Huisarts student

Bijna elke student krijgt er wel eens mee te maken, een bezoekje aan de huisarts. Indien je een klacht hebt die lichamelijk of geestelijk van aard is, zal je huisarts immers het eerste aanspreekpunt zijn. Het kiezen van een huisarts is een persoonlijke aangelegenheid. Belangrijk is ten eerste de vertrouwensrelatie, je dient je op je gemak te voelen bij je huisarts. Ten tweede is van belang dat de zorg die je huisarts verleent aansluit op jouw wensen.

Welke zorg verleent de huisarts?

Bij de huisarts kan je terecht voor gezondheidsklachten in de ruimste zin van het woord. Je huisarts kan vervolgens bepalen of hij of zij jou zelf behandelt of je eventueel doorverwijst naar een andere specialist. De huisarts kan in die zin worden gezien als een soort poortwachter. Wat doet de huisarts precies?
  • De huisarts houdt overzicht over de gezondheidssituatie van zijn patiënt, stelt diagnoses en verwijst zo nodig door naar een andere medisch specialisten;
  • De huisarts houdt daartoe spreekuren en legt zo nodig huisbezoeken af;
  • De huisarts werkt op de praktijk samen met verschillende andere ondersteunende disciplines, zoals praktijkondersteuners.

De huisarts is medisch breed onderlegd. Door regelmatig contact met zijn of haar patiënten is de huisarts bovendien beter op de hoogte van de persoonlijke situatie van de betreffende patiënt. De huisarts heeft immers in de loop der jaren vaak een vertrouwensband opgebouwd met zijn patiënten en hun gezondheidssituatie nauwgezet gevolgd.

Vergoeding zorgverzekering

Huisartsenzorg wordt volledig vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Dat betekent dat het niet nodig is een aanvullende verzekering af te sluiten voor de kosten die je maakt bij je huisarts. Er geldt bovendien voor huisartsenzorg geen verplicht eigen risico. Dat betekent dat gelijk alle gemaakte kosten volledig voor vergoeding in aanmerking komen.

Overstappen?

Ben je niet meer tevreden met de zorg die je eigen huisarts verleent? Of krijg je een andere woonplaats en is het niet meer haalbaar om heen en weer te reizen? In dat geval kan je overstappen naar een andere huisartsenpraktijk. Bij het zoeken naar een nieuwe huisarts is het belangrijk deze niet te ver van huis uit te kiezen. Ook in spoedeisende situaties dient je huisarts snel bij je te kunnen zijn. In de regel wordt een reistijd van niet langer dan 15 minuten aanbevolen.

Bij het overstappen is het belangrijk dat je je op je gemak voelt bij je nieuwe huisarts en dat deze de zorg aanbiedt die aansluit op jouw wensen. Vergeet tijdens het overstappen niet dat je je moet uitschrijven bij je voormalige huisarts. Je doet er bovendien verstandig aan ook je verzekeraar hierover even in te lichten.

Kwaliteitskeurmerk

Of de huisartsenpraktijk die je momenteel bezoekt of die je op het oog hebt voldoet aan de landelijk vastgestelde kwaliteitsnormen, kan je zien aan de NHG-praktijkaccreditering. Dit is een kwaliteitskeurmerk die aan praktijken worden toegekend nadat deze geheel zijn onderzocht op praktijkvoering, organisatie en medisch handelen. Bovendien spelen de meningen van patiënten hierbij ook een bel.

Studentenartsen

Naast de reguliere huisarts kun je er ook voor kiezen om naar een studentenarts te gaan. Studentenhuisartsen zijn artsen die specifieke kennis hebben van het studentenleven. Ze weten dus precies met welke druk je te maken kan hebben en tot wat voor klachten dat kan leiden. Soms is het de huisarts zelf die een specialisatie als studentenarts heeft, andere keren betreft het een speciale arts of psycholoog die bijvoorbeeld aan de campus van de universiteit gekoppeld is om je met gezondheidsklachten te helpen en/of te begeleiden.

Wat kan de studentenarts voor je betekenen?

