Wanneer je samen veel uitgaven hebt door bijvoorbeeld het samenwonen, kan het handig zijn om te kiezen voor een gezamenlijke rekening.
Wanneer je samen veel uitgaven hebt door bijvoorbeeld het samenwonen, kan het handig zijn om te kiezen voor een gezamenlijke rekening.
De voordelen van een gezamenlijke rekening kunnen zijn:
Naast de praktische voordelen, kan het afsluiten van een gezamenlijke rekening ook verhelderend werken voor jullie relatie. Voor het openen van de rekening, wordt je als het ware ‘gedwongen’ het gesprek met elkaar aan te gaan over welke financiële afspraken jullie nu moeten maken.
Van te voren moet immers duidelijk zijn wie wat betaalt of hoeveel er apart moet worden gezet door een ieder van jullie voor dat ene speciale spaardoel. Hierbij is het van belang dat je vooraf bepaalt of je kiest voor een 50/50 verhouding of dat je de verdeling bijvoorbeeld maakt naar verhouding van inkomen. Zo voorkom je in een later stadium mogelijk miscommunicatie.
Voortbordurend op bovenstaand punt is een groot voordeel dat de kans op oneindigheid over financiële uitgaven een stuk kleiner wordt doordat precies in de gaten gehouden kan worden wat er ingebracht en uitgegeven wordt. Even snel een dure aankoop zal je achteraf moeten verantwoorden en andersom je partner ook aan jou, wat een goede stok achter de deur is nu jullie je financiën gezamenlijk regelen.
Dat een gezamenlijke rekening dus veel voordelen kent, mag duidelijk zijn. Maar, dat je samen gaat wonen, betekent niet dat nu alles perse met elkaar gedeeld moet worden. Het kan heel handig zijn om ervoor te kiezen om je persoonlijke rekening aan te blijven houden naast de gezamenlijke rekening.
Het grote voordeel is dan natuurlijk dat je geen rekening met elkaar hoeft te houden en dat je niet voor alles verantwoording hoeft af te leggen. Als je een keer iets te dure schoenen ziet en je ze toch graag wil kopen, dan komen hiermee niet meteen jullie gezamenlijke spaardoelen in de problemen.
Persoonlijke uitgaven kunnen dus schoenen en kleding zijn of juist een avondje uit met vrienden. Maar ook de kosten voor je eigen mobiele abonnement en OV-chipkaart worden doorgaans vaak als persoonlijke uitgaven gezien. Zo hoef je ook geen discussie te voeren als je bij bijvoorbeeld een mobiele provider bent aangesloten die jouw partner eigenlijk veel te duur vindt (en waar hij/zij anders aan mee zou moeten betalen via de gezamenlijke rekening).
Inkomsten die je op je persoonlijke rekening kan laten blijven binnenkomen zijn bijvoorbeeld je salaris en eventuele toeslagen. Het is dus een keuze of je hier maandelijks een vast bedrag van overboekt naar de gezamenlijke rekening of dat je kiest toch je inkomen op de gezamenlijke rekening te laten binnenkomen omdat jullie daar vervolgens zoveel gezamenlijke uitgaven hebben die afgeschreven worden.
Het is belangrijk om altijd zorg te dragen dat je genoeg overhoudt voor die persoonlijke uitgaven als je je persoonlijke rekening aanhoudt. Dus één van in je inkomstenbronnen zal dan toch op de persoonlijke rekening moeten binnenkomen. Duidelijke afspraken hierover vooraf, zijn hierbij vanzelfsprekend heel belangrijk.
Bij het samenwonen wordt in algemene zin ook vaak bewust gekozen om uitgaven die voorheen persoonlijk waren, ook zelf te blijven betalen. Je moet hier met elkaar een gezonde balans in zien te vinden.
Welke kosten worden doorgaans van een gezamenlijke rekening afgeschreven?
In sommige gevallen blijft het echter toch lastig, niet alle kosten zijn zo recht toe, recht aan te verdelen als bovenstaand lijstje. Bijvoorbeeld in het geval van verzekeringen.
