Verschil met aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn zoveel verschillende soorten verzekeringen op de markt, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Daarnaast kan het gebeuren dat je voor sommige zaken dubbel verzekerd raakt. Om verwarring en dubbele dekking te voorkomen hebben wij op deze pagina de verschillen tussen een rechtsbijstandverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering op een rij gezet.

Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp wanneer je in een conflict terecht bent gekomen. Dit kan bijvoorbeeld een conflict zijn op je werk, in het verkeer of rondom een aankoop die je gedaan hebt. Er zijn verschillende soorten van deze verzekering. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je alleen voor rechtsbijstand in verkeersconflicten te verzekeren. Meer informatie over de soorten rechtsbijstandverzekeringen en de voorwaarden.

Aansprakelijkheidsverzekering

De dekking van een aansprakelijkheidsverzekering omvat alle schade waar jij verantwoordelijk voor bent. Dit gaat dus verder dan het verzekeren van de schade wanneer jij iets van een ander kapot maakt. Ook bijvoorbeeld schade bij de buren door jouw verbouwing, letselschade, schade die jouw huisdier aanricht en juridische procedures worden vergoed. Deze verzekering is niet verplicht, maar het is wel een belangrijke verzekering om te hebben. Uitgebreide informatie hierover vind je op de pagina aansprakelijkheidsverzekering.

Verschil natura en restitutie

Zowel de aansprakelijkheidsverzekering als de rechtsbijstandverzekering hebben te maken met schadegevallen. Het grote verschil tussen de verzekeringen ligt in de wijze van het uitkeren. Een rechtsbijstandverzekering levert vooral juridische hulp in natura. Je krijgt van de verzekeraar een advocaat die jouw zaak behandelt. Bij een aansprakelijkheidsverzekering wordt er geld uitgekeerd om de schade te compenseren, dit is restitutie. Er zijn echter ook een aantal rechtsbijstandverzekeringen die geld uitkeren, maar hiermee moet je dan zelf juridisch advies inhuren.

Verschil in dekking

Bij een aansprakelijkheidsverzekering kan je kiezen uit bepaalde bedragen die kunnen worden uitgekeerd als je aansprakelijk wordt gesteld voor een ongeluk. Deze bedragen zijn vaak van te voren vastgesteld.

Bij een rechtsbijstandsverzekering ontvang je meestal juridische hulp van een advocaat of jurist. Dit kan een externe advocaat/jurist zijn of een advocaat/jurist die in dienst is van de verzekeraar. Sommige verzekeraars hebben geen limiet wat betreft de kosten van een advocaat/jurist, andere verzekeraars hebben wel een kostenlimiet.

Daarnaast is het mogelijk om naast de juridische geschillen die in het basispakket gedekt worden, andere geschillen aanvullend op te nemen in de dekking, zoals:

  • Arbeidsgeschillen
  • Geschillen bij eigen woning
  • Vermogensgeschillen

Combinatie van rechtsbijstandverzekering en aansprakelijkheidsverzekering

De rechtsbijstandverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering zijn een goede aanvulling op elkaar. Er bestaan dan ook verzekeraars waarbij je in één pakket een aansprakelijkheids- en een rechtsbijstandverzekering af kunt sluiten. Je hebt dan bij schade zowel recht op een vergoeding en op juridisch advies. Met deze gecombineerde polis heb je het voordeel van één contract en één premie. Daarnaast is bij een schadegeval de afhandeling eenvoudiger.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.