Vergoedingen geneesmiddelen

Bijna alle studenten komen wel eens in aanraking met gebruik van geneesmiddelen. Of het nu incidenteel of veelvuldig gebruik ter behandeling van een chronische ziekte betreft, interessant blijft de vraag in hoeverre de voorgeschreven medicatie wordt vergoed door je (aanvullende) zorgverzekering.

Wat vergoedt je basisverzekering?

Geneesmiddelen die door je huisarts of medisch specialist wordt voorgeschreven, komt in de meeste gevallen voor vergoeding in aanmerking vanuit je basisverzekering. Zorgverzekeraars bieden alleen een vergoeding voor medicijnen opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingsysteem (GVS). Dit systeem wordt vastgesteld door de rijksoverheid en bepaalt welke geregistreerde medicijnen worden vergoed. Op de informatieve website www.medicijnkosten.nl kan je zien of het medicijn dat je voorgeschreven hebt gekregen voor vergoeding in aanmerking komt. Dit is afhankelijk van de volgende factoren die hieronder worden besproken.

Eigen risico geneesmiddelen

In 2024 is het eigen risico, net als in 2023, vastgesteld op €385,-. Dat betekent dat je eenmalig de zorgkosten die vallen onder je eigen risico tot een bedrag van €385,- uit eigen zak dient te betalen. Indien je een hoger eigen risico hebt afgesloten, kan dit bedrag nog hoger uitvallen (tot maximaal €885,-). Dit is relevant omdat naast bijvoorbeeld ziekenvervoer ook bepaalde medicijnen onder het eigen risico kunnen vallen. Of jouw medicijn valt onder het eigen risico, kan je vinden op de website www.medicijnkosten.nl.

Eigen bijdrage geneesmiddelen

Voor bepaalde medicijnen geldt een eigen bijdrage. Je kan medicijnen namelijk indelen in groepen op basis van hun werking. De medicijnen met dezelfde werkzame stof worden in dezelfde groep ingedeeld. De prijs tussen de medicijnen kan echter wel verschillen. In je basisverzekering krijg je een vaste maximale vergoeding voor elke groep medicijnen. Het kan dus zo zijn dat de prijs van een bepaald merk medicijn hoger ligt, dit verschil krijg je niet vergoed vanuit je basisverzekering. Wil je ondanks dit prijsverschil toch een vergoeding? Dan kan je er voor kiezen een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Preferentiebeleid

Is er een goedkoper medicijn wat volledig voor vergoeding in aanmerking komt? Het overgrote deel van de zorgverzekeraars zal alleen de goedkoopste variant van medicijnen vergoeden die dezelfde werkzame stof bevatten. Een zorgverzekeraar kan zelf bepalen welke variant zal worden vergoed. Er geldt hiervoor één uitzondering: ben je bijvoorbeeld allergisch voor een goedkopere variant en schrijft je behandelend arts je een duurdere variant voor, dan krijg je deze wel vergoed. Mits deze eveneens in je basispakket valt natuurlijk.

Uitzonderingen

Slechts onder de volgende omstandigheden krijg je medicatie buiten de GVS alsnog vergoed via je basisverzekering:

  • In Nederland zijn voor je ziekte geen behandelmogelijkheden meer. Het niet-geregistreerde medicijn is de enige optie.
  • Je hebt een zeldzame ziekte welke bij slechts 1 op de 150.000 Nederlanders voorkomt.
  • Er bestaat geen ander gelijkwaardig medicijn die wel geregistreerd staat in het GVs. Wat vergoed een aanvullende verzekering?

Krijg je bepaalde medicijnen uit het basispakket slechts gedeeltelijk vergoed? Of krijg je niet-geregistreerde medicatie voorgeschreven die buiten het GVS valt? Dan kan je een aanvullende verzekering afsluiten om deze kosten tot op bepaalde hoogte alsnog vergoed te krijgen.

Aanvullende verzekeringen bieden een bepaalde dekkingsgraad (bijvoorbeeld 100%) en vergoeden de kosten van medicijnen tot een bepaald maximumbedrag (bijvoorbeeld max. €300,- per jaar). Ter verduidelijking vergelijken wij enkele aanvullende verzekeringen van diverse verzekeraars.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.