Verzekerd bedrag

Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je af voor situaties waarin jij per ongeluk immateriële schade of materiële schade veroorzaakt aan iemand anders. Een van de onderdelen van een aansprakelijkheidsverzekering is het ‘verzekerd bedrag’. We leggen je graag uit wat een verzekerd bedrag is, waarom dit een belangrijk onderdeel is en waar dit uiteindelijk invloed op heeft.

Wat is het verzekerd bedrag?

Binnen die aansprakelijkheidsverzekering kan jij altijd bepalen tot welk bedrag jij verzekerd wilt zijn voor schade die je per ongeluk veroorzaakt aan een derde. In een aansprakelijkheidsverzekering zit altijd een verzekerd bedrag.

Hoogte verzekerd bedrag

De hoogte van het verzekerd bedrag kan verschillen en je kan dit vaak zelf bepalen. Vaak varieert dit bedrag van €50.000 tot een maximum van €2.500.000.

Waarom is er een verzekerd bedrag?

Je bent dan verzekerd voor schade aan anderen en diens spullen. Als jij onverhoopt immateriële schade veroorzaakt aan een ander persoon, moet er een schadevergoeding betaalt worden. Het is moeilijk te voorspellen tot welk bedrag het handig is om verzekerd te zijn. Het blijft toch een beetje gokken en inschatten. Wel is het handig je verzekerd bedrag bij te stellen als je vaak in situaties verkeert waar je sneller het risico loopt om schade te veroorzaken.

Voorbeeld

Neem een wild huisfeestje in jouw studentenhuis waar je na een aantal biertjes gaat stoeien met je huisgenoot. Jullie zijn zo enthousiast dat de gangkast omvalt en de punt van die kast precies op het hoofd van jouw huisgenoot terecht komt. Dit resulteert uiteindelijk in blijvend letsel (dat noemen we letselschade). Jouw huisgenoot heeft naast de kosten voor het ziekenhuis ook te maken met revalidatiekosten en in het ergste geval zelfs last van blijvend geheugenverlies. Je verwacht zo’n situatie natuurlijk niet maar het kan toch plotseling gebeuren en de kosten die hiermee gepaard gaan zijn ontzettend lastig in te schatten maar vallen vaak wel extreem hoog uit.

Waar heeft het verzekerd bedrag invloed op?

Hoe hoger het verzekerd bedrag des te hoger de premie. Zo werkt het feitelijk met alle verzekeringen. Hoewel het meer uitzondering dan regel is, zijn er toch verzekeringen met een hoog verzekerd bedrag die goedkoper zijn dan verzekeringen met een lager verzekerd bedrag.

Vergelijk!

Vergelijk de aansprakelijkheidsverzekeringen op deze pagina. Als je voor een laag verzekerd bedrag kiest ga je er eigenlijk van uit dat je weinig tot geen schade gaat veroorzaken. Het verschil tussen een verzekerd bedrag van €50,000 en €2.500.000 resulteert in een jaarlijks premieverschil van zo’n €20.

Schadebedrag kan hoger uitvallen dan verzekerd bedrag

In veel situaties moet je er als slachtoffer uit zien te komen met de partij die de schade heeft veroorzaakt. Maar als je in uitzonderlijke situaties terecht komt waarin je met immateriële schade te maken krijgt, gaat dit vaak erg lastig. In dat geval wordt de schade bepaald door de rechter. De rechter bepaalt dan hoeveel je moet betalen aan iemand anders. Het kan dus zelfs zo zijn dat jouw verzekerd bedrag lager is dan de schade die je moet betalen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.