Aanvullende dekking scooterverzekering
Als scooter bezitter ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Dit wordt ook wel de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA verzekering) genoemd. Echter, wanneer jouw scooter omwaait door de wind, deze gestolen wordt of je bijvoorbeeld een aanrijding veroorzaakt zal je de schade zelf moeten betalen. Wij kunnen ons voorstellen dat dit niet zomaar binnen je studentenbudget past. Een aanvullende verzekering zal je dan tegemoet komen en dus is het van meerwaarde om aanvullend één of meerdere verzekeringen af te sluiten.
Soorten aanvullende scooterverzekeringen
De meeste verzekeraars bieden 3 à 4 verschillende soorten scooterverzekeringen. Dit begint met de basisverzekering en wordt steeds uitgebreider. De basisverzekering met een extra aanvulling wordt ook wel ‘beperkt casco’ of ‘WA plus’ genoemd. Bij de meest complete verzekering ben je zowel verzekerd voor plotselinge schade van buitenaf als voor diefstal en aanrijding.
Onderstaand rij-tje kun je overwegen als aanvulling op je WA-verzekering:
- Diefstal: zelfs wanneer je extra voorzichtig bent en je goede sloten gebruikt, bestaat helaas de kans dat je scooter gestolen wordt. Dat je je vervoersmiddel kwijt bent is al vervelend genoeg en een vergoeding vanuit een aanvullende diefstalverzekering kan de pijn dan iets verzachten. Let wel, de voorwaarden voor het ontvangen van een vergoeding verschillen per verzekeraar. Het is bij nagenoeg elke verzekeraar in ieder geval een vereiste dat de scooter op slot stond op het moment van diefstal.
- Schade door onmacht. Voorbeelden hiervan zijn brand, hagel en storm. Bij sommige verzekeraars valt dit onder het kopje ‘aanrijding’
- Aanrijding: denk hierbij aan schade door vandalisme en vallen
- Compleet (all risk): WA + diefstal + brand + aanrijding.
Handig om te weten: zowel de vorm, maximale vergoeding, dekking als naam van de aanvullende verzekering kan per verzekeraar verschillen.
Waarom een aanvullende verzekering afsluiten?
Het spreekwoord zegt het al: een ongeluk zit in een klein hoekje. En ja, dit geldt ook wanneer je ervan overtuigd bent dat er een goede coureur in je schuilt! Je kunt namelijk niet alles zelf in de hand hebben. Het aanschaffen van een aanvullende dekking is erg handig wanneer je vaak pech hebt of misschien zelfs een brokkenpiloot genoemd wordt.
Maar ook als je juist zuinig op je scooter bent kan een aanvullende scooterverzekering op de lange termijn kosten besparen. Je hebt het lot immers niet altijd in eigen hand; een andere verkeersdeelnemer kan evengoed een ongeluk veroorzaken waar jij schade door oploopt.
Welk soort aanvullende dekking past bij mij?
De keuze voor het maken van welke verzekering voor jou passend is, is sterk afhankelijk van wat de waarde van je scooter is geweest.
Heb je een tweede-, derde- of misschien wel vierdehands koopje op de kop getikt? Bedenk dan of de scooter het wel waard is om een hoge(re) premie voor te betalen. Je kunt bij onherstelbare schade dan misschien beter een nieuwe scooter aanschaffen of alsnog weer een tweedehands scooter aanschaffen als je de kosten wil drukken. Dit alles kan voordeliger zijn dan maandelijks een hoge premie te betalen voor een aanvullende dekking scooterverzekering. En dat terwijl je met een net weer nieuwere (of andere) scooter er waarschijnlijk ook nog eens op vooruit zal gaan!
Lees je vooraf goed in in de voorwaarden
Dat je scooter aanvullend verzekerd is voor bijvoorbeeld diefstal, is natuurlijk een prettig idee. Echter, bedenk je dat je altijd te maken hebt met voorwaarden vanuit de verzekeraar. Dat je eerst een eigen risico te betalen hebt of niet 100% van de schade uitgekeerd krijgt vind je misschien logisch. Maar soms zijn er ook specifiekere voorwaarden om rekening mee te houden. En wanneer je daar niet op berekend bent; kan dat teleurstelling opleveren. Dit kun je voorkomen door je vooraf in te lezen in de polisvoorwaarden.
Voorbeeld: om de schade van een diefstal vergoed te krijgen, wordt er door de verzekeraar vaak een voorwaarde verbonden aan het soort slot dat gebruikt is. Bijvoorbeeld één van categorie 3 of hoger. Soms wil de verzekeraar ook dat je de sleutels van het slot opstuurt, waarbij door hen gezien kan worden dat tenminste één sleutel gebruikssporen vertoont.
