Dekking mede-eigenaar
Ben je van plan om korte termijn je studentenhuis in te ruilen voor een koophuis omdat je gaat samenwonen met je vriend of vriendin? Dan is het goed om te weten, dat je in bepaalde situaties je partner aansprakelijk kan stellen voor schade door gebrekkige opstal. Waarom dit juridisch handig kan zijn maar ook informatie over gebrekkige opstal en over de dekking leggen we je graag uit.
Wat is opstal?
Een opstal is een bouwwerk of gebouw dat op een duurzame manier met de grond is verenigd. In bovengenoemd geval, gaat dit dus om een onderdeel van huis dat losraakt, waar jij en je vriend(in) in samenwonen. Een gebrekkige opstal is dus een bouwwerk of gebouw dat een mankement heeft dat uiteindelijk schade veroorzaakt.
Letselschade en gebrekkige opstal: Hangmat-arrest
Dit Hangmat-arrest is ontstaan uit een situatie waarin een vrouw in een hangmat lag die aan een pilaar was bevestigd, de pilaar brak vervolgens af. De paal viel tegen haar aan en daardoor liep zij letselschade op. Met de aansprakelijkheidsverzekering, die voor beide personen was afgesloten, kon zij haar partner aansprakelijk stellen.
Stel je gaat samenwonen met je vriend of vriendin in een appartement en jullie zijn aan het klussen in jullie nieuwe huis. Tijdens het klussen valt er een steunbalk, die onderdeel van het huis is, op het hoofd van jouw vriend(in). Het gevolg is een dwarslaesie (letselschade). Jouw vriendin spreekt jou en jouw aansprakelijkheidsverzekering aan voor de dwarslaesie. Jij was tijdens het ongeluk mede-eigenaar van de gebrekkige opstal (woning) en daarmee mede aansprakelijk voor de letselschade.
Wanneer ben je een mede-eigenaar?
In dit voorbeeld was jouw vriend(in) niet een ‘derde’ maar was mede-eigenaar van de (gebrekkige) opstal. Het is dus zo dat je dan de mede-eigenaar aansprakelijk kan stellen. Dit heeft de Hoge Raad onlangs besloten. Dit staat in het artikel 6:174 BW. Het is trouwens niet zo dat jouw vriend(in) recht heeft op een volledige schadevergoeding. De schadeverzekeraar moet in totaal 50% schadevergoeding uitkeren, dit komt omdat jouw vriend(in) natuurlijk wel mede-eigenaar blijft.
Juridische aansprakelijkheid
Het is natuurlijk erg vervelend om in een dergelijke situatie verzeild te raken met je partner. Het aansprakelijk stellen is dit geval een juridische aansprakelijkheid en heeft dus totaal geen sociale betekenis of lading. Bovendien kan je ook mede-eigenaar zijn met iemand, waar je een puur platonische relatie mee hebt. Neem bijvoorbeeld roerende zaken die je met je zakenpartner hebt, waar uiteindelijk een vervelende situatie voorvalt door een gebrek.
Wie is er aansprakelijk?
In het voorbeeld van samenwonen ben je met z’n tweeën. Daarmee draag je beide voor 50% verantwoordelijkheid voor een gebrekkige opstal. Je kunt je dus maar beter beide goed verzekeren. In sommige gevallen zijn er meer dan twee eigenaren.
Niet altijd 50% aansprakelijk als mede-eigenaar
Stel je bent een benadeelde mede-eigenaar en je hebt aantoonbaar bijgedragen aan een schade die is ontstaan omdat je bijvoorbeeld nalatig bent geweest, dan hoeft de andere mede-eigenaar minder dan de helft te vergoeden.
Opzichtclausule
Naast de aansprakelijkheid mede-eigenaar heb je ook een opzichtclausule. Alle verzekeraars hebben tegenwoordig een ‘opzichtclausule’. Daarmee ben je gedekt voor schade aan spullen van een ander die jij tijdelijk in bezit hebt. De vergoedingen hiervan verschillen van €5.000 tot €27.000. Check dit altijd even in de voorwaarden.
Samenwonen
Dat er een hoop gaat veranderen als je gaat samenwonen lag al wel in de lijn der verwachting, we hebben een handig artikel geschreven met wat je allemaal te wachten staat.
Waar moet je nog meer aan denken
Als je samen gaat wonen zijn er een hoop zaken die je moet regelen. Ook zijn er verschillende verzekeringen die je kan afsluiten, zoals de inboedelverzekering, zo zijn jouw persoonlijke eigendommen bij diefstal verzekerd. Zo kan je met een gerust hart genieten van het samenwonen.