FAQ aansprakelijkheidsverzekering

Heb je nog vragen met betrekking tot de aansprakelijkheidsverzekering? Onderstaand hebben we enkele veelgestelde vragen in het kort beantwoord.

Waarom zou ik een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Stel je voor, je let even niet op en stoot de smartphone van een medestudent van tafel. Ook wanneer de schade indirect door jou veroorzaakt is, zoals lekkage bij de onderburen of de hond die lakschade maakt aan een auto, zal je zelf op moeten dragen voor de kosten. Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) dekt deze materiële schade, maar ook geestelijke of lichamelijke schade. Deze kosten kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s.

Voor welk bedrag ben ik vergoed met een aansprakelijkheidsverzekering?

De maximale vergoeding verschilt per aansprakelijkheidsverzekering, maar is vaak €1,25 miljoen of meer. Om het bedrag te achterhalen kun je de polisvoorwaarden van de verzekering doornemen of direct contact opnemen met de specifieke verzekeraar.

Geldt mijn aansprakelijkheidsverzekering ook in het buitenland?

Of je in een ander land verzekerd bent is afhankelijk van de dekking. Je kunt in de polisvoorwaarden van de desbetreffende verzekering lezen of er sprake is van een wereldwijde dekking.

Wat doe ik bij het veroorzaken van schade?

Daar kunnen we kort antwoord op geven: neem zo spoedig mogelijk contact op met je verzekeraar. Je zult vervolgens hoogstwaarschijnlijk een (online) formulier in moeten vullen. Het is belangrijk om indien mogelijk de schade vast te leggen. Maak er bijvoorbeeld foto’s van ter bewijs.

Is mijn huisdier ook verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering?

Het is hierbij van belang of het dier uit eigen handelen schade veroorzaakt heeft. Als jij je hond loslaat op de postbode en hij hapt toe, dan zal de aansprakelijkheidsverzekering deze lichamelijke schade niet dekken. Dit wordt ook wel een onrechtmatige daad genoemd. Als het echter buiten eigen macht ligt en het dier onberekend schade veroorzaakt ben je wel verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering. Zowel materiële als lichamelijke kosten kunnen gedekt worden. Je kunt hier meer lezen over de dekking bij huisdieren.

Moet ik een eigen risico betalen bij een aansprakelijkheidsverzekering?

Dit is afhankelijk van de verzekering. Bij sommige verzekeraars is geen sprake van eigen risico bij een aansprakelijkheidsverzekering. In sommige gevallen kun je er echter voor kiezen om wel een eigen risico te betalen bij de vergoeding. In ruil daarvoor valt de maandelijkse premie lager uit.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

De premie is vanzelfsprekend afhankelijk van het type verzekering, de verzekeraar, maar ook de woonsituatie. Je kunt op ongeveer €2 à €3 per maand rekenen. Als je het fijner vindt om de premie in één keer voor een heel jaar te voldoen is dit vaak ook mogelijk.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.