Ook moet je kunnen aantonen dat je zorgvuldig met je spullen bent omgegaan. Denk bijvoorbeeld aan attributen die van de scooter zijn gestolen, die je ook van te voren van de scooter had kunnen afhalen om ze veilig te stellen.
Verder is natuurlijk aan de orde hoe oud de scooter inmiddels al is, voor een tweedehands scooter zul je minder uitgekeerd krijgen dan voor een nieuwere scooter.
Hoogte van premie afhankelijk van meerdere zaken
Hoe uitgebreider je dekking, hoe hoger de premie zal uitvallen. Dat is een ding dat zeker is. Toch zijn er een aantal zaken die de hoogte van je premie mpg verder beïnvloeden.
Zo hangt de hoogte van de premie van je (aanvullende) verzekering af van het type scooter dat je rijdt. Er zit dus een verschil tussen een scooter die 25 of 45 kilometer per uur rijdt. En ook of je bijvoorbeeld een elektrische scooter rijdt.
Let ook op altijd op de voorwaarden die een verzekeraar stelt als het om leeftijd gaat. Ben je 20 jaar of ouder, dan geldt er bij sommige verzekeraars soms een korting op de premie. Ben je 16 jaar, dan geldt er vanuit sommige verzekeraars juist soms een toeslag. In plaats van zelf de verzekerde te zijn, kan het dan dus voordeliger zijn wanneer je ouders de verzekering op hun naam zetten en jou vervolgens opgeven als de belangrijkste bijrijder.
Helm en accessoires meeverzekeren
Een scooter bezitten is natuurlijk leuk en handig; maar naast de juiste verzekering zien af te sluiten komt er nog wel meer bij kijken. Want rij je scooter, dan heb je natuurlijk ook een helm nodig. En daar blijft het niet bij. Ook een windscherm, bagagedrager, voetsteunen of topkoffer kunnen handig zijn om op je scooter te bevestigen. Of misschien zaten deze onderdelen er al op toen je hem tweedehands kocht, waardoor je nu voor de keuze staat; laat ik ze mee verzekeren? Want dat kan natuurlijk ook: niet de scooter zelf, maar één van de (vaak gewilde) accessoires wordt gestolen. Die zijn natuurlijk ook veel gemakkelijker mee te nemen.
En, wat dacht je van een slot? Juist om diefstal te voorkomen (en dus je verzekering niet te hoeven aanspreken) zijn immers ook preventieve maatregelen nodig. En vervolgens kan ook het slot zelf schade oplopen.
Het is dan ook goed om vooraf te weten dat bij de standaard WA-verzekering dergelijke accessoires niet verzekerd zijn. En dat terwijl ze eigenlijk wel een beetje standaard tot het scooterrijden behoren. Bij de meeste verzekeraars is dit echter wel het geval bij de allrisk verzekering.
Let bij het afsluiten van de verzekering dus goed op de vergoeding van accessoires door je in de polis in te lezen. En overweeg ook überhaupt hoe belangrijk je het vindt om deze accessoires mee te verzekeren, is dit de kosten (premie) van een aanvullende verzekering waard? Bedenk hoe oud de onderdelen zijn en of ze er nog netjes uitzien. Misschien heb je een hele praktische topkoffer achterop je scooter, maar vertoont deze door eerdere schade misschien al heel wat krasjes? En is het slot dat je hebt uitgekozen voor je scooter wel echt zo stevig en veilig; of heb je het iets wat gammele slot ooit heel goedkoop op de kop weten te tikken?
De afweging of je accessoires laat meeverzekeren is daarnaast ook afhankelijk van hoeveel je in geval van een melding bij je verzekering, maximaal vergoed kan krijgen. Het is aan te raden je hier vooraf goed in te verdiepen. Let dan met name op:
- Wat is de maximale schadevergoeding? Dit kan bijvoorbeeld 300 euro zijn, maar ook minder.
- Hoeveel kan ik maximaal aan schadevergoeding ontvangen voor mijn helm? Dit aangezien hier vaak een afwijkend bedrag voor wordt gerekend in vergelijking met bepaalde andere accessoires.
- Is er sprake van een eigen risico? De kans is heel groot. En zo ja, hoe hoog is dit eigen risico dan? Maak vervolgens je afweging of er dan nog genoeg over zou zijn voor de verzekeraar om uit te keren of heb je het bedrag dan zelf grotendeels al opgehoest?
Daarbij komt dat er ook veel accessoires voor de scooter te benoemen zijn, die eigenlijk illegaal zijn. Denk aan een grotere carburateur, een radarverklikker, een snellere uitlaat of een cilinder met grotere inhoud dan oorspronkelijk het geval was. Het laat zich raden dat deze uiteraard niet voor vergoeding via de zorgverzekeraar in aanmerking komen.
