Vergelijken, opzeggen en overstappen

In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering te hebben. Wanneer je deze niet afsluit krijg je zelfs een boete. En als je vervolgens nog geen zorgverzekering afsluit, houdt de overheid een premiebedrag in van je salaris. Daarom kan je maar beter zelf een zorgverzekering afsluiten, dan heb je er tenminste wat over te zeggen! Maar hoe kies je een zorgverzekering? En wanneer kan je overstappen naar een nieuwe zorgverzekering?

Vergelijken

Je gezondheid is een van de belangrijkste dingen die je hebt. En dat besef je meestal pas wanneer er iets mis gaat betreft je gezondheid. Op zo’n moment wil je natuurlijk het beste voor je gezondheid, maar je hebt slechts een studentenbudget. Door maandelijks de premie aan een goede zorgverzekeraar te betalen hoef je je geen zorgen te maken over plotselinge zorgkosten. Maar welke zorgverzekering moet je dan kiezen?

Je mag zelf je zorgverzekering kiezen. Dit zal echter niet iedereen gemakkelijk vinden, er is namelijk zoveel keuze! Misschien kijk jij als eerste naar de hoogte van de premie, want hoe minder je betaalt hoe prettiger toch? Het is echter niet altijd verstandig voor de laagste premie te gaan, het kan namelijk zo zijn dat je daarbij moet inleveren op kwaliteit, je eigen risico flink omhoog gaat of dat je niet zelf kunt beslissen naar welke zorgverlener je gaat. Voor de drukke of luie student hebben we een selectie gemaakt met enkele goede studenten zorgverzekeringen. Daarnaast geven we je alle ins en outs die je nodig hebt voor het maken van een bewuste en weloverwogen keuze.

Alle studenten zorgverzekeringen vergelijken?

Word ik bij alle zorgverzekeraars geaccepteerd?

Voor het basispakket van de zorgverzekering geldt bij alle zorgverzekeraars in Nederland een acceptatieplicht: ze mogen je hiervoor dus niet weigeren. Wat betreft de aanvullende verzekeringen kunnen zorgverzekeraars acceptatievoorwaarden hanteren. Deze voorwaarden zie je bijvoorbeeld vaak terug bij het afsluiten van een tandartsverzekering met een hoge dekking om ‘misbruik’ te voorkomen.

Studenten zorgvergelijker

Je wilt een goede zorgverzekering kiezen maar weet niet waar te beginnen of je hebt geen zin of tijd maar je wilt toch een goede zorgverzekering? Gelukkig hebben wij speciaal voor jou vijf studenten zorgverzekeringen geselecteerd en op een rijtje gezet. Hierbij hebben we gekeken naar onder andere de polisvoorwaarden, klant ervaringen en natuurlijk een zo laag mogelijke zorgpremie. Ben je benieuwd welke zorgverzekeringen in onze Studenten Zorgvergelijker staan?

Opzeggen

Iedere Nederlander heeft dus een zorgverzekering nodig. Toch kan je je zorgverzekering opzeggen, maar alleen omdat je wilt kiezen voor een andere zorgverzekeraar. Er zijn wel regels omtrent het opzeggen van je zorgverzekering. Zo kan dit alleen aan het einde van het kalenderjaar; je opzegging moet op 31 december bij je zorgverzekeraar binnen zijn. Als je namelijk voor 1 januari niet kenbaar hebt gemaakt dat je je zorgverzekering wilt opzeggen of dat je wilt overstappen, wordt je zorgverzekering automatisch met een jaar verlengd.

Opzeggingstermijn

De reden dat je je basiszorgverzekering opzegt is je wens om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. De keuze om je zorgverzekering op te zeggen dien je te maken voor 1 januari. Heb je dan nog niet je zorgverzekering opgezegd, dan wordt de verzekering automatisch met een jaar verlengd.

Met het opzeggen van je basiszorgverzekering hoef je niet per se je aanvullende zorgverzekering op te zeggen. Je kan namelijk je basisverzekering bij een andere zorgverzekeraar hebben dan je aanvullende zorgverzekering.

De looptijd van je aanvullende zorgverzekering is in principe een jaar. Slechts enkele zorgverzekeraars bieden de mogelijkheden je aanvullende zorgverzekering maandelijks of zelfs dagelijks op te kunnen zeggen.

Hoe kan je je zorgverzekering opzeggen?

Uiteraard kan je dit per post doen. Zorg dat je al je gegevens in de brief hebt vermeld. Je kan dit zowel gewoon versturen als aangetekend. Ook kan je opzeggen per e-mail, zorg hier ook voor dat je je gegevens en burgerservicenummer in de e-mail zet.

Veel zorgverzekeraars bieden tegenwoordig de mogelijkheid je zorgverzekering op te zeggen via hun website. Aldaar kan je online een formulier invullen ter opzegging. Andere zorgverzekeraars vragen je eerst in te loggen met een wachtwoord of met je DigiD.

Iedere zorgverzekeraar dient een bevestiging van jouw opzegging naar je te versturen. Bewaar deze goed in je eigen administratie. Zo voorkom je misverstanden of het betalen van dubbele premie.

Opgezegd, wat nu?

Je hebt je zorgverzekering opgezegd voor 1 januari. Maar tot wanneer heb je de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen? Je hebt een maand; tot en met 31 januari heb je de tijd om een nieuwe zorgverzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten.

Je denkt misschien, ben ik dan niet verzekerd gedurende januari? Jawel! Je nieuwe zorgverzekering gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Je betaalt dus ook premie over de maand januari en zorgkosten in januari kan je gewoon declareren bij je nieuwe zorgverzekeraar.

Opzeggen te veel werk?

Heb je voor 1 januari een keuze gemaakt en direct een nieuwe zorgverzekering afgesloten? Dan hoef je je vorige zorgverzekering niet zelf op te zeggen. Je nieuwe verzekeraar doet dit namelijk voor jou. Dat scheelt toch weer wat moeite!

Uitzonderingen: In een aantal gevallen mag je gedurende het jaar van basisverzekering veranderen of je basisverzekering opzeggen. Dit geldt onder andere als:
  • Je 18 jaar wordt;
  • Je bij een nieuwe werkgever een collectieve zorgverzekering afsluit;
  • Je als militair uit dienst treedt;
  • Je in Nederland gaat wonen na verblijf in het buitenland;
  • Je naar het buitenland gaat verhuizen;
  • De verzekeraar de voorwaarden wijzigt.

Overstappen

Ben je niet tevreden over je huidige zorgverzekering? Of denk je dat je premie wel wat lager kan? Dan is het tijd om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering. Nadat je een weloverwogen keuze hebt gemaakt kan je je aanmelden bij de nieuwe zorgverzekering van jouw keuze. Zorg echter dat je dit uiterlijk op 31 december aan je nieuwe zorgverzekering laat weten. Als je dit namelijk uiterlijk op 31 december doet, zegt je nieuwe verzekeraar je oude zorgverzekering voor je op. Dat scheelt je toch weer wat moeite en een postzegel!

Heb je nog geen keuze gemaakt en zou je daar wat extra tijd voor willen? Zeg dan zelf je huidige zorgverzekering op; 31 december moet je huidige verzekeraar weten dat je hebt opgezegd. Je hebt dan een maand de tijd om na te denken en een keuze te maken. Zolang je maar je uiterlijk op 31 januari hebt ingeschreven bij een nieuwe zorgverzekeraar.
Wanneer je je nieuwe zorgverzekering hebt aangevraagd kan de verzekering minimaal op die dag ingaan dat de aanvraag is ontvangen door de nieuwe verzekeraar.

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Hoewel het basispakket van de zorgverzekering bij alle zorgverzekeraars inhoudelijk niet verschilt, kunnen de premies wel behoorlijk verschillen als gevolg van verschillende polissen die worden aangeboden. Dit heeft te maken met prijsafspraken die verzekeraars met zorgverleners hebben gemaakt. Via budgetpolissen kan je voor een volledig vergoeding dan alleen terecht bij deze zogenaamde gecontracteerde zorgverleners en is je keuzevrijheid beperkt. Je betaalt dan wel een lagere premie per maand. Andere redenen kunnen zijn:

  • Je krijgt overstap- of collectiviteitskorting bij een andere verzekeraar;
  • De aanvullende verzekeringen bij een andere zorgverzekeraar sluiten beter aan op jouw zorgwensen.

Aanvullende zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar

Het is mogelijk een basisverzekering bij de ene zorgverzekeraar en een aanvullende zorgverzekeraar bij een andere verzekeraar af te sluiten. Over het algemeen is dit niet voordeliger: je dient een extra administratieve opslag te betalen voor zo’n constructie dat soms tot zelfs een 50% hogere premie kan leiden. Bovendien bestaan er bij bepaalde verzekeraars speciale studenten- of jongerenpakketten die goed aansluiten op de gewenste dekking van jongeren of studenten tegen een aantrekkelijke premie.

Wanneer kun je overstappen?

Ieder jaar worden half november door alle Nederlandse zorgverzekeraars de premies voor het komende zorgjaar bekend gemaakt. Vanaf dat moment is het mogelijk over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Voor het overstappen krijg je ongeveer anderhalve maand: je kan tot uiterlijk 1 januari, dus 31 december middernacht, je oude zorgverzekering opzeggen. Je hoeft dan nog niet gelijk over te stappen naar een andere verzekeraar.

