Dé studentenverzekering specialist

Aanvullende dekking scooterverzekering

Als scooterbezitter ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Dit wordt ook wel de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA verzekering) genoemd. Echter, wanneer jouw scooter omwaait door de wind, deze gestolen wordt of je bijvoorbeeld een aanrijding veroorzaakt zal je de schade zelf moeten betalen. Wij kunnen ons voorstellen dat dit niet zomaar binnen je studentenbudget past. Hoe kun je het risico op een hoge rekening voor je scooter verkleinen? Juist, met een aanvullende dekking voor je scooter!

Na het lezen van dit artikel weet je onder andere welke soorten aanvullende scooterverzekeringen er bestaan en wat voor premie hierbij komt kijken.

Soorten aanvullende scooterverzekeringen

De meeste verzekeraars bieden 3 à 4 verschillende soorten scooterverzekeringen. Dit begint met de basisverzekering en wordt steeds uitgebreider. De basisverzekering met een extra aanvulling wordt ook wel ‘beperkt casco’ of ‘WA plus’ genoemd. Bij de meest complete verzekering ben je zowel verzekerd voor plotselinge schade van buitenaf, diefstal als aanrijding.

 Onderstaand worden mogelijke aanvullingen op de WA verzekering genoemd:

  • Diefstal: zelfs wanneer je extra voorzichtig bent en je goede sloten gebruikt bestaat helaas de kans dat je scooter gestolen wordt. Dat je je vervoersmiddel kwijt bent is al vervelend genoeg en een vergoeding vanuit een aanvullende diefstalverzekering kan de pijn iets verzachten. Let wel, de voorwaarden voor het ontvangen van een vergoeding verschillen per verzekeraar. Het is bij nagenoeg elke verzekeraar in ieder geval een vereiste dat de scooter op slot stond op het moment van diefstal;
  • Schade door onmacht. Denk hierbij aan brand, hagel en storm. Bij sommige verzekeraars valt dit onder het kopje ‘aanrijding’;
  • Aanrijding: schade door vandalisme en vallen;
  • Compleet (all risk): WA + diefstal + brand + aanrijding.

 Handig om te weten: zowel de vorm, maximale vergoeding, dekking als naam van de aanvullende verzekering kan per verzekeraar verschillen.

Welk soort aanvullende dekking past bij mij?

Het spreekwoord zegt het al: een ongeluk zit in een klein hoekje. En ja, dit geldt ook wanneer je ervan overtuigd bent dat er een goede coureur in je schuilt! Je kunt namelijk niet alles zelf in de hand hebben. Het aanschaffen van een aanvullende dekking is erg handig wanneer je vaak pech hebt of misschien zelfs een brokkenpiloot genoemd wordt. Maar ook als je juist zuinig op je scooter bent kan een aanvullende scooterverzekering op de lange termijn kosten besparen.

 Bij het maken van een keuze voor een verzekering is het handig om te bedenken wat de waarde van je scooter is. Heb je een tweede-, derde- of misschien wel vierdehandse koopje op de kop getikt? Bedenk dan of de scooter het wel waard is om een hoge(re) premie te betalen. Je kunt bij onherstelbare schade dan misschien beter een nieuwe (eventueel gebruikte) scooter aanschaffen dan maandelijks een hoge premie te betalen voor een aanvullende dekking scooterverzekering.

Premie aanvullende dekking scooterverzekering

Over het algemeen geldt: hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de maandelijkse premie van je scooterverzekering. Let er echter wel op dat de premie van een soortgelijke verzekering bij de ene verzekeraar iets hoger kan liggen, maar dat in verhouding de dekking misschien wel stukken voordeliger of misschien zelfs wel lager uitvalt. Het is dan ook van belang om bij de vergelijking van een scooterverzekering een blik te werpen op de polisvoorwaarden van de desbetreffende verzekeraar. Voor een complete aanvulling kun je denken aan een bedrag van ongeveer 30 à 40 euro per maand.

 De hoogte van de premie hangt ook af van het type scooter. Voorbeelden hierbij zijn een 25 of 45 kilometer per uur of een elektrische scooter.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de scooterverzekering? Kijk dan eens op de pagina met veelgestelde vragen.

Vind je deze informatie nuttig?