Misschien heb je nu besloten dat een gezamenlijke rekening handig is, maar waar open je die rekening vervolgens? De onderstaande zaken zijn handig om op te letten:
Het openen van een gezamenlijke rekening is doorgaans zeer gemakkelijk. Echter, sommige banken vragen enkel dat je een aanvraagformulier invult met je gegevens voorzien van een kopie van je ID-kaart of paspoort. De aanvraag is dan een kwestie van een aantal minuten, waarna je een bevestigingsmail ontvangt. Binnen enkele werkdagen wordt dan meestal ook de toegang tot internetbankieren geregeld. Andere banken hebben liever dat je een afspraak aanvraagt, om zo samen alles te regelen op een servicepunt locatie.
Meestal werkt het echter zo dat de bank je een overeenkomst stuurt die beide rekeninghouders vervolgens dienen te ondertekenen. Meerdere rekeninghouders opgeven gaat overigens gemakkelijk, je komt de vraag vanzelf tegen tijdens de online aanvraag.
Indien je er toch voor kiest om je persoonlijke rekening op te heffen, omdat je mogelijk het merendeel van jullie uitgaven besluit samen te betalen, dan is het handig om op de hoogte te zijn van de overstapservice. Meestal geldt dit alleen als je je oude rekening geheel opheft, dus bedenk of je je persoonlijke rekening daarnaast wel of niet wil aanhouden om hier gebruik van te kunnen maken. En informeer altijd bij twijfel naar de mogelijkheden.
De overstapservice is een gratis service, welke ontstaan is als gezamenlijk initiatief van de Nederlandse banken. Het is als het ware een samenwerking van je nieuwe bank met de oude bank. Hiermee zorg je dat je automatische incasso’s voortaan van je nieuwe rekening worden afgeschreven, zonder dat je hen op de hoogte hoeft te stellen van de overstap naar je nieuwe bank. Let wel, dit geldt alleen voor automatische incasso’s. Andere bedrijven waar je geld aan overmaakt dien je wel zelf op de hoogte te stellen van je overstap.
Uiteraard dien je wel steeds alert te blijven, want de overstapservice neemt je niet al het werk uit handen en er kunnen altijd dingen fout gaan.
De voordelen op een rij van de overstapservice:
Let wel, de bovengenoemde overstapservice kan wel invloed hebben op andere producten die nog bij je oude bank lopen. Denk o.a. aan je creditcard of hypotheek. Het is handig hier vooraf naar te informeren bij je oude bank.
Sommige banken hebben een handige overstapkaart die je kunt downloaden en printen, waarbij je je oude- en nieuwe rekeningnummer duidelijk noteert met overige belangrijke gegevens. Met die overstapkaart kun je o.a. je werkgever of uitkeringsinstantie doorgeven wat er veranderd is, met de vraag of de nieuwe gegevens aangepast kunnen worden in hun administratie. Handig als je volledig overstapt naar een gezamenlijke rekening of als je voortaan je salaris op je gezamenlijke rekening wil ontvangen.
Een gezamenlijke (spaar)rekening dien je aan te geven bij de belastingdienst. Dat is immers bij elke spaarrekening het geval. Het is handig dit te noteren in je agenda om dat jaarlijks in de maand april niet vergeten op te geven. Echter: je hoeft alleen je eigen gestorte deel op te geven, een overzicht bijhouden van wat je maandelijks opzij zet kan dus praktisch zijn.
Een gezamenlijke rekening is overigens ook af te sluiten met een groep huisgenoten, vrienden of familieleden, je hoeft hier niet perse partners voor te zijn. Je kunt dan kiezen voor een en/of rekening waarbij elke rekeninghouder geld van de rekening kan halen. Uiteraard is vertrouwen in elkaar en vooraf afspraken maken hierbij van groot belang.
Een andere optie is de en/en rekening, waarbij voor elke transactie toestemming moet worden gevraagd aan de rekeninghouder. Het is niet altijd bij elke bank mogelijk om meer dan 2 namen door te geven die verantwoordelijk zijn als daadwerkelijke rekeninghouder.
Partners kiezen uiteraard meestal voor een en/en variant. Echter, heeft één van de partners een gat in de hand, dan kan een en/of variant uiteraard wel een prettige optie zijn om voor te kiezen.
Ook als partners zijnde, is er per bank soms onderscheid in beide daadwerkelijk rekeninghouders zijn of hoofd- en mederekeninghouder zijn.
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.
Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.