Meeverzekeren: Pechhulp
Het zou je maar gebeuren; alles goed verzekerd, maar met pech langs de weg stil komen te staan en dat terwijl je ouders net op vakantie zijn. Zul je net zien.
Daarom is het goed om te weten dat je ook pechhulp kunt meeverzekeren. Wanneer je een dergelijke verzekering hebt afgesloten; wordt je ook geholpen bij ‘kleine’ pechsituaties zoals een lekke band of lege accu. Ook kun je natuurlijk hulp nodig hebben wanneer je een keer per ongeluk verkeerde brandstof hebt getankt.
Pechhulp meeverzekeren houdt meestal in dat er geen voorrij- of sleepkosten in rekening worden gebracht. Daarbij, als je een echte pechvogel bent; er bestaat geen maximum aantal keer waarbij je hulp nodig hebt. Je wordt elke keer weer geholpen. Ook wordt er vervangend vervoer geregeld en/of wordt je thuisgebracht.
Je kunt aangeven dat je hulp wilt in je eigen woonplaats (handig dus wanneer je ouders of huisgenoot niet thuis zijn om je op te halen) of alleen wanneer dit buiten je woonplaats gebeurd.
Ook kun je jezelf (vaak wel tegen extra kosten) in het buitenland met pechhulp verzekeren. Dit kan echt zeer geruststellend werken; omdat je dan ook geholpen wordt met vervoer terug naar Nederland en/of voorzien wordt van een overnachting.
Een groot voordeel is dat wanneer je de scooter verzekerd met pechhulp het meestal niet uitmaakt (controleer het wel voor de zekerheid in de voorwaarden) wie de scooter berijdt op het moment van pech. Diegene wordt hoe dan ook geholpen. Prettig idee als je een keer je scooter uitleent en niet zelf hoeft op te dragen voor het vervangend vervoer en de rit naar de garage voor eventuele reparatie.
Meeverzekeren: de ongevallen-opzittendenverzekering
Een aanvullende verzekering waar je goed over na zou moeten denken; is de ongevallen-opzittendeverzekering (vergelijkbaar met de inzittendenverzekering bij auto’s.) Het zal namelijk nogal eens gebeuren dat je bijvoorbeeld een vriend of vriendin mee achterop neemt voor een avondje uit of dat je een familielid even snel een lift naar huis geeft. En juist op een scooter ben je erg kwetsbaar. Want maak je een schuiver over het asfalt, dan blijft het helaas meestal niet bij materiële schade. Juist dan liggen schaafwonden en andere nare verwondingen op de loer.
Wanneer er onderweg een ongeluk zou gebeuren, is het een geruststellend idee dat de zogenoemde ‘opzittende’ ook verzekerd is alsmede zijn of haar spullen. Zowel de persoonlijke- als de materiële schade wordt dus gedekt. Onder opzittende wordt in dit geval dan zowel jij als bestuurder als de bijrijder bedoeld.
Niet leuk, maar wel belangrijk om over na te denken; een ongeluk kan ook invaliditeit of andere blijvende schade veroorzaken of zelfs overlijden betekenen. Je moet er dan niet aan denken dat er geen verzekering zou zijn afgesloten. Een schadeafwikkeling kan namelijk flink in de kosten lopen. In geval van de opzittende verzekering wordt of bij invaliditeit of overlijden altijd een bedrag uitgekeerd ongeacht of het ongeluk door jou of door een ander veroorzaakt is.
Wel is uiteraard ook hier sprake van voorwaarden die de verzekering stelt aan het uitkeren van een bedrag. Als er sprake is geweest van alcohol, dan mag de verzekeraar beslissen toch geen bedrag uit te keren. Je hebt dan immers bewust de wet overtreden.
In geval van invaliditeit kijkt de verzekeraar naar de mate van ernst. Blijvende klachten aan je schouder vinden zij dan bijvoorbeeld minder erg dan helemaal niet meer kunnen lopen en dus zal er een minder hoog bedrag worden uitgekeerd. In de polisvoorwaarden kun je lezen om wat voor bedragen het gaat.
Meeverzekeren: de rechtsbijstandsverzekering
Ook kun je kiezen voor een rechtsbijstandverzekering Verkeer. Groot bijkomend voordeel is dat je dan ook als andere verkeersdeelnemer; zoals als fietser of als voetganger verzekerd ben als er een ongeval in het verkeer ontstaat.
Bij deze aanvullende verzekering kun je denken aan hulp bij conflicten die zijn ontstaan over de schade die tijdens het ongeval veroorzaakt zijn of over de reparatie of het onderhoud die vervolgens ontstaan zijn. Ook kun je denken aan conflicten in de trant van het inleveren dan wel ongeldig verklaren van jouw rijvaardigheden of wanneer je vervoersmiddel in beslag dreigt te worden genomen.