Je kunt om allerlei redenen een studentenarts bezoeken. Vanzelfsprekend als je je ziek voelt of als je, je zorgen maakt over je gezondheid. Maar gewoon even je verhaal kwijt willen, advies inwinnen of bepaalde soort begeleiding nodig hebben zijn ook prima redenen om een studentenarts te bezoeken. Doordat de druk op studenten steeds meer toeneemt, is het goed om tijdig aan de bel te trekken, ook als je ‘gewoon’ even niet lekker in je vel zit.

Soms kan eenmalig advies inwinnen dan ook al voldoende zijn, puur om je wat handvatten aan te reiken. Een studentenarts kan je bijvoorbeeld ook van tips voorzien over bepaalde workshops en trainingen die je kunt volgen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en/of studievaardigheden. Individuele begeleiding is echter ook een mogelijkheid. Tevens kun je bij een studentenarts prima terecht voor medische verklaringen, keuringen of tropenvaccinaties voor als je op stage gaat.

Goed om te weten

  • Een bezoek aan een studentenhuisarts gaat niet van het eigen risico af, stel een afspraak dus niet uit bij klachten of twijfel.
  • Het bezoek aan een studentenarts is soms ook wat laagdrempeliger dan aan een gewone huisarts. Zo werkt de studentenarts bijvoorbeeld vaak met een online agenda en een consult via de mail. Ook online herhaalrecepten komen steeds meer voor. Wel zo fijn, als je het als student toch al zo druk heb.
  • Ben je speciaal voor je studie verhuisd naar een studentenstad of stap je graag over naar een studentenhuisarts? Zorg dan dat je je uitschrijft bij je oude huisarts, zodat je medisch dossier opgestuurd wordt naar je nieuwe (studenten)huisarts.

Welke studentenartsen zijn er zoal?

Iedere grote stad heeft wel een studentenarts, vaak in de buurt van universiteit. Op internet is er veel te vinden en informeer zeker eens bij je eigen universiteit.

Hieronder een lijstje met studentenartsen in de grotere steden:

Studentenarts Amsterdam

Huisartsen Oude Turfmarkt / Bureau Studentenartsen

Oude Turfmarkt 151

1012 GC Amsterdam

T: 020 525 2878

Studentenarts Utrecht

Studentenhuisarts bij Huisartsenpraktijk Janskerkhof

Nobelstraat 2a

3512EN Utrecht

telefoonnummer: 030-7601301

info@huisartsjanskerkhof.nl

www.huisartsjanskerkhof.nl

Huisartsenpraktijk de Uithof Utrecht Science park Campus

Casa Confetti

Leuvenplein 11

3584 LA Utrecht

telefoonnummer: 030-7601301

info@huisartsdeuithof.nl

www.huisartsdeuithof.nl

Studentenarts Rotterdam

Huisartsenpraktijk Oudeman

’s Gravendijkwal 24

3014 EB Rotterdam

>

telefoonnummer: 010-4362243

Studentenarts Delft

Huisartsenpraktijk SPD

>

telefoonnummer: 015 – 7999050

>

spd@sgz.nl

Studentenarts Leiden

Studenten van de Universiteit Leiden kunnen het spreekuur studentenpsychologen bezoeken op ma-, di-, do- en vrijdag tussen 11.00 en 11.45 uur. Melden kan via Student Support Services op Kaiserstraat 25 in Leiden. Het kan wel eens druk zijn, in principe staat er tien minuten tot een kwartier om een probleem kort in kaart te brengen. Zorg dat je ruim voor 11.45 uur aanwezig ben, er is een maximum aantal studenten per spreekuur mogelijk. In geval van extreme drukte, kan het zijn dat je op een andere dag moet terugkomen.

Studentenarts Den Haag

In Den Haag houden de studentenpsychologen op woensdag spreekuur op de locatie:

>

Studentencentrum Beehive

>

Turfmarkt 104

>

2511 DC Den Haag

Telefoonnummer: 071 527 8026

>

Studentenarts Groningen

Studentenarts Zernike (campus)

Zernikeplein 17

9747 AS Groningen

Telefoonnummer: 050 211 0 911

StudentArts Hanzeplein/ UMCG

Hanzeplein 121

9713 GW Groningen

Telefoonnummer: 050 211 0 911

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.