Veranderingen in je leven

Als student word je geconfronteerd met verschillende meer of minder ingrijpende veranderingen in je leven. Misschien word je binnenkort 18 jaar en krijg je de verantwoordelijkheid zorg te dragen voor je eigen financiën en verzekeringen? Of misschien ga je op kamers of samenwonen? Bij deze veranderingen komen naast de persoonlijke impact ook een hoop praktische zaken kijken. Wat voor invloed hebben deze veranderingen bijvoorbeeld op je zorgverzekering?

18 jaar geworden

Op het moment dat je 18 jaar wordt ben je wettelijk verplicht zelf een eigen zorgverzekering af te sluiten. Je bent dan niet langer verzekerd op de polis van je ouders. Je verzekeringsplicht start op de eerste dag van de maand die volgt op de maand van je 18e verjaardag. Wacht je hiermee te lang? Dan loop je kans een boete opgelegd te krijgen door het Zorginstituut Nederland. Het kan best lastig zijn voor de eerste keer een zorgverzekering af te sluiten. Laat je hierbij adviseren door bijvoorbeeld je ouders en/of vrienden en vergelijk zelf met een kritische blik de bestaande (studenten) zorgverzekeringen online.

Lees meer over 18 jaar geworden

Afgestudeerd

Net afgestudeerd? Dan vraag je je misschien af of je nog steeds je studentenzorgverzekering kan aanhouden. Dit is bij alle zorgverzekeraars geen enkel probleem, met betrekking tot de basisverzekering mogen verzekeraars namelijk geen acceptatie-eisen stellen. Is je zorgbehoefte niet veranderd? Dan kan je gewoon je huidige jongeren- of studentenverzekering aanhouden. Wel kan het zijn dat je wat betreft je aanvullende verzekeringen bepaalde kortingsrechten verliest omdat je student af bent. Bepaalde verzekeraars stellen bovendien leeftijdsgrenzen bij toelating tot sommige aanvullende (jongeren)pakketten.

Lees meer over afgestudeerd

Kind gekregen

Tijdens je studietijd kan het zijn dat jij en je partner een kindje verwachten. Op het moment dat de kleine er is, wil je natuurlijk een degelijke zorgverzekering afsluiten die aansluit op de nieuwe situatie. 4 maanden na de geboorte is het zaak je zoon of dochter bij je eigen zorgpolis of die van je partner in te schrijven. Je kind is dan tot zijn of haar 18e gratis meeverzekerd op de polis van één van de ouders.

Je kind ontvangt vanaf dat moment dezelfde dekking als de ouder waarbij hij of zij staat ingeschreven. Je zorgbehoefte kan om die reden zijn veranderd. Om een vergoeding te krijgen voor bepaalde zorgkosten die niet vanuit het basispakket worden vergoed, zoals een zwangerschapscursus, eigen bijdrage bij kraamzorg of orthodontie, kan het interessant zijn een aanvullende verzekering af te sluiten.

Lees meer over op onze pagina kinderwens en zwangerschap

Op kamers gaan

Je slaat je vleugels uit en gaat op kamers. Een spannende maar vooral leuke stap richting zelfstandigheid. Vanaf je 18e dien je zorg te dragen voor je zorgverzekering, maar op het moment dat je op kamers gaat zijn er ook andere belangrijke verzekeringen die in beeld komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inboedelverzekering. Met een inboedelverzekering is je interieur verzekerd tegen mogelijke schadegebeurtenissen zoals brand of diefstal. Met je eigen zorgverzekering en eventuele andere verzekeringen kunnen de maandelijkse vaste lasten behoorlijk oplopen. Misschien kom je wel in aanmerking voor bepaalde toeslagen. Zo komen veel studenten in aanmerking voor zorgtoeslag, een tegemoetkoming van de overheid in de premiekosten van je zorgverzekering.

Lees meer over op kamers gaan

Samenwonen

Heb je onlangs de knoop doorgehakt om samen te gaan wonen? Of woon je al samen met je partner? Er zijn veel zaken waar je aan moet denken bij het zetten van deze stap, misschien denk je niet gelijk aan de gevolgen die samenwonen voor je zorg- of inboedelverzekering kan hebben. Je kan er namelijk voor kiezen individueel een zorgverzekering aan te houden of je beide op één zorgpolis in te schrijven. Daarnaast kan de hoogte van je zorgtoeslag mogelijk veranderen. Ook met betrekking tot andere verzekeringen kunnen er veranderingen optreden. Als jij en je partner beide al een inboedelverzekering hadden, zal één van beide verzekeringen moeten worden opgezegd. Bovendien zal de inboedel qua samenstelling ook veranderen, het kan daarom nodig zijn het verzekerd bedrag aan te passen.

Lees meer over samenwonen

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.