
  • Diefstal van spullen uit je auto: in dit geval zijn braaksporen een vereiste voor vergoeding (een kras bij het slot is niet voldoende bewijs). Over het algemeen geldt max. €250,- dekking.
  • Diefstal van dure audiovisuele- en computerapparatuur, zoals je tv of muziekinstallatie. Kijk in de polisvoorwaarden voor het bedrag dat maximaal vergoed wordt door je verzekeraar.

Tot slot: het eigen risico

Naast eventuele vergoedingsbeperkingen, die je exact kan terugvinden in de polisvoorwaarden van je inboedelverzekeraar, geldt bij het gros van de verzekeraars dat zij ook een eigen risico hanteren. Dat betekent dat een deel van het schadebedrag eerst voor eigen rekening komt. Bij het grootste deel van de inboedelverzekeraars is dit een bedrag van ongeveer €250,- per gebeurtenis.

Uitzondering

Het eigen risico geldt niet voor inbraakschade aan je auto (indien deze goed was afgesloten).

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.