Motorrijtuigenbelasting

Wanneer je in het bezit bent van een auto moet je eraan denken dat niet alleen de aanschaf van de auto en een autoverzekering geld kost. Er zijn daarnaast ook verschillende andere kosten die je maakt wanneer je in het bezit bent van een auto, zoals belastingen.

Algemeen

Zoals gezegd betaal je omdat je in het bezit bent van een auto belastingen. Dus ook wanneer je er niet mee de weg op gaat krijg je ermee te maken. Per auto verschilt het hoeveel belasting je betaalt. Redenen hiervoor zijn onder andere dat de ene auto zwaarder is dan de andere en omdat de ene auto ouder is dan de andere.

Motorrijtuigenbelasting

In Nederland moet je als eigenaar van een auto houderschapsbelasting betalen. Een ander woord voor deze motorrijtuigenbelasting is wegenbelasting of autobelasting. In Nederland betaal je dus belasting voor het hebben van een auto en niet voor het gebruiken hiervan, dus hoeveel je gebruik maakt van je auto heeft geen invloed op hoeveel je betaalt.

Motorrijtuigenbelasting berekenen

Om even iets dieper in te gaan op het feit hoeveel motorrijtuigenbelasting je betaalt; dit hangt af van de volgende factoren:

  • Het gewicht van de auto
  • Het type auto
  • Privé of zakelijk gebruik
  • Soort brandstof van de auto
  • De provincie waar je woont

Je betaalt pas motorrijtuigenbelasting op het moment dat het kentekenbewijs op jouw naam staat genoteerd. De Nederlandse Belastingdienst beschikt over een rekenprogramma waarmee je de motorrijtuigenbelasting kunt berekenen van je auto of motor.

Motorrijtuigenbelasting vrijstelling

Wil je vrij zijn van het betalen van motorrijtuigenbelasting? Er gelden in Nederland een aantal vrijstellingen. Als je een mooie oldtimer hebt die ouder is dan 25 jaar dan hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Deze wordt hiervan automatisch vrijgesteld. Naast deze oude auto’s geldt er sinds april 2010 ook een regel dat gebruikers van auto’s die milieuvriendelijk zijn vrijstelling hebben van het betalen van motorrijtuigenbelasting. Daarnaast hoef je voor de volgende voertuigen ook geen wegenbelasting te betalen:

  • Voertuigen met elektromotor, gedreven door een accu of brandstofcel
  • Aanhangwagens die minder wegen dan 750 kilo
  • Caravans
  • Wegen en landbouwmachines

Schorsen

Wanneer je een auto op je naam hebt staan maar er weinig mee rijdt kan het verstandig en voordeliger zijn om de auto tijdelijk te schorsen. Wanneer je een auto het eerste jaar gaat schorsen kost je dat €100 en de jaren hierop €50 per jaar. In deze periode betaal je dan geen motorrijtuigenbelasting. Het is echter wel zo dat je tijdens de schorsing ook helemaal geen gebruik mag maken van je auto. Tevens mag je deze niet op de openbare weg plaatsen.

Schorsing opheffen

Mocht je ineens besluiten je auto weer te willen gebruiken, dan bestaat de mogelijkheid om de schorsing tussendoor op te heffen. Je kunt dit doen wanneer je wilt, maar doe je dit binnen drie maanden nadat je schorsing hebt aangevraagd dan ben je vrij duur uit. Want naast de €100 aan schorsingskosten moet je over de betreffende drie maanden ook nog de motorrijtuigenbelasting betalen. Je kunt dus beter wachten tot na deze drie maanden Dan betaal je enkel weer de motorrijtuigenbelasting vanaf het moment dat de schorsing is opgeheven.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.