Uiteraard zijn er weer enkele voorwaarden van toepassing; de verzekering kan niet gebruikt worden voor conflicten die al ontstaan zijn voor het afsluiten van de rechtsbijstandsverzekering (of die verwacht worden te ontstaan). Vanzelfsprekend geldt de verzekering ook niet als er alcohol of drugs aan de orde zijn of als het vervoersmiddel waarmee je op het moment van het ongeval mee reed deelnam in een snelheidswedstrijd of tijdens het rijden op een circuit.
De rechtsbijstandsverzekering is specifiek op te splitsen in specialismen; bijv. bijstand op het gebied van wonen, werk & inkomen of bij fiscale- & vermogenszaken zoals belastingen en toeslagen. Betreft je scooter is er dus sprake van een rechtsbijstandverzekering ‘ Verkeer’.
Is mijn scooter ook verzekerd in het buitenland?
Of je scooter ook verzekerd is in het buitenland, hangt er vanaf.
Bij het afsluiten van een scooterverzekering ontvang je een groene kaart als verzekeringsbewijs. Dit bewijs is internationaal geldig en hierop staat genoteerd in welke landen je scooter verzekerd is. Ook kun je, zoals eerder aangegeven, pechhulp voor onderweg voor in het buitenland laten meeverzekeren.
Twijfel je toch? Neem dan contact op met de desbetreffende verzekeraar of lees de polisvoorwaarden.
Als je een scooter huurt in het buitenland is het van belang om te beseffen dat de reisverzekering de schade aan de huurscooter of derden niet dekt. Als je je reisverzekering hebt aangevuld met een module voor medische kosten kun je voor verwondingen als gevolg van een aanrijding of vallen met de huurscooter wel een vergoeding ontvangen.
Elektrische scooter verzekeren
In het kader van duurzaam vindt je tegenwoordig gelukkig steeds meer elektrische scooters op de weg. Verschilt dit dan nog met het verzekeren van een ‘gewone’ scooter?
Nee, voor elektrische scooters zijn bij veel verzekeraars geen speciale verzekeringen af te sluiten. Een algemene scooterverzekering leent zich hier prima voor. Maar ook voor de elektrische scooter geldt: dat een WA-verzekering verplicht is en dat het daarnaast ook handig kan zijn aanvullend nog een en ander mee te verzekeren.
Denk dan wederom aan het verzekeren van bijvoorbeeld: schade door storm, brand, diefstal en aanrijding. Het is niet gek dat je misschien extra zuinig ben op je elektrische scooter en dus zeker de optie diefstal en schade door storm overweegt.
FAQ Aanvullende scooterverzekering
Is een aanvullende verzekering voor mijn scooter verplicht?
Nee, een basisverzekering is verplicht. Dit wordt ook wel de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering genoemd. Een aanvullende verzekering is vrijwillig af te sluiten, maar wel erg verstandig. Zo kom je niet voor (financiële) verassingen te staan.
Waarom is het afsluiten van een ongevallenverzekering verstandig?
Zeker in het geval van scooter rijden ben je erg kwetsbaar. Een schuiver over het asfalt levert al snel minimaal de nodige schaafwonden op. Er kunnen ook veel ergere dingen gebeuren. De verzekeraar keert dan een bedrag uit. Ben je niet verzekerd, dan kunnen die kosten heel hoog uitvallen.
Zijn mijn helm en andere scooter accessoires ook verzekerd?
Bij de standaard WA-verzekering zijn je helm en accessoires niet verzekerd. Hier moet je een aanvullende verzekering voor afsluiten.
Waarom is het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering aan te raden?
Bij deze aanvullende verzekering krijg je op tal van gebieden in geval van bijvoorbeeld een ongeval of schade juridische hulp. Dat is een fijne gedachte, want dit kan anders een behoorlijke strijd opleveren. Je kunt o.a. denken aan hulp bij conflicten over het ongeval, ontstane schade, reparatie en beslaglegging op je vervoersmiddel.
Hoe wordt de hoogte van de scooterverzekering bepaald?
De premie van je scooterverzekering hangt o.a. af van het type scooter dat je rijdt, hoe oud deze is en wat je leeftijd is.
Betrouwbare informatie
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.
Bronnen
Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:
- www.interpolis.nl/verzekeren/scooterverzekering
- www.diks.nl/scooterverzekering/
- www.anwb.nl/verzekeringen/scooterverzekering
Informatie gecontroleerd door onze expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen.
Keurmerk
Studentenverzekering.nl is gecertificeerd door: