Stage lopen in Canada

Denk je erover om stage te gaan lopen in Canada? Canada is een groot land met ruige natuur en grote moderne steden. Bekende natuurfenomenen zijn onder andere de Canadian Rockies, het noordelijke deel van de Amerikaanse Rocky Mountains, en de Niagara Falls. Het land is erg geschikt voor outdoor-activiteiten. In de winter kun je er goed skiën en snowboarden. In de zomer kun je kamperen in de uitgestrekte bossen en kajakken op de weidse meren en rivieren. Er valt genoeg te ontdekken! In dit artikel vind je informatie over je stage regelen in dit veelzijdige land.

Reisverzekering stage in Canada

Het is verstandig om een reisverzekering af te sluiten als je in Canada gaat werken. Een goede keuze is de globetrotterverzekering. In tegenstelling tot veel reguliere doorlopende reisverzekeringen is de globetrotterverzekering tot maximaal 24 maanden achtereen geldig. De globetrotterverzekering is er dan ook speciaal voor mensen die voor langere tijd naar het buitenland vertrekken. Verzekeraars die een globetrotterverzekeringen aanbieden zijn Allianz Global Assistance en Covered Abroad.

Je kunt je bij de globetrotter verzekering aanvullend medisch verzekeren of zelfs een volledige medische dekking afsluiten. Dit laatste is zeer geschikt voor mensen van wie de Nederlandse zorgverzekering vervalt. Naast medische dekkingen zijn er ook dekkingen voor ongevallen, verlies of diefstal van bagage, aansprakelijkheid, rechtsbijstand en meer. Je kunt de verzekering samenstellen zoals jij dat wilt.

Populaire bestemmingen

Een groot deel van Canada bestaat uit ongerepte natuur. Deze gebieden zijn erg dunbevolkt. De kans om een stage te vinden is het grootst in de steden. Die vind je voornamelijk in het zuiden van Canada. De hoofdstad van Canada is Ottawa. Dit is echter niet de grootste stad, dat is namelijk Toronto. Andere grote steden zijn Vancouver, Calgary, Montreal en Quebec. In de provincie Quebec wordt voornamelijk Canadees-Frans gesproken. Dit verschilt op enkele punten van het Frans dat men in Frankrijk spreekt. In de rest van Canada wordt Engels gesproken.

Een stage vinden

Om een stage te vinden, kun je contact opnemen met het stagebureau van je onderwijsinstelling. Er zijn ook externe stagebureaus die je tegen betaling helpen om een stage in het buitenland te regelen. Misschien ken je zelf wel iemand in Canada of kun je op een andere manier gebruik maken van je eigen netwerk. Tot slot kun je ook proberen om via internet zelf een stagebedrijf te zoeken in Canada. In de meeste Canadese bedrijven is de voertaal Engels. Als je Frans spreekt, kun je natuurlijk ook een bedrijf zoeken in het Franstalige gebied van Canada. Houd er wel al tijdens je zoektocht rekening mee dat er maar een beperkt aantal werkvergunningen beschikbaar is voor stagiairs in Canada.

Benodigde documenten

Om in Canada aan het werk te kunnen heb je allereerst een geldig paspoort en een visum nodig. De Canadese overheid heeft een programma ontwikkeld waarmee jongeren tussen 18 en 30 jaar oud maximaal één jaar naar Canada kunnen om er te werken en te reizen. Dit programma heet International Experience Canada. Binnen het programma zijn er twee categorieën waarbinnen Nederlanders een aanvraag kunnen doen: Working Holiday en Young Professional. In welke categorie je een visum moet aanvragen is afhankelijk van het soort stage dat je gaat doen. Per jaar krijgt maar een beperkt aantal mensen een visum. Het is dus verstandig om je aanvraag zo vroeg mogelijk in te dienen.

Zorgverzekering

Bij aankomst in Canada kan er van je verwacht worden dat je bewijst dat je een geschikte zorgverzekering hebt. Het is dus belangrijk dat je dit goed hebt geregeld en dat je de papieren met je meeneemt. Als je in Canada geen stagevergoeding krijgt of slechts een onkostenvergoeding en je bent jonger dan 30 jaar, dan kun je je Nederlandse zorgverzekering behouden. Omdat medische kosten in Canada veel hoger kunnen uitvallen dan in Nederland is het wel verstandig om je aanvullend te verzekeren.

Krijg je wel een stagevergoeding of neem je een bijbaan, dan is het mogelijk dat je Nederlandse zorgverzekering niet langer geldig is. De zorgverzekering vervalt dan op je eerste werkdag in Canada. Om erachter te komen wat je verzekeringsstatus is, kun je contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als je je zorgverzekering niet kunt aanhouden, moet je op zoek gaan naar een vervangende verzekering. Dit kan een Canadese zorgverzekering zijn, maar een globetrotter reisverzekering is ook een goede mogelijkheid.

Financiën

Met een visum via International Experience Canada is het toegestaan om in Canada te werken. Je kunt er dus een stagevergoeding ontvangen of een bijbaan nemen. Ook kun je meestal je studiefinanciering gewoon behouden zolang je ingeschreven blijft staan bij een Nederlandse universiteit. De kosten van levensonderhoud zijn vergelijkbaar met die in Nederland of liggen iets lager. Het leven in de steden is duurder dan op het platteland. Vancouver is de duurste stad in Canada om in te wonen.

Huisvesting

Als je je stage hebt geregeld via een stagebureau, kunnen zij je misschien helpen om woonruimte te vinden in Canada. Je kunt ook je stagebedrijf vragen of zij je mogelijk kunnen assisteren of tips hebben. Het is daarnaast mogelijk om zelf op zoek te gaan naar een kamer of gedeeld appartement. Beschikbare woonruimte wordt geadverteerd in kranten of op internet.

Werkcultuur

Canadezen zijn vrij individualistisch en werken hard. Binnen de Canadese werkcultuur is het belangrijk dat je punctueel bent en je afspraken nakomt. Ook is het heel belangrijk om initiatief te tonen. De omgangsvormen in Canadese bedrijven zijn wel vrij informeel. Dit betekent dat status en hiërarchie niet erg bepalend zijn voor de manier waarop werknemers met elkaar omgaan.

Tips

  • De valuta van Canada is de Canadese dollar (CAD).
  • Canadezen maken veel gebruik van creditcards. Het is dus handig om je creditcard mee te nemen of er één aan te vragen.
  • Het wordt in Canada van je verwacht dat je 10 tot 15% fooi geeft in restaurants. Ook bijvoorbeeld taxichauffeurs hoor je ongeveer 10% fooi te geven.
  • Canada heeft twee officiële talen, het Engels en het Frans. In het grootste deel van het land is Engels de voertaal. Frans wordt vooral gesproken in de provincie Quebec. Er zijn wel enkele verschillen tussen het Canadees-Frans en het Frans zoals dat in Frankrijk wordt gesproken.
  • In Canada wonen veel beren. Je kunt op speciale tours gaan om beren in de wilde natuur te zien, maar het is ook mogelijk dat je ze zelf ziet tijdens je outdoor-activiteiten. Wees wel voorzichtig: beren zijn prachtige dieren, maar erg gevaarlijk. Laat geen eten buiten liggen en houd altijd afstand van een beer.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.