Beperkt casco

Het beperkt casco is een van de aanvullende verzekeringen die je naast de verplichte WA-verzekering zou kunnen afsluiten. Deze aanvullende verzekering is niet verplicht.

Wanneer

De beperkte casco dekking is een aanvullende dekking die meestal voor auto’s tussen de vier en acht jaar wordt afgesloten. De meeste mensen kiezen voor deze aanvullende verzekering, omdat je niet veel betaalt en je bent verzekerd tegen de meestvoorkomende risico’s die zich voordoen betreffende je auto. Mocht je een auto van tussen de vier en acht jaar oud hebben en deze all-risk (oftewel volledig casco) hebben verzekerd, dan kan het voordeliger zijn om deze te verzekeren volgens het beperkt casco. Voor een middenklasse auto kan dit tot wel 300 euro per jaar schelen. Het beperkt casco voor de auto wordt ook wel WA plus, WA mini casco of WA extra genoemd.

Dekking

Naast alles wat volgens de WA-verzekering wordt vergoed zijn er bij het beperkt casco aanvullende zaken die vergoed zullen worden. Het beperkt casco vergoedt namelijk:

  • Schade aan veroorzaakt door brand
  • Schade veroorzaakt door het weer (zoals hagel en storm)
  • Schade aan je auto door diefstal
  • Schade veroorzaakt door een botsing met een dierBij sommige verzekeraars valt vandalisme ook onder het beperkt casco, maar dit is niet heel gebruikelijk.

Wat is niet verzekerd?

De schade aan je auto waaraan je zelf schuldig bent wordt niet vergoed uit het beperkt casco. Het gaat hier dus alleen om gebeurtenissen waar je zelf geen invloed op uit kunt oefenen.

Eigen risico

Bij het beperkt casco heb je een eigen risico van tussen de €135 euro. Het is ook mogelijk om een hoger eigen risico af te sluiten. Dit kan voordelig zijn, omdat je dan minder premie betaalt. Als je jonger bent dan 24 jaar is het eigen risico meestal hoger. Dit komt omdat je dan nog niet optimaal ervaren bent in het autorijden en daarmee de kans op schade groter is. Wanneer je schade aan je auto hebt en dit laat repareren bij een erkend aangesloten reparatiebedrijf, dan laten de meeste verzekeraars het eigen risico gedeeltelijk of geheel vervallen. Voor het repareren van ruitschade gelden speciale regelingen. Deze vind je terug in de polis van je verzekeraar.

Premie

Hoe hoog je premie is bij het beperkt casco hangt af van meerdere dingen. Vooral de schadevrije jaren spelen een grote rol. Dit zijn de jaren waarin er geen schade is veroorzaakt door jouw eigen toedoen. Deze jaren moet je wel aantoonbaar kunnen maken en het moet gaan om een auto die op jouw naam verzekerd staat. De korting die je opbouwt bij het aantal jaren schadevrij rijden kan oplopen tot wel 80%. In de praktijk is het echter zo dat het verschil in de premie tussen de WA-dekking en het beperkt casco niet groot is. Dit komt omdat het beperkt casco maar een beperkte aanvulling is op de WA-verzekering.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.