Uitzonderingen

Buiten de overstapperiode is het ook mogelijk een nieuwe zorgverzekering af te sluiten op het moment dat:

  • Je net 18 bent geworden
  • Je onverzekerd bent
  • Je in het buitenland hebt gewoond en weer terugkeert naar Nederland
  • Je collectief waarmee je een zorgverzekering hebt afgesloten wordt opgeheven
  • Je zorgverzekeraar de polisvoorwaarden tussentijds heeft gewijzigd
  • Je gaat scheiden
  • Je uit militaire dienst komt

Nieuwe zorgverzekering

Je hebt na het opzeggen van je oude zorgverzekering voor 1 januari van het komende jaar nog een maand de tijd, dus tot 1 februari, om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Onder bepaalde omstandigheden is het overigens niet mogelijk om over te stappen dan wel een nieuwe verzekering af te sluiten:

  • Je bent gedetineerde;
  • Je hebt een premieachterstand.

Waar moet ik op letten?

Het afsluiten van een zorgverzekering is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom willen wij jullie graag helpen. Hieronder vind je een aantal handige tips over waar je op moet letten bij het afsluiten van een (studenten) zorgverzekering:

Eigen risico

Overweeg of het loont om het eigen risico te verhogen om zo korting op de premie te ontvangen.

Wanneer je in goede gezondheid verkeert, kan dit voordelig uitpakken. Zorg dan wel dat je over genoeg geld beschikt om een medische en dus financiële tegenvaller op te vangen

Internetpolis

Het afsluiten van een zorgverzekering via internet is erg populair, zeker onder jongeren. Alles wordt dan online afgehandeld, dus zonder telefonisch contact en schriftelijke correspondentie. En dat is precies waarom internetpolissen goedkoper zijn dan reguliere zorgverzekeringen; je schijnt er wel een paar honderd euro per jaar mee te kunnen sparen. Ook wanneer je al een basisverzekering hebt bij een verzekeraar kun je kiezen om over te stappen op een internetpolis bij dezelfde verzekeraar. Laat natuurlijk ook de nadelen meewegen bij de keuze voor een internetpolis. De dienstverlening is beperkt, dus wanneer je een vraag hebt zul je daarvoor extra moeite moeten doen.

Wachtlijstbemiddeling

Het komt regelmatig voor dat men wordt doorverwezen naar specialistische zorghulp, maar dat er lange wachttijden bestaan voordat je daadwerkelijk geholpen kan worden. Veel verzekeraars bieden tegenwoordig een dienst aan om uit te zoeken of je elders sneller geholpen kan worden. Wanneer je dus lang moet wachten op een behandeling, neem dan contact op met je verzekeraar. Zij zullen, in eerste instantie, bij jouw in de regio kijken voor zorgaanbieders (bijv. een ziekenhuis) waar je sneller aan de beurt zal zijn. Uiteraard ben je niet verplicht daarheen te gaan; die keuze maak je uiteindelijk zelf.

Tandarts

De premies voor aanvullende verzekeringen voor de tandarts stijgen al jaren licht. Wanneer je het geluk hebt over een gezond gebit te beschikken, komt het er vaak op neer dat je slechts 1 of 2 keer per jaar op controle gaat. Wanneer dit jouw situatie is, zou je het volgende kunnen overwegen: zeg de tandartsverzekering op en betaal zelf de jaarlijkse controleafspraak. Dat kan een stuk voordeliger zijn, maar maak wel een goede berekening van de kosten. De tandartstarieven zijn ook hoog, waardoor een tandartsverzekering misschien toch voordeliger uitpakt. Laat je hierover goed informeren door je tandarts of je verzekeraar.

Verschillende verzekeraars

Je bent als consument niet verplicht om de basisverzekering en aanvullende polis bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten. Misschien bespaar je kosten door het basispakket bij verzekeraar A af te sluiten en een aanvullend pakket bij verzekeraar B.

Heb je het idee dat je huidige verzekeringsaanbieder niet meer de meest geschikte of meest goedkope dekking biedt? Houd bij het opzeggen van je zorgverzekering dan het volgende in de gaten:
  • Wacht met het opzeggen van je verzekering totdat je echt zeker weet bij welke nieuwe aanbieder je een verzekering gaat afsluiten. Wanneer je een aanvullende verzekering gaat afsluiten bestaat de kans dat je als klant geweigerd wordt.
  • Bij sommige verzekeraars staat het beëindigen van het basisverzekering los van het opzeggen van het aanvullende pakket. In zo’n geval dien je dus beide verzekeringen afzonderlijk op te zeggen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.